Ania Zuzia i Chłopaki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania Zuzia i Chłopaki cz.4

Post »

Opiekun 20 dzieci na wycieczce z kołem historycznym, do muzeum, w którym byłam. Powiedzmy praktyka zawodowa mniejszym kosztem...
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, a z tą pleśnią, to ja zrobiłam wodę z czosnkiem, i spryskałam wszystko, bo też pleśń mi się pojawiła, robiłam to kilka razy i nie mam na razie :wit
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Polecam sprawdzone sposoby doraźne- dopóki nie skujecie itd
PUFAS -to najsilniejszy spray-najskuteczniejszy-śrenio skutek się utrzymuje ok pół roku/
Strasznie toksyczny dlatego stosujemy go jak nie ma dzieci w domu i można na długo otworzyć wszystkie okna-wybieramy wiosnę i jesień ,przed zimą.
Zdecydowanie odradzam spreyowanie bo trudno to znieść ,a chmura osiaając na różnych przedmiotach niszczy je.
Zakłaam rękawiczkę jednorazową lub grubszą i nasączam szmatkę(do wyrzucenia),Szmatka przecieram umytą wcześniej wodą ścianę itp.
Malowanie ścian farbą z dodatkiem środka p/pleśniom i grzybom(dokupujemy i mieszamy)zwiększa poządane działanie o ok roku :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu podziwiałam Twoje parapety zapchane na maksa a potem czytałam o problemach z pleśnią ale przy takim zagęszczeniu i wilgotności to musiała sie pojawić .
Od wielu lat bardzo silnie reaguję na zarodniki pleśniowe - duszność, kaszel i z oczami tez problem dlatego ograniczyłam ilość doniczek na parapetach . Jedynie przedwiosenny czas jest problemem ale z nawyku wszystkie pojemniki podlewam od dołu i górna warstwa sucha.
Do tego kupuję grubszy żwirek akwarystyczny (przed zastosowaniem płuczę i wyparzam) i tam gdzie się da pokrywam ziemię cienką warstwą. Ładnie wygląda , skończyły się problemy z ziemiórkami i zero pleśni a co za tym idzie ja zdrowsza.
Z czego zrobiłaś tą półkę w oknie - bardzo by mi się teraz przydała ?
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu półka 30 zł w tesco. Pomysł ze żwirkiem genialny, bardzo mi się podoba, wypróbuję.

Iwonko, nie pomyalałam o wodzie z czosnkiem, spróbuję, bo takie ekologiczne sposoby moge bez obaw stosowac w domu, w mieszkaniu w bloku.

Asiu, planuję zbic te straszne tynki, ale znajac zycie, będzie z tym kłopot, bo M zapracowany, a ja nie chce zrobić bałaganu i zostawić. Musze jakiś termin dogodny znaleźć.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

wielkakulka pisze:Krysiu półka 30 zł w tesco. Pomysł ze żwirkiem genialny, bardzo mi się podoba, wypróbuję.

Iwonko, nie pomyalałam o wodzie z czosnkiem, spróbuję, bo takie ekologiczne sposoby moge bez obaw stosowac w domu, w mieszkaniu w bloku.

Asiu, planuję zbic te straszne tynki, ale znajac zycie, będzie z tym kłopot, bo M zapracowany, a ja nie chce zrobić bałaganu i zostawić. Musze jakiś termin dogodny znaleźć.
nie czekaj na eMa tylko zbijaj - to nie jest trudna robota, tylko brudliwa. Zbicie tynków bardzo pomaga - moje ściany bez tynku, które oddychają już rok, całkowicie wyschły i praktycznie nie ma zapachu pleśni ani śladu wilgoci. Zbij teraz, to jesienią bedzie już mozna ponownie tynkować prawdopodobnie.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Czytałam,że chcesz skuć,ale nie teraz dlatego pisałam
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już pracowałam na budowie, mam wprawę. Ale w moim mieszkaniu to nie taka prosta sprawa.
Po pierwsze, to mieszkanie gminne, czekam na pozwolenie.
Po drugie chcemy zastosowac specjalne płyty, żeby ocieplić od środka - wiec ostatecznie i tak eM potrzebny.
Mieszkanie jest tak zrobione, że przechodzimy z jednego pokoju do drugiego, muszę sensownie poprzestawiac meble, bo to tylko 2 pokoje i musimy tu mieszkac, a dzieci muszą mieć gdzieś odrabiać lekcje i spać.

