Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Wyliczyłam że od jutrzejszej niedzieli do następnej, dzień będzie dłuższy o 28 minut! Hej hej! Kto tak szybko chodzi? Wiosna !
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Aż ciężko uwierzyć, że prawie pół godziny.
Jednak z drugiej strony - ja już od pewnego czasu widzę, jak dzień nieomalże w oczach się wydłuża.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro słońce wschodzi o 6.41 za tydzień 15 minut wcześniej o 6.26. Zachód słońca jest jutro o 16.59, tydzień później o 17.12 czyli o 13 minut później :)
To już druga połowa lutego, zima trwa jeszcze tylko miesiąc, a możliwe że to przedwiośnie ma takie szybkie tempo :)
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Co tak pesymistycznie :;230 toż to już prawie wiosna a ty to o jakiejś zimie czy przedwiośniu piszesz :wink:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiu, a nie pamiętasz już pewnie że to dzień wagarowicza kończy zimę? Pogoda dawno nie zimowa, a bardziej jesienna, to chociaż po wspominam :lol:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dzień coraz dłuższy, i dobrze, przynajmniej rano nie trzeba już tak długo światła palić. Dzień wagarowicza był zawsze w pierwszy dzień wiosny, o rety jak to dawno temu było :shock: Niech ten śnieg u mnie jak najszybciej się roztopi :(
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro ma padać deszcz prawie w całym kraju (poza krańcem południowo wschodnim) więc zapewne śnieg zniknie. U mnie prawie nic jeszcze nie kwitnie więc śnieg nie przeszkadzałaby mi ani ani. Wolę biały śnieg niż szaro-bure przejściowe kolory. Lubię o tej porze jednak podziwiać sylwetki drzew :) No i iglaste mają swoją chwilę.

Część moich nasion.

Obrazek

Obrazek

Pierwsze kwiaty

Obrazek

Pieseczek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Oj Ktoś tu będzie miał sporo siania :tan . Ja jeszcze czekam ale może jutro wysieję niecierpki i seler ;:131 . Z resztą czekam do polowy marca. Pozdrawiam i słoneczka jutro życzę :wit .
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Ależ nasion nakupiłaś. Teraz tylko wysiewać.
Przebiśniegi śliczne. Pieseczek tak dobrze ukryty, że musiałam go przez chwilę szukać.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu u nas już śniegu nie ma.
Dzisiaj dostałam wiadomość od sąsiadki ze wsi, że wszystko na wierzchu. :heja
Oby tylko nie mroziło już bardzo, śnieg może padać.
Chciałam zapytać o nasionka Twoje, konkretnie o kąkol. Czy to jest ten co bywa w zbożu?
Jeśli tak to może być niebezpieczny, gdy się rozsieje, Ale chyba to jest inny.
Nawłoć pięknie wygląda, mam. Tylko trzeba ją ograniczać, zarosłaby wszystko.
Pozdrawiam, przyjemnych wysiewów. :wit
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Olu w żadnym wypadku nie siej u siebie nawłoci kanadyjskiej ;:188 Legutko przechodzi już samego siebie, niedługo zacznie chyba sprzedawać nasiona perzu i mokrzycy ;:155
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dobrze musiałam się naślipić , żeby zobaczyć pieseczka :;230
Nasion sporo, szczeć to u mnie dziko rośnie, ale ładna jest. Ciekawa jestem czy kąkol wykiełkuje, bo ja siałam ale z żadnym skutkiem. Trzymam kciuki za Twojego ;:215 Mieszanka bodziszków - ciekawa jestem jakie wyrosną :?:
A z obecnych to jaka zielona jest Twoja bergenia moja niestety przemarznięta brązowa ;:222
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Olu, dużo ciekawych nasion kupiłaś, będzie się działo.
Fiołki ładnie ci kwitną. Mój ukorzeniony z listka kwitł w zeszłym roku, a w tym chyba nie zamierza.
Dużo zdrowia ci życzę.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Szczeć posiejesz i już tylko tępienie ci zostanie :wink: Ale rzeczywiście ciekawa roślina,zawsze zostawiam kilka siewek.Nawłoci też bałabym się,ale może to jakaś inna,nie wszystkie podobno takie ekspansywne.Moja jest nie do wytępienia :evil:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani :)

