Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6239
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Płocka

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

A może przyda się przepis na pieczony boczek?
Surowy boczek przyprawiam solą, mielonym czarnym pieprzem i papryką (sypię całkiem sporo i dokładnie wcieram). Zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na dwa trzy dni (jak ktoś niecierpliwy wystarczy noc). Po tym czasie odwijam z folii, wkładam do naczynia żaroodpornego i okładam dokładnie plastrami cebuli. Piekę w temp. 180-200 C przez ok. 1,5 godziny.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8593
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Bo się zapluję, a ja na ścisłej diecie i święta idą. ;:145
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Dorotko myślałam dzisiaj o Tobie czy coś nowego pokazałaś ;:7 Ja już po wędzeniu wędlinki wyszły pyszne ;:108 No chyba tak bo wszyscy chwalą ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
jondi
500p
500p
Posty: 725
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Ale robicie smaka tymi swoimi wedlinkami mnmmm:), nieosiągalne dla mnie obecnie...
Tak z ciekawości jakim drewnem wędzicie?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2450
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Do wędzenia najczęściej używane jest drewno sezonowane olchowe lub bukowe . Może też być z jabłoni , wiśni, gruszy .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6239
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Płocka

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Ja tylko na owocowych: wiśnia, śliwa, jabłoń i czereśnia.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
jondi
500p
500p
Posty: 725
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Mój tata też zawsze używał owocowych, pamietam że zawsze wisniowe specjalnie się suszyło. Eh fajnie się macie:) gdy będziecie swoje pyszności jeść pomyślcie proszę o tych co tej możliwości nie maja:(:(.... Smacznego!!!!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6239
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Płocka

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

U mnie do wędzenia ślubny używa zwykłej beczki...Wędzarnie planuje pobudować od jakiś 6-7 lat :evil:

Nie wiem czy podawałam przepis na Wigilijną (i nie tylko) Zapiekankę?

Zapiekanka dość swobodna w interpretacji:
Pierwszą warstwę stanowi kiszona lub zwykła kapusta - ugotowana wcześniej wg własnego smaku.
Drugą warstwę stanowią przesmażone grzyby - w przepisie były pieczarki, a my ostatnio używamy podgrzybków.
Trzecią warstwę stanowi ponownie kapusta - czasem dajemy jedną warstwę ze zwykłej, a drugą z kiszonej - jak kto woli
Czwartą warstwę stanowi...bułka tarta (ok 0,5 cm) polana roztopionym masłem.
Zamykamy naczynie żaroodporne pokrywką lub przykrywamy blaszkę folią aluminiową i zapiekamy ok 30 min w temp ok. 180 C

Ta zapiekanka jest również fajna na podłoże... :uszy , ale to już wtedy mało Wigilijne danie... :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Kochani, dziękuję, że zaglądacie, nawet jak ja nie mam kiedy ;:cm
Odpowiem Wam wieczorkiem, teraz chciałabym życzyć Wam, wszystkim odwiedzającym ten wątek,
samych pięknych chwil, dużo ciepła i radości z okazji Świąt Bożego Narodzenia ;:3 ;:4

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Jondi, dzięki za przepis ;:196 Nigdy nie robiłam mięsa pieczonego w kawie, musi mieć niezwykły aromat.
Asia, ;:196 ja całkiem zapomniałam i tych ptysiach... :oops: Sorki... W pierwszej wolnej chwili nadrobię.
Aldonko, ;:196 ja kupiłam właśnie na all.. foremki na rurki, ale muszę Ci powiedzieć, że nie jestem z nich do końca zadowolona. Kiepskie jakościowo, strasznie rdzewieją, mimo, że od razu po myciu wycierałam zawsze do sucha. Gdyby ktoś wymyślił silikonowe, brałabym bez zastanowienia. Ale do tej pory nie trafiłam, chyba nie produkują, nie wiem, może silikon za miękki... A szkoda.
Maxmar123, trochę zbyt późno odpowiadam :oops: ale może przyda się sylwestrowo :wink: Nie wiem jakie ciasta zazwyczaj pieczesz na Święta, ale u nas ostatnio przyjął się np. Piernikowiec z bitą śmietaną i granatem . W tym roku u mnie skromnie z wypiekami. Rodzinka w rozjazdach i nie ma komu piec :wink: Zrobiłam tylko roladę śmietanową (zazwyczaj robię z jednego z tych przepisów: 1, 2) i torcik jabłkowy (przepis podam niebawem).
Chudziaczku, dzięki wielkie za wszystkie rady ;:196 Na przyszłe Święta będą już własne wyroby, mam nadzieję :D Na razie raczymy się produkcją Znajomego, mniam:

Obrazek

Jadziu, dziś mogę jeszcze, poza rureczkami, zaproponować Ci do kawki torcik jabłkowy z bitą śmietaną :D
Reniu Dziękuję za przepisy ;:196 Boczek uwielbia mój Mąż, nie robiłam nigdy pieczonego w cebuli, J będzie wniebowzięty ;:173 A zapiekankę wypróbuję, będzie jako noworoczna ;:215
Aniu ;:196 Jak miło Cię widzieć! Dieta mówisz..? Po Świętach chyba.. Znaczy po Nowym Roku :wink:
Elu, ;:196 rzadko piszę, ale ciągle planuję znaleźć więcej czasu i na to, i na nowe przepisy ;:131 To chyba będzie moje nowe postanowienie noworoczne ;:173
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7430
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Dorotko takie wędzonki to jest to co nam trzeba ;:108 Święta bez odrobiny kupnej szyneczki i to jest to ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2450
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

cantati pisze:Chudziaczku, dzięki wielkie za wszystkie rady ;:196 Na przyszłe Święta będą już własne wyroby, mam nadzieję :D Na razie raczymy się produkcją Znajomego, mniam:
Patrząc na zdjęcie to baleron i polędwica lub szynka wyglądają bardzo smakowicie -nieokopcona ( co niestety niektórym sie zdarza ) i pięknie związana ( ja też wolę wiązane niż wkładane do siatki ) :D .
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2301
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Olga,
to jest polędwica na 100% ;:173
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”