DieSte, ja też myślałam, że już nie mam gdzie, aż tu nagle przedwczoraj mnie olśniło i wypatrzyłam miejsce na kolejną półeczkę
Miało być o doświetlaniu
Jakiś czas temu postanowiłam zgłębić temat doświetlania roślin, przeczytałam strasznie dużo mądrych rzeczy, o długości fal świetlnych i ich barwach, o rozkładzie widmowym, o absorpcji chlorofilu A i chlorofilu B, o kwadracie odległości między źródłem światła a powierzchnia oświetlaną
Jako, że ja nie mam pojęcia o fizyce i optyce wyłuskałam z tego informację, które jest w stanie przyswoić zwykły śmiertelnik.
Będę pisać o świetlówkach T5, oświetlać można też innymi źródłami światła, np ledami. Mają one tę zaletę, że zużywają dużo mniej energii ale są za to dużo droższe.
I tak:
Organizując doświetlanie powinniśmy zwrócić uwagę z grubsza na kilka rzeczy:
1) Moc W (natężenie)
2) Temperaturę barwową (wartość K) lub barwę (nie mylić, to nie to samo)
3) Odległość od źródła światła od doświetlanych roślin
4) Cel, jaki chcemy osiągnąć w naszej hodowli
Moc - natężenie i odległość między rośliną i świetlówką
Im wyższa moc lampy, tym wyższe natężenie, tym więcej energii zostaje przetworzone na światło. Odpowiednie natężenie światła jest niezbędne roślinie do przeprowadzania fotosyntezy. Ilość światła jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między źródłem światła a powierzchnią oświetlaną, tzn. jeśli powiesimy świetlówkę 2x wyżej do roślin dotrze 4x mniej światła. Należy umieścić świetlówkę na tyle wysoko by nie parzyła roślin i na tyle nisko by docierała do nich odpowiednia ilość światła. Najlepsza jest odległość 10-20 cm.
Temperatura barwowa:
2000K i mniej ? światło świecy
2000K - 3000K ? światło żółto-białe (żarówka)
3000K - 5000K ? ciepły biały
5000K - 6500K ? biały, światło dzienne
6500K - 8000K ? chłodnobiały
8000K - 10000K ? chodny biało-różowy/fioletowy
Do doświetlania roślin nadają się świetlówki o temperaturze barwowej 4000K - 10000K
Nie zawsze w sklepie sprzedawcy wiedzą o istnieniu temperatury barwowej, dlatego możemy posługiwać się też terminem barwa świetlówki.
W tabelce są zebrane standardowe świetlówki T5 ogólnodostępne w każdym sklepie elektrycznym.
Temperatura barwowa i odpowiadająca jej barwa, moc i długość. W pigułce

Na rynku dostępne są też oczywiście specjalistyczne źródła światła o wyższej temperaturze barwowej przeznaczone specjalnie do doświetlania roślin.
I teraz w zależności od tego na co chcemy położyć nacisk w naszej hodowli wybieramy odpowiednie źródło światła.
Przyrost masy zielonej, intensywne krzewienie jest przy 6500K do 10000K, natomiast wolniejszy wzrost ale intensywniejsze kwitnienie przy 4000K do 6500K.
Teoretycznie najlepsze jest światło najbardziej zbliżone do naturalnego, czyli w okolicy 5000K - 6500K, wtedy rośliny powinny rosnąć najbardziej proporcjonalnie i chętnie kwitnąć
Tak z grubsza wygląda doświetlanie amatorskie, nie pisałam tu o rozkładzie widmowym, który też ma znaczenie i o absorpcji chlorofilu A i B przy różnych długościach fal świetlnych. To są już specjalistyczne informacje, których i tak nie udzieli nam zwykły sprzedawca z elektryka. Ja podchodzę do sprawy bardziej amatorsko i praktycznie, nie bez znaczenia jest dla mnie łatwy dostęp do świetlówek i ich przystępna cena
Fiołki potrzebują dość długiego jasnego dnia do prawidłowego wzrostu, ja swoje doświetlam 12h dziennie. Myślę, że absolutne minimum to 10h. Szerokość półki też nie jest bez znaczenia, na każde 30 cm szerokości powinna przypadać jedna świetlówka inaczej te rośliny, które stoją przy brzegu półki nie będą odpowiednio doświetlone i rozetki będą się deformować.
To chyba tyle