Teraz praktyki w szkole (w przedszkolu zrobione) więc całe mnóstwo papierkowej roboty, dzienniczki u nas mają po kilkadziesiąt stron. Planujesz, robisz projekt, scenariusze do projektu, przebieg, ewaluacja - co wyszło co nie, prace dzieci, opis prac, opis dzieci - które dobrze sobie radzą, które źle, dlaczego, jak bym im pomogła, opis współpracy z rodzicami, opis dokumentów szkolnych, statut szkoły...bllleeeeeeeeee...

Z remontem to ja uwinę się w tydzień, ale nie wiem czy nie zrobie tego w okolicy 1 maja - będą 4 wolne dni.
Poza tym zamierzam do znoszenia gruzu z 2 pietra 'zatrudnić' jakiś JaWoleJabole - pełno tego kwiatu w okolicy.

Wróciłam z działki, połowe swoich arów wyplewiłam i przekopałam chodze na czworaka i rąsia mnie boli, pierwsze odciski od szpadla, grabi i łopaty...3,5 godziny kopania i grabienia. Jutro jak nie będzie padac drugie pół. Choc znając życie, to zrobie pół z ołowy a resztę nie wiem kiedy.... I jutro zrobie zdjęcia. Kwitna fiołki, żonkile, cebulica syberyjska.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Aniu będzie z Ciebie idealna nauczycielka :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

patrycjo, tylko ci idealni mają przeciwko sobie system i dyrekcje i innych zaściankowych nauczycieli, ale ja "lubie" miec ciagle pod wiatr...
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41

Post »

Dobry wieczór Aniu ;:3 dla Ciebie i Twojej Rodzinki !!!
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Misiu i Klusku...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

"pleśń" w doniczkach ...
czy czasem nie jest to wina wody?
widzę mokrą ziemię - czy nie podlewasz za często?
a do tego na pewno podlewasz kranówą - wodą z dużą ilością soli różnorakich, zwłaszcza chloru
bo widzę też osad na doniczkach
jeśli tak to nalej wody do butelek - niech się ustoi, część chemii się ulotni, inne składniki osiądą na dnie
i nie top roślinek :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaktusa podlewam raz na 2 tygodnie, a w jego ziemi pleśń też się tworzy...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka fotek z ręki Zuzi, bo jej matka z chorą krtanią leży zamiast zakuwać na studiach

Obrazek

patyczki w wodzie i ziemi wstawione do foliaczka celem ukorzenienia

Obrazek

Comciu, Twoja miodunka - Zuzia uważa, że jest tylko jej i nikomu nie wolno jej dotykać- ona ją dostała

Obrazek

Obrazek

pierwszy pąk magnolii

Obrazek

takie żonkilkowate

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jescze kilka pierwiosnkonowatych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niebiesko mi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i mój forsycjowy badylek z ubiegłego roku - zakwitł w tym roku - będzie rósł...

Obrazek

____________________________________ ;:3 ;:3 ;:3 ______________________________________

Fotki z ubiegłego tygodnia. Zuzia z eMem poszli zrobić nowe.....więc reszta kwitnacych w ubiegłym tygodniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

chorująca co roku mahonia

Obrazek

przezimował starzec, nawet dwa

Obrazek

Wykopałam żonkile z trawy i wsadziłam w ubiegłym tygodniu miedzy róże i żurawki

Obrazek

Obrazek

_________________________________ ;:3 ;:3 ;:3 _______________________________________
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”