Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Aguś, kupowałaś truskawki, a u mnie....cała masa małych krzaczków poszła na kompostownik. Szkoda...Na drugi raz krzycz co dolega :D ;:196
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Nie, nie kupowałam - może napisałam nieprecyzyjnie - w sklepie zapytałam po ile są z ciekawości. Ja kupowałam w ubiegłym roku - 20 sadzonek, dałam im się rozmnażac, a nie dałam owocowac - mam teraz 40 sadzonek dla siebie, 10 dałam mamie, a jesienią jeszcze z 30 dałam sąsiadce gdy sprzątałam i sobie zostawiałam tylko te najbardziej okazałe :)

Ale dzięki za troskę - kurcze, jakie to forum fajne...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Agnieszko,
http://images63.fotosik.pl/780/1e92db0b1d489a11med.jpg jeśli chodzi o ta roślinkę to wydaje mi sie że to niezapominajka ale jak rozkwitnie to bedzie wiadomo czy mi sie tylko zdaje czy rzeczywiscie jest to ta roślinka.
Mój skalniaczek też jest pełen takich niespodzianek. niby starałam sie wybrać wszystkie cebulki ale gdzieś tak się zapodziały i teraz nie koniecznie tak jak chciałam jest. chwilą wolną powyrywam je albo byliny przesadzę.
Hiacynt cudny i ten jego zapach.
Kicia wygrzewa sie na słoneczku i jest jej jak najbardziej wygodnie i miło.
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Tajemnicza roślinka mi też wydaje się być niezapominajką. Kicia cudna i ten ledwie mieszczący się w krokusie trzmiel ;:333
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko wpadłam na chwilę :wit . Dzielnie sobie radzisz . Ale jeszcze sporo pracy przed Tobą :D .
Skoro spodobała Ci się moja liliowcowa łąka odezwij się w lipcu, podeślę Ci kilka, abyś i Ty mogła ją zapoczątkować .
Oczywiście o ile zechcesz :D .
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Aguś dziękuje, pięknu jest! Miałam rację, że z pewnością ładniejszy niż u mnie. Taki jakby mój był to ideał. W takim razie nic tylko czekać mi zostało na te fioletowe.
Ah i moje są takie zdobyczne, zbieram od rodziny te przekwitnięte a na jesień sadzę. Też tak robisz? Ładnie później w gruncie rosną, jakby w podzięce za wolność :D
athshe
500p
500p

Post »

U tylu osób już dziś byłam, że czas wrócic na swoje włości ;)

Najpierw troszkę o moich siewach - bo pisałam o tym gdzieniegdzie. Wyciągnęłam z piwnicy stary regał, ustawiłam go w wiatrołapie i tam chowam siewy na noc, w dzień wystawiam je na słoneczko na schody. Dziś niestety rano było tak zimno i mokro, a ja po kąpieli, że dla zdrowia własnego odpuściłam wystawianie roślinek.
Wiatrołap:
Obrazek
A tego nie chowam, dopóki nie będzie w planach przymrozków - głównie dalie:
Obrazek
I kolejne siewy :)
Obrazek

Ale ostrzegały mnie dziś dziewczyny w pracy, że sanwitalia jest bardzo trudna do osiągnięcia - ciekawe jak mi to wyjdzie.

Dostałam dziś krzew domowo - ogrodowy - mirt, całkiem spory, choc drapakowaty - znaczy taki chudy, przerzedzony... Macie pomysł jak go zagęścic? Dostałam z myślą o mojej córci - za rok komunia :)

Paula - tak, zdecydowanie też sadzę w grunt wszystko co dostanę :) Pisałam już chyba o szafirkach - kilka lat temu dostałam ich wiadereczko - takie ozdobne, może z 15cm średnicy, pełne dorodnych cebulek - po przekwitnięciu je wysadziłam, przesadzałam już kilka razy - najpierw na działkę ROD, potem tutaj pod płot, w końcu na miejsce stałe (póki co) - w efekcie z takiego wiaderka mam kilka (naście) mb szafirków :)

Iwono - liiowce podobają mi się od jakiegoś czasu, nie tylko ze względu na kwiaty, ale i liście. Hosty zresztą też, co do tych nie mam szczęścia - ciekawa jestem czy choc jedna wyjdzie w tym roku. A co do twojej propozycji - bardzo chętnie skorzystam - jak sama napisałaś - sporo pracy przede mną, sporo miejsc do zagospodarowania. A napisz proszę, czy widziałaś może liliowce sadzone w dużych ilościach, ale na stokach - ktoś mi kiedyś napisał, że może moją skarpę można by choc częściowo obsadzic liliowcami i bardzo mi się ten pomysł podoba, choc wolę miec pewnośc, że na takiej piaszczystej górce będzie im dobrze.

Edyta.... niezapominajka? Może. Z wyglądu by mi to pasowało, ale to mój zeszłoroczny siew, a na pewno nie siałam niezapominajek - kupowałam tylko byliny typowo skalniakowe.... Ciekawe, co z tego wyrośnie....

Sylwio - jw - może i niezapominajka. A hiacynt mnie urzekł - generalnie nie przepadam za różowym kolorem, czekam na te ciemne i marzę by z którejś z mieszanek pojawił się biały :) Ciekawe, jak będzie z moim podejściem do różu po kilku latach posiadania ogrodu - już dziś w biedronce miałam w koszyku różowe lilie - odłożyłam, gdy mi się przypomniało, że tylko biel i biel - no i ewentualnie żółty do towarzystwa posiadanym liliom i liliowcom.

