Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Pawle dzięki :D zakupy to moja specjalność, szczególnie nieplanowane :;230

Aluś plany są ale na weekend :D dziś był tylko mały obchód i pobieżne sprzątnięcie garażu tak, aby można było wyjechać kosiarką. Muszę ją dać do serwisu, popsuła się jesienią i znajomy miał naprawić, ale coś się do tego nie garnie :roll: Mam nadzieję, że da się ją naprawić i nie zajmie to zbyt dużo czasu. No i nie będzie kosztować majątku :wink:
Udało mi się dziś kupić cynię skabiozową, co prawda nasionka Legutki ale może się uda. Jutro będziemy siać z dziewczynkami ;:215
Od Legutki w tym roku mam szałwię trójbarwną, prawie połowa nasion już skiełkowała (po tygodniu), więc nie jest źle.
Dziś pokazała też łepek pierwsza nasturcja ;:333
W nocy był niezapowiadany przymrozek -3,5C ;:oj a ja zostawiłam agapanty i olka na zewnątrz... chyba nic im nie jest, ale wolałabym żeby więcej takich niespodzianek nie było...
Generalnie jestem załamana stanem trawnika - sam mech i chwasty, po werykulacji trzeba będzie zrobić dosiewkę i to wcale nie mało trawy na nią pójdzie ;:222
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, będziecie wysiewać cynie do doniczek? A nie wygodniej byłoby poczekać do drugiej połowy kwietnia i wysiać wprost do gruntu? Ja tak robię od wielu lat i potem ładnie rosną i kwitną i nie muszę za dużo wokół tego chodzić (jak przy parapertowcach). Z Legutki mam w tym roku wiele nasion i jak na razie te, które wysiałam źle nie wchodzą (mam od nich 3 rodzaje dyni i boję się, że któraś nie wykiełkuje) :wink:
Kosiarka niestety zawsze z nowym sezonem wymaga jakiegoś drobnego serwisu, ale gorzej jak coś mocniejszego siądzie, płać i płacz :wink:
U nas trawnik też obecnie wygląda byle jak, dużo mchu, ale po woli stokrotki zaczną kwitnąć i będzie uroczo ;:306
U mnie przymrozku nie było, mam nadzieję, że na razie nie będzie go w ogóle, bo dzisiaj posadziłam do gruntu róże, a twoje doniczkowe jak się trzymały dzisiaj dobrze, to może nie zostały nadszarpnięte mroźnym chłodem.

W weekend ma padać deszcz, buuu, i jak tu cokolwiek zrobić, jak sobota to główny dzień do działania :roll:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś część cynii do doniczki, część bezpośrednio do gruntu - u mnie jest ten problem, że mama która zajmuje się czasem ogrodem ma tendencję do wypielenia posianych wprost do gruntu kwiatów, bo wydaje jej się, że to chwasty, a po co zapytać czy czegoś przypadkiem tam nie posiałam :roll: Więc wolę się ubezpieczyć i mieć też rozsadę. Poza tym będą też kwitły w różnych terminach, te wysiane teraz powinny przecież wcześniej.
Dzięki mojemu wspaniałemu kuzynowi z Bydzi będę miała nasiona cynii daliowej Peppermint Stick ;:138
Ja też się wkurzam, że w sobotę ma padać - ok, dziś i jutro nie ma sprawy, ale sobota i niedziela powinny być zawsze bezdeszczowe ;:224 Zaplanowałam sobie sporo prac i teraz nie wiem, czy uda się cokolwiek zrobić :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Melduję, że i mnie jednak dopadło różane choróbsko :;230
Naprawdę nie miałam gdzie sadzić i dlatego wcześniej nic nie kupiłam, ale wpadłam ostatnio na genialny pomysł powiększenia okrągłej rabaty przed domem i zmiany jej kształtu. W efekcie moich poczynań rabata zostanie powiększona o jakieś 4 razy :;230
W związku z tym, że tak duża powierzchnia nie może się przecież zmarnować wykombinowałam, że trafią na nie następujące róże:
Comte du Chambord
Mrs John Laing
Eden Rose 85 x 2 sztuki
Princess Alexandra of Kent
William & Catherine x 2 sztuki
Już zamówione, dostawa w przyszłym tygodniu :D

Tym samym stan moich róż dobije do 66 sztuk. Wiem, wiem Dorotka, ciągnę się w ogonie :;230 Jeszcze jakieś 110 mi brakuje :lol:

Parapety uginają się od siewek, w tym tygodniu przyszła przesyłka od Sarah Raven - niestety nasionka będą musiały poczekać, wysieję je dopiero po świętach. Dostałam tez wszystkie zamówione bylinki :D
W ogrodzie warzywnym posiane pierwsze warzywka i przygotowane miejsce pod dynie :D
Jak poprawi się pogoda to zrobię zdjęcia - teraz żal mi psa wypuszczać z domu, taka beznadziejna pogoda i zimno przeraźliwie :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

No i fajnie , że powiększasz rabatę . ;:215 Zrobisz niezły busz , a najważniejsze , że będziesz miała mniej trawy do koszenia . :lol:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja jestem zdziwiony ilością róż ! Już 66 a to dopiero początek roku ;:oj Rabata będzie w fajnych rózach i odcieniach ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jola z Twoim areałem szybko mnie przegonisz :;230 . Ja będę podziwiać i wzdychać z braku miejsca :wink:
A tak poważnie, to może i dobrze, że nie mam tak dużej powierzchni, bo aż się boję pomyśleć, ile ja bym róż posadziła ;:202 Musiałabym ogrodnika nająć do obrobienia takiej ilości. I tak ledwo radzę sobie z tym co mam obecnie...Ale tak ze 200 to może i dałabym radę? ;:306
;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 pisze: A tak poważnie, to może i dobrze, że nie mam tak dużej powierzchni, bo aż się boję pomyśleć, ile ja bym róż posadziła ;:202
Mądrze prawisz :;230 Jakby mi się trafił kawałek ziemi chociaż 1500 m, mini rosarium powstać musiałoby :wink:

Jolu, dobrze, że zwiększasz rabatę, po co tyle trawnika, człowiek tylko namęczy się, napoci podczas koszenia ;:224
Jestem baaardzo ciekawa Williama i Katarzyny, jak zobaczyłam debiut tej odmiany w katalogu Austina, to od razu wpisałam ją na listę "moich" róż. Będziesz nam zdawać relacje.
Już posiałaś jakieś warzywa? U mnie jeszcze trzeba dokończyć przekopywanie części uprawnej, tak pogoda popsuła się, że nawet nie chciało się nikomu iść i wysiewać rzodkiewki. Też muszę rozplanować co i gdzie wysiać.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich jeszcze świątecznie :D

Pawle, cieszę się, że trawnika choć trochę ubędzie - trawa u mnie nie jest zbyt reprezentacyjna niestety.
Tak będzie wyglądać ta powiększona rabata:

Obrazek

i widoczek z drugiej strony:

Obrazek

Mati pierwsze róże w moim ogrodzie pojawiły się jakieś 6 lat temu, ale takie większe zakupy to dopiero poprzedniej jesieni poczyniłam :D Sama jestem ciekawa tych nowych nabytków, mam nadzieję, że już w tym roku będzie co podziwiać.

Dorotko ja teraz zakładam, że 200 róż to absolutnie maksimum jakie będę w stanie ogarnąć. Zobaczymy, jak to będzie wyglądać w tym sezonie, w końcu moje różane towarzystwo od jesieni podwoiło swoją liczbę :roll: Forsycje już kwitną, więc w tygodniu zabieram się za cięcie :D

Aluś mój warzywnik był przekopany jesienią :D Posadziłam czosnek, bób i groszek, posiałam marchew, pietruszkę, rzodkiewkę i sałatę. Wysiałam dynie w doniczkach na parapecie. W tym tygodniu zaczynam pikowanie kwiatów wysianych w połowie marca - nasturcji, zatrwianu, szławii i kosmosu - czekam tylko na zamówione multidoniczki, inaczej nie pomieszczę tego wszystkiego na parapetach. Mam tez do posadzenia bylinki i lilie kupione wiosną, w tym tygodniu przyjdzie tez potężne zamówienie z cebulekwiatowe (trochę z nimi mam zamieszania, przysłali mi nie moją paczkę, ale wszystko już na dobrej drodze) no i róże :D Na brak zajęcia po pracy raczej nie będę narzekać :;230

a tak prezentuje się warzywnik w chwili obecnej (te dwie dziury na dole to miejsce przygotowane na dynie):

