Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Post »

Milenko,
Ja bym posadziła groszki i słoneczniki, ma już nie być nawet przymrozków podobno. Chyba wsadzę dalie w ten weekend.

Byłam u Kruczka, kupiłam robinę ;:138
Bardzo fajne to centrum zrobili.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No muszę do tego Kruczka ...

Zdziwiłam się, że u Ciebie pieris już kwitnie. Okazało się, że u mnie też tylko ... słabo. A przy pstrych liściach kwiaty z daleka się nie rzucały w oczy. Widocznie to nie jest dobry rok na kwiaty pierisów.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko :wit ,
śliczne wiosenne kwiatuszki ;:108 .
Gdzie Cię wcięło :?:
Kruczkiem kusicie dziewczyny, oj kusicie ;:108 .
Szczególnie, że jadąc na działkę mam go po drodze ... ;:170
Nawet mój eMek słyszał już o nowym punkcie...i to nie ode mnie :uszy .
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jednak się do Kruczka nie wybrałam. Za to w niedzielę byłam u koleżanki, która jest w sanatorium w Goczałkowicach. Pierwsze sowo mojego M po moim powrocie: "Co kupiłaś?". A my tam byłyśmy na kawie i strudlu (pyszny). Nie mógł uwieżyć, że nic. Ale sklepik był już zamknięty. ;:145
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witajcie Kochani :wit Faktycznie ostatnio zaszyłam się trochę jak ta ze zdjęcia :wink:

Obrazek

Kilka dni męczył mnie ból brzucha, na szczęście okazało się, że to tylko torbiel :uszy
Przez ostatnie dni, choć bardzo ślamazarnie, trochę działałam w ogrodzie. Posadziłam rośliny od Marty - Koziorożca, część clematisów, a przede wszystkim walczę ze suszą. W weekend spadło dosłownie kilka kropli deszczu. Dziś M. skosił pierwszy raz trawę.

W domu walczę z paskudnym szkodnikiem na sundaville. Wygląda mi na opuchlaka, ale nie mam pewności... W zasadzie mogłabym już ją wyrzucić do ogrodu, ale boję się, że przejdzie na inne rośliny. Codziennie z uporem maniaka zbieram po kilka sztuk ;:134 Mieszkają zapewne w donicy.. Skończy się pewnie na tym, że wyrzucę ją z donicy i zrobię dokładny przegląd korzeni. Tak to to wygląda:

Obrazek

W ogrodzie zaczyna kwitnąć floks szydlasty (niestety nie mam zdjęcia nadającego się do pokazania ;:131 ) i skalnica:

Obrazek

Clematis Purple Spider wygląda tak, jakby za kilka dni miał wybuchnąć kwieciem:

Obrazek

Bratki cały czas czarują i nie mam pojęcia, dlaczego dopiero w tym roku zachorowałam na bratkomanię :D

Obrazek

Przesyłam Wszystkim ciepłe pozdrowienia! :wit

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Milenko ależ ta skalnica ma kolorek ;:167
Dżaaaba nie miała lepszej miejscówki :;230
Ale powojnikowi to chyba miesiące się pomyliły, taki piękny

A tego na liściu :evil: eksmituj i to bez sprawy sądowej :wink:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Przyznaj się, czym dogrzewałaś tego powojnika ;:oj Niesamowite to kwietniowe kwitnienie. Ale niestety żaby nie przebije nic, widać że miejsce jej odpowiada :lol:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenko, pozdrawiam ;:196 , na Fo wpadam na razie tylko w przelocie, mój spider też w pąkach rosnąca z nim markham pink również, oby tylko dłuuugo kwitły, również albina plena zaczyna kwitnąć, w ogóle wszystkie powojniki mają w tym roku jakies przyspieszenie, wspaniale uchwyciłaś żabę, fotka konkursowa :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko - pod Louise Odier od podlewania zrobił się dołek w sam raz do zaparkowania dla żaby :D Siedziała tam 2 dni, wyniosła się po oprysku Bioseptem (nie sądzę, by wyciąg z grejfruta jej zaszkodził, ale być może ją odstraszył).
Sabinko - to clematis botaniczny wcześnie kwitnący,kwitnie IV-V i ponownie w VIII. Ale faktycznie pączków ma sporo jak na roczną roślinę. Jakieś 2 tygodnie temu dostał nawóz do powojników, potem trochę Rosahumusu i nadmanganianowy soczek ;:304 Podobno dobrze też podsypać clematisy odrobiną dolomitu, ale dostały już tyle dobra, że na razie nie chcę przekombinować :D
Iwonko - wcale się nie dziwę Kochana, że w przelocie ;:224 Widziałam w zeszycie Marty Twoje zamówienie - jeśli roślinki już doszły, to masz co robić ;:180 Ściskam! ;:168

No to znowu bratki... ;:224

Obrazek

Obrazek

Zaczyna się floksowy festiwal ;:167

Obrazek

Obrazek

Hosty najbardziej lubię wiosną:

Obrazek

Jaskier od Ani sweety - Aniu, jeszcze raz dziękuję! (białego podarowałam Mamie, mam nadzieję, że nie masz mi za złe ;:131 )

Obrazek

Wschodzi krwiściąg:

Obrazek

Dziś strasznie wiało, najpiękniejsze narcyzy niestety poległy, chyba pod ciężarem kwiatów, bo nie były złamane. Trafiły więc do wazonu:

Obrazek

Będzie pierwsza poziomka?

Obrazek

Muszę wyjąć ten znacznik, bo na zdjęciach wychodzi jak... nagrobek ;:170 :wink:

Obrazek

Białego nie kupowałam ;:185 Ale to nic - coraz bardziej przekonuję się do bieli w kwiatach:

Obrazek

Tawuła chyba niestety znów nie zakwitnie. Rok temu - z mojej winy (przycięłam wczesną wiosną), w tym roku - nie mam pojęcia, czemu. Krzak ma co najmniej kilka lat.

Obrazek

Obrazek

Kompozycja Licziego: Veilchenblau, prymulka od Ani akl62 (dzięki raz jeszcze!) i małpa :lol:

Obrazek

Kieł wilczomleczu Griffitha:

Obrazek

Fiołek Emerald Lace:

Obrazek

Rabata "daliowa" (rok temu rosły tu dalie) po poszerzeniu, dosadziłam tu Eden Rose i Pirouette. Pod bogenem popikowałam dziś goździki letnie, astry i lewkonie. Za różami na tej "wysuszonej" kupce wschodzą siewki kosmosów - poczekam kilka dni aż trochę podrosną, by je przesadzić w inne miejsce.

Obrazek

Całkowicie zmieniona rabata z przodu ogrodu. Jesienią wyrzuciłam stąd wielką malinę, wiosną wycięliśmy paskudnego wąskiego jałowca, zlikwidowałam pół metra kwadratowego floksa szydlastego, zniknął lubczyk i biały wrzos. Było mydło i powidło, teraz rosnie tam moje własne mydło ;:306 Westerland, A Shropshire Lad, Charles Austin, Chippendale, Souvenir du dr Jamain, Pastella, dwie ostróżki, dwa clematisy Piilu. Przesadziłam tu też szczątki clematisa Venosa Violacea, który na podmokłym terenie zniknął.. zostały tylko korzenie, ale już wypuszcza mały zielony kikutek :heja Chętnie dosadziłabym tu coś jeszcze, ale muszę mieć dojście do roślin pod płotem. Tak więc rabata na razie w ogóle nie wygląda :wink:

Obrazek

Dobrego wieczoru, lecę popatrzeć, co u Was :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Milenko,o tej porze roku wszystkie rabaty są nijakie ,bo jeszcze jest na nich pusto ,dopiero w lecie będzie efekt,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta ostatnia rabata nie wygląda tylko dla kogoś kto patrzy i nie widzi. Większość z nas już ma przed oczami kwitnącą między różami ostróżkę i kapitalne tło z powojników ;:108
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś - zgadza się, jesienią na pewno powtykam po bokach i z tyłu jakieś cebulki, żeby wiosną było też odrobinę kolorów ;:196
Sabinko - masz rację, ale powiem Ci, że ostróżki już teraz mnie cieszą. Mam wrażenie, że rosną dosłownie w oczach :) Zostały mi jeszcze dwie do posadzenia, na razie nie mogę się zdecydować gdzie trafią, więc czekają w doniczkach :)

O ile dobrze pamiętam, niedawno u Grażyny - kogry wyczytałam świetny patent na mrówki. A może Grażynka pisała o tym u mnie - nieistotne. Przetestowałam i jestem zachwycona. W malinie miałam zatrzęsienie mrówek. Do starej doniczki wsypałam ziemię, podlałam ją wodą z cukrem, a po kilku dniach mrówy z całym gniazdem przeniosły się do słodkiego raju :) Ziemię z doniczką wysypałam za ogrodem - skutecznie, tanio, bez chemii i zabijania mrówek ;:138 Piszę o tym, bo może ktoś jeszcze skorzysta. Polecam każdemu, kto ma problem z mrówami na grządkach - u mnie rok temu była prawdziwa inwazja.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Milenko, na paczuszkę od Marty czekam niecierpliwie ;:65 , pewnie niedługo i do mnie przyjdzie bo czytam że już rozsyła zamówienia :D Czekam też na dwie paczki od Szczytnicy, teraz jedną i w lipcu drugą.
Mój M doczekał się wreszcie swojej zamówionej pergoli pod tunelik z Lagun, dokupiłam też do nich dwa powojniki pachnące, boję się że wiercąc doły pod pergolę pracownicy mogli uszkodzić trochę korzenie :(
Patent na mrówy na pewno wykorzystam, podoba mi się, taki eko :D, lubię takie bezkrwawe rozwiązania :wink:
Pięknie wszystko u Ciebie kwitnie, widać też ile pracy włożyłaś w ogród. Liczi ma artystyczną duszę, egzotyczna instalacja rabatowa z małpą ;:333
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba masz płazi ogród. Ekolodzy powinni Cię nosić na rękach.
U siebie nie widzę palczych. Czy ja je miałam wykopać na zimę ? Pięknie u Ciebie.
Pamiętasz tego małego pierwiosnka o jasnych liściach (łyszczak chyba) ? Zakwitły na skalniaku, to mam do podziału, bo się tłoczą.

Piękny fiołek. A "wiatraczek" od Ciebie znów ma niemal białe liście,mimo nawożenia. Chyba muszę zmienić mu miejsce.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za patent na mrówki. pewnikiem go wypróbuje ;:108 U mnie przeżywam zatrzęsienie tych maluchów, a wiadomo gdzie mrówki tam i mszyce :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”