Agnieszko - tak myślę o tej mojej ziemi i myślę i jak zwykle masz rację - jest ona dobrze przepuszczalna, ale słabo trzyma wodę. Warstwa pod nią też dziwna -trochę gliny, trochę piasku... Pokombinujemy z tym torfem. Ale to teraz, czy może jesienią? Bo teraz się boję - już chcemy dzieciakom odgrodzic pół działki, by dosiewac trawę, a po takim "pozabiegowym" trawniku też pewnie nie powinny szalec?

aaaaa.... nabyłam w drodze zakupu liatry białe - 5szt, tawułki białe - 4szt, ale jakieś takie - dwie żywe, dwie podpadające, liliowce mix kolorów - 6 szt, w tym jeden zgniły ;) Wysadzone w donice, bo pogoda antyogrodowa, a nie nadawały się dłużej do trzymania w opakowaniach - już zielone były co niektóre :)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki, żeby zakupy w jak największym stopniu odznaczył się żywotnością. Tawułki sadz nie w sąsiedztwie pijaków- tuji itp. One lubią mięć mokro, inaczej zwijają się im liście i usychają.

Masz bardzo dużo siewek. Ja na swoim malutkim parapecie upycham jak mogę ale i tak gdzie mi do Twojej ilości :)
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko myślę, że się uda :D Dormanty, czyli liliowce które tracą liście na zimę , korzenią się głęboko. A o to przecież chodzi. Takie też Ci podrzucę.
Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedziała. Tak zdobyte doświadczenie jest najlepsze.
Z tego co tutaj wyczytałam poradzisz sobie ;:108 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Siewy zachwycające ;:138
Czy u Ciebie pojawiła się za oknem biel?
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aguś dla towarzystwa dla białych tawułek będziesz miała różową czy może planujesz też rabatę różową...a dzwonek karpacki niebieski chcesz? Nie długo roślinki do Ciebie dotrą, jak tylko ziemia obeschnie lecę kopać ;:65
Pozdrowienia przesyłam :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aga, ja myślałam, że moje zaszalałam z zasiewami. A tu widzę, że moje to pikuś. A pomysł z półeczką - idealny. Czego to my nie wymyślimy :wink: Zakupy udane, mi jakieś lilie trąbkowe wpadły do koszyka, i w dodatku w Twoim ulubionym kolorze. :wit
athshe
500p
500p

Post »

Iwono "Z tego co tutaj wyczytałam poradzisz sobie ;:108 " Kurcze - zarumieniłam się - bardzo, bardzo mi miło.

Agnieszko - pojawiła, przez chwilę - ale to dłuuuuga historia: z racji tego, że wczoraj moje siewy spędziły cały dzień w wiatrołapie, to dziś dzielnie o 6 rano wystawiałam je na świat. Jestem sobie w pracy, przed 10 miałam okienko - patrzę przez okno, a tam wielkie płatki śniegu. Więc szybko dzwoniłam do mamy, czy może do mnie podejśc i pochowac roślinki, bo się o nie bałam. Mama była tak dobra i je uratowała, gdy i u niej zaczął padac śnieg. Wyglądają na żywe, mrozu nie było. Hartowanie chyba mamy zaliczone ;) Ale po tym śniegu, to chyba wstawię dziś do domu na noc dalie i kanny - tak profilaktycznie.

Paula - zakupy powsadzałam w donice i dziś po południu wystawiłam je przed dom. Myślę, że tak im lepiej, niż w ciemnej piwnicy, bo większośc miała już zielone kiełki. A co do tuji (??) to bez obaw - póki co ich nie mam (No dobra, mam około 20szt hoseri i 10szt globosa, ale największa z nich ma 15cm....)

Aniu - dzwonek karpacki bardzo chętnie - a tawułkę mówisz różową.... chyba się przez ciebie skuszę na tworzenie kolejnej rabaty ;) A tak serio, to wielokolorowe miejsca też będą - na rabatach przy domu. Myślę, że ta tawułka wpasuje się między krzewuszkę a floksa różowego :), niedaleko jest lilak meyera, pięciornik, dziurawce - coś tam wymyślę :) Kurcze, po wiadomości od ciebie aż się nie mogę doczekac - może jednak dasz się skusic na kawę?

Małgosiu - no właśnie tak czuję, że chyba zaszalałam.... a nóż widelec się uda ;) A lilie tez widziałam, ale że juz mam dwie odmiany białych wsadzone, to nie chciałam byc zbyt pazerna - i tak wzięłam białe tawułki i liatry :):)

Wśród moich maleńkich krzewów są też wierzby hakuro - coś czuję, że źle je wsadziłam - są w takim rogu, gdzie słońce zachodzi juz około 13 i jakoś nie widac na nich za dużo listków. Jedna jest na północnej ścianie domu - też jej źle.... U mamy rośnie jedna z moich wsadzona w pełnym słońcu i wygląda pięknie - jest najbardziej rozłożysta i ma najwięcej listków (no dobra, sprezentowałam mamie najbardziej okazałą, ale różnica mimo wszystko jest ogromna). Czy hoseri lubi pełne słońce? Czeka mnie przesadzanie?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ale masz przedszkole roślinkowe. ;:oj Hakuro może faktycznie brakuje słonka. Jeśli nie chcesz jej przesadzać może spróbuj ją zasilić. A przycinałaś ją?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem zwróć uwagę co koło nich sadzisz w przyszłości. Mam dużą jak dla mnie kępę tawułki różowej. Przecudownie kwitła w sąsiedztwie jałowca przyniesionego x czasu temu z lasu. Jednak kilka lat temu zaczęła marnieć. Zaczęłam zrzucać winę na pogodę, szkodniki. Niestety z roku na rok było gorzej. Okazało się że korzenie jałowca tak poprzerastały bryłę korzeniową tawułki, że prawie je zadusiły. Na szczęście w tym roku są już w nowym miejscu i tam mogą rozrastać się do woli :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”