Ewelinko coś czuję że wszystkiego nie wysieję, zostawię część na przyszły rok. Miałam siać już lewkonię i ryż brązowy. Jednak póki co posiałam tylko rzeżuchę :lol: U mnie najwięcej wysiewów przypada na marzec i na kwiecień. Nie spieszę się zbyt bo nie dysponuję żadnym foliakiem/szklarnią i rośliny mogą trafić do gruntu (te z domowych parapetów) dopiero w maju. A wolę takie niezbyt wyciągnięte. Kiedyś w domu siałam głównie kwiaty, teraz także warzywa i coraz więcej.

Lidziu to tylko część. Nasiona kupiłam głównie przez interent, ale mam też z AWN, która ma miejsce na forum i trochę z ubiegłego roku. Ostatnio dokupiłam jeszcze dwa rodzaje wilca, jeden z nich ma nietypowe pierzaste liście. Z pieskiem to tak trochę chciałam go ukryć na zdjęciu, ale nie do końca :D

Marylko u mnie wczoraj padało trochę, dziś jest słonecznie, ale wieje zimny wiatr. Oj tak byle nie było dużego mrozu już. Bardzo dziwna ta zima, która zakończyła się w styczniu, potem wróciła jesień. Sprawdziłam to ten sam ;:124 już poszedł do spalenia. Szkoda że niektóre rośliny miododajne są trujące. Dziękuję :)

Krzysiu nawłoć kupiłam z dedykacją dla pszczół, ale posadzę ją na mokrym nieużytku gdzie rosną trzciny. Najchętniej rzuciłabym porcję nasion wprost do ziemi, ale nie wiem czy by wyrosła.

Marysiu to zdjęcie to właśnie była taka mini zagadka :wink: Fajnie że go zauważyłaś :)
Po małym skraweczku liścia rozpoznałaś bergenię ;:oj rzeczywiście w tym roku ładnie przezimowała (jak do tej pory), we wcześniejszych latach bywała mniej zielona, a bardziej podsuszona. Z jednej strony ma jodłę z drugiej młody żywopłot cisowy, który jednak zaczyna rosnąć i zima lekka była. Też jestem ciekawa co wyrośnie z bodziszków. Szczeć dość późno kwitnie podobnie jak nawłoć, obie są miododajne.

Małgosiu mi z liści nie udało się rozmnożyć fiołka, a miałam ich w pewnym momencie sporo. Moje w tej chwili odpoczywają.

Mireczko miałam szczeć w zeszłym roku i mam nadzieję że utrzymała się i wyrośnie także w tym roku :) Planuję założyć pszczelą łąkę i to tam ją wysieję, to fajny późny pożytek :)

Ptaki które najczęściej odwiedzają ptasią stołówkę. Mazurki, sikorki bogatki i sikorka Modraszka.

Obrazek

Jak może widać słonina wisi na podwójnej sprężynie. I odkąd na podwójnej, a nie pojedynczej przestała znikać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sporo nasadziłam jesienią, cebulek roślin i nie wszytko jeszcze rozpoznaję o tej porze.

Miłek amurski

Obrazek

Przy przebiśniegu wyrastają szafirki.

Obrazek

Obrazek

Tu były sadzone erantis. Jednak w pewnym momencie sadziłam jesienią tak gęsto różne kwiaty cebulowe że teraz ciężko zgadnąć co jest co.

Obrazek

To hm? Gdzieś w tym rejonie sadziłam irysy holenderskie.

Obrazek

Tu przed tulipankiem coś co pamiętam żeby nie wyrywać, ale co to jest to nie wiem póki co.

Obrazek

To mi wygląda na lilię :shock:

Obrazek

Pączki na pigwowcu Nicoline

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”