Obrazek

i na koniec trochę wiosny

mały mix cebulek
Obrazek

rabarbar :D
Obrazek

najwcześniejsza piwonia, pozostałe dopiero powoli się pokazują
Obrazek

chionodoxa (śnieżnik) - dzięki Aluś za podpowiedź ;:196
Obrazek

i z bliska
Obrazek

forsycja
Obrazek

azalia - chyba jest szansa na kwiaty!!
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam wyczucie, żeby zajrzeć na forum :wink:
Jola, aparat nowy kupiłaś?
Faktycznie, rabata będzie duża, ale jak posadzisz zaplanowane rośliny, to będzie piękny efekt na tle okna.
Też muszę porozsadzać moje siewki (warzywno-kwiatowe), a Twoje zdrowo rosną, nie chorują? O właśnie, zatrwian trzeba na dniach posiać i chyba dynie w połowie miesiąca, szybciej zaczną owocować może (o ile wzejdą :wink: ). Jakie dynie będziesz hodować w tym roku?
Ale masz porządek w warzywniku, pozazdrościć, u nas non stop przelatują śmieci od sąsiadów i ciągle obydwie z mamą na zmianę chodzimy z woreczkiem na śmieci i wszystko zbieramy, i tak bez końca, już sił na ten ich bałagan brakuje :twisted:
Jolu, Twoja cebulica to nie śnieżnik (chionodoxa)?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aluś, przeprosiłam się ze starym aparatem, na nowy kasy brak (wszystko idzie na rośliny :;230 ).
Dynie mam dwie olbrzymie: Rouge tres hatif d'Etampes i Ambar - te już w doniczkach. W ubiegłym roku sadziłam bezpośrednio do gruntu i niestety nie wzeszły :evil: Mam też jeszcze dynię piżmową Butternut, też muszę ją wysiać w najbliższych dniach.
Masz rację, to jest chionodoxa (taka nazwa bardziej mi się kojarzy niż cebulica, wiem że to na pewno sadziłam!!), dzięki!

Dziś byłam odebrać zaklepaną wiśnie Shirofugen, no i oczywiście nie wytrzymałam i przytargałam jeszcze jedną magnolię (Rustica Rubra) ;:124 U mojego ogrodnika właśnie pojawiła się nowa dostawa różaneczników i azalii ;:108 Mam w najbliższych planach rabatę różanecznikową, więc pewnie jeszcze w tym miesiącu tam zajrzę ;:224
Ponadto oznajmiam, że udało mi się przyciąć dziś róże na dwóch rabatach przed domem, rozgarnęłam też im kopczyki ;:215
Dzień uważam za wyjątkowo udany, zostałam posiadaczką pięciu worków obornika ;:138 Jutro powinny przyjść do mnie róże, więc w zasadzie w czwartek powinnam się brać za ich sadzenie. Do tego czekają w kolejce bylinki, trzeba zakasać rękawy i po pracy ruszyć w pole :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu ale się u Ciebie dzieje ;:108 Róże,różaneczniki...wspaniale ;:63
Fajnie mieć takiego ogrodnika z roślinami ,byłabym pewnie stałą klientką ;:224

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jola dużo pracy wykonałaś, a warzywnik zapowiada się imponująco ;:224
Wiosenne kwiaty, mimo, że szybko przekwitają to bardzo cieszą...Wszyscy jesteśmy stęsknieni za kolorami, więc każda nawet najmniejsza kwitnąca roślina, tak bardzo raduje oczy :)
A moja jedyna piwonia nadal nie daje znaku życia :( . Pewnie nic z niej już nie będzie...Nie lubią mnie piwonie. Chyba już sobie z nimi dam spokój.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu, oj dzieje się dzieje, planów mnóstwo tylko ogrodniczka nie wyrabia na zakrętach żeby to wszystko opanować :wink:

Dorotko większość moich piwonii tez jeszcze śpi, dziś je wszystkie podglądałam. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Głęboko sadziłaś tę swoją piwonię? Masz rację, ja każdy wiosenny kwiatek oglądam po kilka razy i ciągle mi mało!! Na szczęście niedługo wystartują żonkile a po nich tulipany i narcyzy :D Już nie mogę się doczekać!!

Otrzymałam dziś paczkę z Rosarium, oto moje zamówione księżniczki:
Wszystkie razem po odwinięciu z folii - podkładka dla porównania wielkości.

Obrazek

Princess Alexandra of Kent
Obrazek

Mrs. John Laing
Obrazek

Dwie Eden Rose 85
Obrazek

Comte de Chambord
Obrazek

Dwa razy William & Catherine
Obrazek

Popołudnie znów minęło pracowicie - dokończyłam odkopcowywać i przycinać róże, przycięłam też maliny, dosadziłam czosnek i dymkę w warzywniku. Zdjęłam darń z miejsc, w których jutro będę sadzić róże. Zachód słońca zmusił mnie do powrotu do domu :lol: Na koniec przepikowałam nasturcję pnącą :D Jutro w planach sadzenie róż :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Widze ze ta rabata ogromna bedzie ! ;:oj u siebie właśnie tez powiększam...
Sadzonki ogromne ! Piękne, róże od Ewy czy z tego drugiego r.?" Już to widzę za kilka miesięcy ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”