Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Ależ się ciekawie zapowiada -będzie się działo ;:138
Szczególnie ciekawa jestem Warm Sunshine (Sorano).
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
pebmarco
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2014, o 20:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za info:)
ja podpiąłem 2 x t5 6w 4000k, ale liście się wyciągają, co sugeruje, że moc jest za mała.
Koniecznie napisz więcej o doświetlaniu!

a nowa sesja ... uruchamia wyobraźnię. Super!!
początkujący amator fiołkomanii
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56

Post »

Cudownie! Uwielbiam takie niespodzianki :) Aż żal, że nie mam gdzie postawić regału - ale może po remoncie... ;:oj
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

DieSte, ja też myślałam, że już nie mam gdzie, aż tu nagle przedwczoraj mnie olśniło i wypatrzyłam miejsce na kolejną półeczkę :D

Miało być o doświetlaniu :)
Jakiś czas temu postanowiłam zgłębić temat doświetlania roślin, przeczytałam strasznie dużo mądrych rzeczy, o długości fal świetlnych i ich barwach, o rozkładzie widmowym, o absorpcji chlorofilu A i chlorofilu B, o kwadracie odległości między źródłem światła a powierzchnia oświetlaną :shock:
Jako, że ja nie mam pojęcia o fizyce i optyce wyłuskałam z tego informację, które jest w stanie przyswoić zwykły śmiertelnik.
Będę pisać o świetlówkach T5, oświetlać można też innymi źródłami światła, np ledami. Mają one tę zaletę, że zużywają dużo mniej energii ale są za to dużo droższe.
I tak:

Organizując doświetlanie powinniśmy zwrócić uwagę z grubsza na kilka rzeczy:

1) Moc W (natężenie)
2) Temperaturę barwową (wartość K) lub barwę (nie mylić, to nie to samo)
3) Odległość od źródła światła od doświetlanych roślin
4) Cel, jaki chcemy osiągnąć w naszej hodowli

Moc - natężenie i odległość między rośliną i świetlówką
Im wyższa moc lampy, tym wyższe natężenie, tym więcej energii zostaje przetworzone na światło. Odpowiednie natężenie światła jest niezbędne roślinie do przeprowadzania fotosyntezy. Ilość światła jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między źródłem światła a powierzchnią oświetlaną, tzn. jeśli powiesimy świetlówkę 2x wyżej do roślin dotrze 4x mniej światła. Należy umieścić świetlówkę na tyle wysoko by nie parzyła roślin i na tyle nisko by docierała do nich odpowiednia ilość światła. Najlepsza jest odległość 10-20 cm.

Temperatura barwowa:
2000K i mniej ? światło świecy
2000K - 3000K ? światło żółto-białe (żarówka)
3000K - 5000K ? ciepły biały
5000K - 6500K ? biały, światło dzienne
6500K - 8000K ? chłodnobiały
8000K - 10000K ? chodny biało-różowy/fioletowy

Do doświetlania roślin nadają się świetlówki o temperaturze barwowej 4000K - 10000K
Nie zawsze w sklepie sprzedawcy wiedzą o istnieniu temperatury barwowej, dlatego możemy posługiwać się też terminem barwa świetlówki.

W tabelce są zebrane standardowe świetlówki T5 ogólnodostępne w każdym sklepie elektrycznym.
Temperatura barwowa i odpowiadająca jej barwa, moc i długość. W pigułce :wink:

Obrazek

Na rynku dostępne są też oczywiście specjalistyczne źródła światła o wyższej temperaturze barwowej przeznaczone specjalnie do doświetlania roślin.

I teraz w zależności od tego na co chcemy położyć nacisk w naszej hodowli wybieramy odpowiednie źródło światła.
Przyrost masy zielonej, intensywne krzewienie jest przy 6500K do 10000K, natomiast wolniejszy wzrost ale intensywniejsze kwitnienie przy 4000K do 6500K.
Teoretycznie najlepsze jest światło najbardziej zbliżone do naturalnego, czyli w okolicy 5000K - 6500K, wtedy rośliny powinny rosnąć najbardziej proporcjonalnie i chętnie kwitnąć
:)

