Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Cześć, dawno u Ciebie nie byłam, a tu takie rzeczy ;:oj.
Koty abstrakcyjne, owoce i kolory, jak z obrazu pejzażysty, niesamowite zjawiska pogodowe i na koniec uśmiechnięty Sępik, władca pilotów :!:
Czemu Twój rozchodnik tak się wykłada :?: Może powinien rosnąć w otoczeniu podpierających go roślin ;:218.

Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
PS. Podaj adres na PW, lilie czekają :uszy.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu Dziękuję za odwiedziny ;:180 Rozchodnik spróbuję wsadzić łodyżkę w innym miejscy, okaże się czy to jakaś nowa odmiana się zrobiła czy po prostu ma takie widzimisię i rośnie na płasko w kółko :lol:
Aniu po tych groźnych chmurkach wielkiego deszczu niestety nie było. Koty wszystkie uważają się za panów na włościach i dziś od samego rana piorą się ze sobą, nawet neutralnemu Sępikowi się dostało (bez powodu), Darmokot syczał jak wąż na Diablika, Diablik ganiał Tojotę, Tojota warczała na Darmokota, pogoniła Emilkę, potem Emilka ją zagoniła pod kartony w kotłowni i syczała a na koniec Sępik dostał od Diablika ;:134 nie interweniowałem bo to nie ma sensu, jutro znów będzie o samo.
Cześć Jaguś :wit Rozchodnik rośnie w miejscu zasłoniętym od wiatru, w najniższej części rabaty. Do lipca jest podpierany przez ostróżki lecz mu to nie pomaga, a może przez nie pełznie :?: Już piszę na PW

Dziś Dokonaliśmy ostatniego zbioru dużych śliwek, są tak przerośnięte, że pękały na drzewach. Początkowo właziłem z wiaderkiem do góry ale po ugryzieniu przez osę (aloes uratował mnie przed puchnięciem i bólem, odreagowałem później na innych osach ;:306 były dziś wyjątkowo upierdliwe) zdecydowałem się na otrzepywanie owoców z gałęzi a przywieziona dziś ekipa w postaci mamy, babci i ciotki zbierała owoce z ziemi. Niestety ponad połowa śliwek obleciała kilka tygodni temu z powodu suszy, jednak i tak udało się sporo zebrać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jeśli ktoś byłby chętny to serdecznie zapraszam :D Są wyjątkowo słodziutkie i mają mało wkładki ;:306 Są większe od jajek ;:oj Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Chciałabym,chciała ...jak w piosence :D
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliwki w wannie, śliwki w pralce ;:oj
Michale, to bardzo oryginalne i twórcze rozwiązanie.
Czarne chmury uchwyciłeś po mistrzowsku! Tylko dlaczego leje z nich u nas?
Pozdrawiam serdecznie
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MICHALE....wiele naczyń do zbiorów owoców już używałam, ale wanny jeszcze nie.........z ilu drzew te śliwy zbierałeś....powidełek na kilka lat możesz nasmażyć.....
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

A może śliwowica będzie ? :D
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

śliwki w pralce,bo Michał tylko cukru dorzuci,włączy i będą się ucierać na zimno! :D Sprytnie!
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zdjęcia nieba pokazują w pełni potęgę matki natury. Ty masz dar łapania tych chwil w obiektyw.
Rozchodnik ciekawie rośnie, moje też się pokładają, ale nie aż tak ładnie i symetrycznie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Michał, zdjęcia nieba jak zwykle mistrzowskie ;:180
Zastanawiam się nad rozchodnikiem, czy może mu coś nie pasuje, wytwarza zbyt cienkie łodygi i się pokłada? Chyba że to nie rozchodnik okazały tylko jakiś inny gatunek/krzyżówka i tak po prostu ma? Bo inne rozchodniki często się pokładają :idea: Ostatnio takiego kupiłem - sedum 'Black Beauty' i jest sprzedawany jako roślina wisząca.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Michał... Foty cudowne... Kicia pomiziaj...
Śliwek masz zatrzęsienie... U mnie takie ilości malin są i właśnie robię wino... Nalewki już się robią... :)
Pozdrowienia zostawiam... :wit
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Michałku, :wink: ale śliwki Ci obrodziły a tak się martwiłeś wcześniejszymi spadami. ;:oj
Znalazłam na blogu pani Zoji Litwin taką informację o przyczynie pokładania się rozchodnika.
Cytuję :
"Na glebach lepszych roślina może mieć tendencję do częściowego pokładania się. Wygląda to tak że pędy dalej są wzniesione, ale środek kępy jest odkryty. W skrajnych przypadkach wygląda to tak (tu był obrazek rozchodnika, podobny , jak u Ciebie). Nie wygląda to dobrze lecz jest na to rada. Kiedy pędy mają około 15 ? 20 cm długości ścinamy wierzchołki. Wprawdzie opóźniamy nieco kwitnienie, ale mamy nieco niższą i zwartą kępę zamiast wysokiej z łysym środkiem."
Wynika z tego, że Twój rozchodnik ma za dobrą ziemię. Powinna być piaszczysto lub żwirowo - gliniasta.
Pozdrowienia dla Ciebie i mizianki dla kociej ferajny. :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też pomyślałam, że rozchodnik ma za dobrze ;:306 Swoje mam w byle czym i rosną prosto. Chyba, że to może specjalistyczna odmiana :roll:
Kalina nie jest tak jaskrawo żółta jak wiosną, aczkolwiek mocno się różni od rokitnika, przy którym rośnie. Rokitnik w miejscu wilgotnym nie daje wielu odrostów ;:209
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Michał, jakie Ty masz śliwki ;:oj Ja jestem z natury owocożer i takie zdjęcia przyprawiają mnie o szybsze bicie serca ;:306
Niedawno Jagódka pokazywała jabłuszka jak malowane, teraz Ty takie wspaniałe śliwki, jak z mojego dzieciństwa ;:224
I jeszcze podobno niektórzy mają wysyp malin !
Rzućcie kochani choć kilka w moją stronę... ;:180

Co do rozchodnika, to sama nie wiem, bo jedna z moich kęp tak się zachowywała przez dwa lata, a w tym stoi jak drut...
Dodam, że inne kępy tego samego rozchodnika, które rosły w pobliżu, nigdy nie pokładały się, więc jestem jak tabaka w rogu w tej kwestii. U mnie to raczej nie sprawa żyznej ziemi, bo w rodzimej, mocno piaszczystej i nie ulepszonej, rosną.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale znowu mnie coś ominęło, ciekawe niebo, Sępik z władzą w łapce (pilot!) ;:333 No a przede wszystkim śliwki .... w życiu nie widziałam tyle śliwek na raz ;:306 i jak słusznie wszyscy zauważyli pojemniki różniste. Ja mam taką śliwkę szczepioną przez ojca mojego kolego (2 sztuki) i też będę miała kiedyś dużo śliwek bo w tym roku nieźle obrodziły w mają 3 rok. Oj przydałoby się trochę na powidła ;:63 Coś nikt nie rozpoznaje Twoje siewki, u mnie sieje się mnóstwo drzewek jaworów, klonów i dębów, a nawet kasztanów. Od paru lat z jednego klonika robię sobie bonsaja :wink:
A czy Ty masz rozchodnik o białych kwiatkach, bo ten co miał być variegata to ma białe kwiatuszki ;:63
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Michale tyle śliwek pychota czemu ja nie mam tylu :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”