Identyfikacja - jaki to storczyk ?
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sądzę, że jest to Cambria. Fotki niestety nie są zbyt wyraźne i trudno ustalić, co to są za kropki na liściach. Na wszelki wypadek rozcieńcz wodą trochę czystej wódki / 1:10/ i wacikiem w tym umoczonym przetrzyj liście. Co do pseudobulw, to u Cambrii jest normalne, że roślina wypuszcza nowe, a te stare powoli marszczą się i zamierają. Twoja ma nowy, ładny przyrost i zapewne na nim za jakiś czas zakwitnie. Starą psb możesz usunąć za jakiś czas, gdy całkiem zamrze i zrobi się ciemna. Najprościej wyjąć storczyka z doniczki, usunąć podłoże i delikatnie odciąć tę starą psb bez liści. Cambria ma widoczne mokre podłoże. Być może niedawno ją namaczałaś. Pamiętaj, że storczyki namacza się wówczas, gdy doniczka leciutka jak piórko, bo one nie znoszą zalewania. Ja swoje namaczam raz na 10-14 dni. Lepiej przesuszyć, niż zalać.
Wanda, ogromnie dziękuję za zainteresowanie. Ten problem opisywałam już na innym forum i stamtąd ściągałam moje zdjęcia. Nie wszystkie weszły, dlatego może podam linka gdzie jest więcej - między innymi widać tam nowe liście, też według mnie chore - w takie jaśniejsze paski. Na starych wudać ciemniejsze kropki, taka plama jest też na starej bulwie. Przepraszam, pisałąm wczoraj troche chaotycznie
. Link do zdjęć: http://www.storczyki.pl/forum/view.php3 ... 1239172286
Mam jeszcze dwa storczyki inne niż phalenopsisy, jednego wczoraj przesadzilam, zobaczymy czy to coś da - rosły mu pomarszczone liście i wyczytalam że moe to być oznaką zarówno braku jak i nadmiaru wody. I nądź tu mądry. Moczę je niestety nieregularnie,i przyznam sie że czasem zdarzyło mi się zapomnieć i postały w wodzie kilka goodzin. Czy podloże powinno być calkowicie suche przed ponownym podlaniem???

Mam jeszcze dwa storczyki inne niż phalenopsisy, jednego wczoraj przesadzilam, zobaczymy czy to coś da - rosły mu pomarszczone liście i wyczytalam że moe to być oznaką zarówno braku jak i nadmiaru wody. I nądź tu mądry. Moczę je niestety nieregularnie,i przyznam sie że czasem zdarzyło mi się zapomnieć i postały w wodzie kilka goodzin. Czy podloże powinno być calkowicie suche przed ponownym podlaniem???
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Tak jak pisze Wanda to jest na 100 % Cambria - spójrz na str 6 na sam dół mojego wątku - w zasadzie identyczne, nawet doniczka. Co do porad - zastosuj się do tego co napisała powyżej Wanda - tyle, że ja bym jej na razie jeszcze nie przesadzał bo nie wydaje się to na razie konieczne i chyba jej nic nie dolega. Czego oznaką jest nowa wyrastająca psb.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Pomóżcie zidentyfikować!! :)
Witajcie kochani, proszę Was o mała pomoc- identyfikację storczyka mojej Mamy. Dostała go niekwitnącego jakiś czas temu jako miltonię, ale niedawno roślinka wypuściła pęd (chyba pęd?), który nie wygląda jak pęd miltonii (z tego co widziałam na zdjęciach). Jest drobny, cieniutki, trawiasty powiedziałabym i mocno rozgałęziony. Poniżej przedstawiam fotki tego tajemniczego cuda. Pęd jest już długo, koło 2 miesięcy chyba, ale nie widać, żeby pęczniały na nim jakieś pąki- czy rozpoznajecie co to może byc za odmiana??

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita
Dzięki Halinko za zainteresowanie! Też myślałam o oncidium, ale ono ma grubsze pędy- przynajmniej na dole, a ten tutaj cały taki cieniutki... No chyba że jakaś inna odmiana niż te najpopularniejsze które widziałam. Ale ustalmy choć jedno- to pęd prawda? Będzie kwitnienie? 

Pozdrawiam, Agnieszka
- Agita
A to normalne, że ten pęd tak długo "dojrzewa", że po iluś tam tygodniach wciąż nie widać pąków?
Pozdrawiam, Agnieszka
- Agita
Moni, ona jest w ogóle nieco sfatygowana, bo to z odzysku ze śmietnika sklepowego za starych dobrych czasów kiedy w sklepach nie niszczono towaru tylko wystawiano na śmietnik na tyłach sklepu- moja ciotka mieszkała w pobliżu obi i chodziła czasem na polowanie ;) Tak, że to nie sprawka mojej Mamy 

Pozdrawiam, Agnieszka
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Jolusiu tylko cambria to generalnie mało precyzyjne określenie. Cambria to jedynie określenie pozwalajace na ustalenie warunków uprawy zbliżonych do danej rośliny. Ale duża część roślin należących do cambrii ma swoją dokładną nazwę krzyzówki. Wśród cambrii są miedzy innymi:
Colmanary
Vuylstekeary
Miltonidia
Beallary
Oncidia “sweet sugar”
Odontocidia
Odontoglossum
Odontonia
Zygonisia
Te mi tak przychodzą w pierwszej myśli.
Colmanary
Vuylstekeary
Miltonidia
Beallary
Oncidia “sweet sugar”
Odontocidia
Odontoglossum
Odontonia
Zygonisia
Te mi tak przychodzą w pierwszej myśli.
wracam na chwilkę żeby przypomnieć moje problemy ze storczykami. pewnie moja wina,że nie ma odpowiedzi, bo nie miałam czasu na zrobienie zdjęć - koniec roku w szkole to gorący czas
Ponieważ wyjeżdżam na kilka dni, nie będę tego mogla zrobić aż do weekendu, jednak mogę opisać problemy. W moich cambriach ( o ile wszystkie trzy to cambrie) pseudobulwy się marszczą. Zdjęcia tych kwiatków po zakupieniu pokazałam w wątku Moje skromne początki - tam pokazuje kwiaty i sukcesy, a tu - miało być na zielono, ale nie wiem jak się to robi - miałam zamiar prosić o pomoc w trudnościach. Bardzo bym chciała,żeby te moje "inne" storczyki obdarzyły mnie znów kwiatkami - bo są naprawdę piękne.
tego najbardziej zniszczonego chciałabym jakoś przesadzić - liście ma już poucinane, a coś na nich jest - może wyciąć je całkiem? Nowa pseudobulwa z tego co wiem nie może rosnąć sama - cy jeśli tamta stara jest czymś zarażona to nie lepiej jednak je rozdzielić???
Po powrocie rzucę się na Wasze odpowiedzi i wreszcie coś zrobię z tymi kwiatuszkami bo strasznie mi ich szkoda i chciałabym wrócić im dobrą kondycję...

tego najbardziej zniszczonego chciałabym jakoś przesadzić - liście ma już poucinane, a coś na nich jest - może wyciąć je całkiem? Nowa pseudobulwa z tego co wiem nie może rosnąć sama - cy jeśli tamta stara jest czymś zarażona to nie lepiej jednak je rozdzielić???
Po powrocie rzucę się na Wasze odpowiedzi i wreszcie coś zrobię z tymi kwiatuszkami bo strasznie mi ich szkoda i chciałabym wrócić im dobrą kondycję...