Tak z grubsza wygląda doświetlanie amatorskie, nie pisałam tu o rozkładzie widmowym, który też ma znaczenie i o absorpcji chlorofilu A i B przy różnych długościach fal świetlnych. To są już specjalistyczne informacje, których i tak nie udzieli nam zwykły sprzedawca z elektryka. Ja podchodzę do sprawy bardziej amatorsko i praktycznie, nie bez znaczenia jest dla mnie łatwy dostęp do świetlówek i ich przystępna cena ;:108

Fiołki potrzebują dość długiego jasnego dnia do prawidłowego wzrostu, ja swoje doświetlam 12h dziennie. Myślę, że absolutne minimum to 10h. Szerokość półki też nie jest bez znaczenia, na każde 30 cm szerokości powinna przypadać jedna świetlówka inaczej te rośliny, które stoją przy brzegu półki nie będą odpowiednio doświetlone i rozetki będą się deformować.

To chyba tyle :)
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Kochana, no to koniecznie trzeba sobie wydrukować i poczytać 2-3 razy. Dzięki za kolejny bardzo ciekawy i pożyteczny wpis :) ;:215
Awatar użytkownika
Dusia 123
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 18:48

Post »

Kolekcja fołeczków cudowna:) jak cudownie siedzieć i przyglądać się a jak wypatrzy się niespodziankę pączkową ...sama radość :0
Pozdrawiam serdecznie Duśka :)
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
ruletka
100p
100p
Od: 31 sty 2014, o 19:17

Post »

Cześć Ilonko, po lekturze kilku stronek u ciebie, poza przyjemnością oglądania kwiatuszków, już mam plan na jutro - mycie fiołków!
pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Cześć Ilonko! Bardzo ładna kolekcja, podziwiam i nadziwić się nie mogę!!! Taka ilość a wszystkie piękne i takie wychuchane, wypielęgnowane. Tak tak ja wiem co piszę ;:303 bo mam fiołeczek od Ilonki stoi na honorowym miejscu jest przecudny i taki okazały!!!!
Ilonko tak z ciekawości, ile odmian masz w swojej kolekcji??
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Ach, te pączki są takie wzruszające ;:167 i stresik jest czy aby zakwitnie prawidłowo :D

ruletko, witam Cię serdecznie, nie wiem czy mam mieć wyrzuty sumienia, że przysporzyłam Ci pracy na niedzielę? :D

Beatko, jak miło, że zawitałaś do mnie, ciesze się ogromnie ;:196
pozdrów ode mnie fiiołaska :wit
Ile mam odmian? A sama już nie wiem ale zdaje się, że trochę ponad 100 i ciągle nowe chciejstwa, czy jestem uzależniona? :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Pierwszy pączki otworzył ?? ????????? ????? / LE Svadebnyj Narjad
Moim zdaniem, bardzo fotogeniczny ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każde odwiedziny w Twoim wątku sprawiają, że chcę mieć kolejnego fiołeczka :;230 Bardzo miło popatrzeć na takie piękne kwiatuszki. I do tego tyle cennych informacji dla początkującego fiołkomaniaka :D
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Dziękuję za szczegółowe informacje, co do selekcji i tworzenia nowych odmian- praca wielka- ale jakie efekty ;:138 które zresztą możemy podziwiać na Twoich parapetach- cudności ;:108 a relacja o świetlówkach i mocy żarówek- czapki z głów ;:180
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
ruletka
100p
100p
Od: 31 sty 2014, o 19:17

Post »

Illonko, spokojnie, niedziela to nie czas pracy, mieszkanie mam praktycznie bez parapetów, to i fiołeczków mini kilka sztuk, także miałam przyjemnego zajęcia na kilka minut. Reszta w biurze.
pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Bardzo lubię zaglądac do zafiołkowanych wątków, kiedy za oknem robi się szaro, deszczowo, jesiennie. :tan
Taki pokaz maleńkich, kolorowych, różnorodnych klejnotów świetnie poprawia mi nastrój. ;:108
U Ciebie zawsze mogę liczyc na porcję anty-depresantów i to jest super ;:333
Tym razem w oko wpadła mi ta siewka Morozova. ;:oj Śliczny kształt i wybarwienie kwiatuszków. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

LE Svadebnyj Narjad bardzo mi się podoba. ;:215
Jeszcze nigdy nie widziałam u nikogo takiego pięknego fiołka. ;:oj
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe