Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Mariolciu , mam już trochę swojego mulczu ;:108 ;:108 Ciąłem drzewka i winogron , nazbierała się spora pryzma. Cienkie gałązki , ale coś się podsypie. Większość z wiśni i winogron.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Itula pisze:....
Odnośnie mulczowania, chciałam zapytać was o liście a dokładnie o liście dębu, wiem, że nie nadają się na kompost z powodu garbników ale może można zrobić z nich mulcz.
Mam na działce 40 dębów i ogromną górę liści, nie zbieram ich jesienią bo chronią mi byliny przed mrozem ale do tej pory wiosną wywoziłam je z działki. Tak sobie czytam wasze posty i kombinuję czy nie zrobić z nich osobnej pryzmy kompostowej, niech sobie leżą a jak już spróchnieją to użyję tego do mulczowania, może nie pod rośliny kwasolubne ale pod inne ..... co o tym myślicie.
Z tego co słyszałem (czytałem) to ziemi spod dębów ludzie używają pod borówki amerykańskie, a te lubią bardzo kwaśne podłoże, pH 3,5-4,5.

:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Itula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cały weekend grzebałam w necie - podsumowując moje znaleziska to przepis na liście dębu powinien być taki - zgrabić na kupę, najlepiej rozdrobnić, dodać wapno dla odkwaszenia, mocznik dla lepszego rozkładu i zostawić na rok. Używać do mulczowania a nie jako kompost. W wielu miejscach piszą, że liście dębu nie nadają się na kompost ale dlaczego to już dokładnej informacji nie znalazłam jedynie, że się słabo rozkładają i tyle. Sprawdzę ten przepis w tym roku i zobaczymy co z tego wyjdzie. Moja przyjaciółka pracuje w instytucie nasiennictwa i tak sobie kombinuję, że dam jej potem tą ziemię liściową do przebadania, zobaczymy co w niej znajdzie.
Mam z tymi liśćmi poważny problem, co roku zbieram ich ok. 80-90, 120 litrowych worków szkoda mi, że się marnują.
Pozdrawiam Itula
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Itula pisze: Moja przyjaciółka pracuje w instytucie nasiennictwa i tak sobie kombinuję, że dam jej potem tą ziemię liściową do przebadania, zobaczymy co w niej znajdzie.
Oooooo, to będą ciekawe informacje.
Za rok się przypomnę, jeżeli przypadkiem zapomniałabyś się podzielić wiedzą.

:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No tak, ja też pobuszowałam w sieci szukając sposobów kompostowania liści dębowych i rzeczywiście - nie polecają ale i nie zabraniają. Ja, gdy nie wiem co zrobić - zostawiam temat - kiedyś mnie oświeci. Bo właściwie, poza dużą zawartością garbnika nic nie stoi na przeszkodzie. Więc zamiast za rok ziemia liściowa będzie za dwa lata. I tak dobrze - ziemi nigdy za wiele. Wszystko zależy od ilości miejsca na te liście Itula :uszy
Awatar użytkownika
Itula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ja należę do tych ciekawskich, lubiących eksperymenty, spróbuję liście przekompostować, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Poszperam trochę, może znajdę coś więcej o garbnikach, w Wikipedi piszą, że mają właściwości antyseptyczne, chronią roślinę przed grzybami i szkodnikami - brzmi nieźle.
Pozdrawiam Itula
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Kilkanaście lat temu mój teść robił zagaty(ocieplenie piwnicy) z liści dębowych.Przywoził wóz zgrabionych w dębowym lesie liści i ubijał je na wysokość ok.metra.Co roku dokładał na górę a na dole można było podbierać próchnicę.Ja tego używałam do ogrodu i nie zauważyłam szczególnie złego działania :roll: Ale też wtedy nie umiałam pewnie należycie ocenić,nie to co teraz ;:224
Ja mam liście orzecha w nadmiarze ale te to już nie do wykorzystania w ogóle podobno :?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Ufff przeczytałam cały wątek - ale dowiedziałam się wielu rzeczy. Ja liście dębowe wsypywałam do dołów pod borówki , Wysprzątałam w tym celu sąsiadom ku ich uciesze trawniki :;230 ale borówki do dziś rosną i owocują. Dół :na dno liście na to piach (moja gleba) kompost ,trochę kwaśnego torfu i krzaki 8 lat rosną .
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

Witajcie :) wpadłam tu trochę pomulczować :wink: Śnieg pada. Pudełka po jogurtach na parapetach nie chcą się zielenić. a tak bardzo chce mi się wiosny uuuuu. WIOSNO przyjdź. A tak na poważnie to liście dębowe u mnie też ściółkują borówkę amerykańską .....i jak na moje warunki glebowe to te borówki nawet rosną. Zgadzam się więc z Dosią, że liście dębowe konweniują :) z borówką. I jeszcze coś kompostownik mam tez pod dębem i liście lecą - a kompost się robi.
Pozdrawiam :) Barbara
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Itula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ja też mam kompostownik pod dębem, ale oprócz tego dębu mam 39 innych dębów a wszystkie 15 metrowe. Jak skończyłam 5 lat temu budowę domu to wpadłam na genialny pomysł żeby dębom zrobić dobrze, wezwałam fachowców, zrobili z rur dodatkowe napowietrzenie korzeni, zrobili dekoronizację i skutkiem tego dęby rosną jak szalone a ja patrzę z przerażeniem, jak jest im coraz lepiej i nawet mączniak je mniej pożera niż na początku.
Od tego czasu mam dębowy humor ;:174
Pozdrawiam Itula
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Itula pisze:... wezwałam fachowców, zrobili z rur dodatkowe napowietrzenie korzeni, zrobili dekoronizację i skutkiem tego dęby rosną jak szalone ...
Takiego słowa wujek Google nie zna odnośnie drzew. Co to znaczy?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miriam pisze:Kilkanaście lat temu mój teść robił zagaty(ocieplenie piwnicy) z liści dębowych.Przywoził wóz zgrabionych w dębowym lesie liści i ubijał je na wysokość ok.metra.Co roku dokładał na górę a na dole można było podbierać próchnicę.Ja tego używałam do ogrodu i nie zauważyłam szczególnie złego działania :roll: Ale też wtedy nie umiałam pewnie należycie ocenić,nie to co teraz ;:224
Ja mam liście orzecha w nadmiarze ale te to już nie do wykorzystania w ogóle podobno :?
Mireczko , liście orzecha pal , W nich siedzą jakieś robale , nie pamiętam jakie. Jak nie spalisz , na następny rok wlezą na drzewo ;:108
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Tade k, nie strasz. U teściów od lat liście zostają na zimę pod drzewami a wiosną ich już nie ma. Orzechy są ładne bez żadnych robali.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Bożenko , te robale nie wchodzą do orzechów , one tylko w liściach. Ale jak nie palisz , co roku plagi więcej . To zależy także od regionu kraju, nie wszędzie epidemia , ale są wszędzie. I w sierpniu może być po liściach . Sprawdż , czy nie ma na liściach ''bąbli'' , to te robale. ;:108 :uszy
Awatar użytkownika
Itula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dekoronizacja - jest to przycięcie korony drzewa. Dęby na mojej działce rosły bardzo gęsto, były wysokie, właziły na siebie wzajemnie, gałęzie się plątały. Usunięto chore drzewa, zrobiono cięcie sanitarne i podcięto gałęzie drzew. Minęło 5 lat i drzewa mają mnóstwo nowych młodych gałęzi oraz 4 razy więcej liści - wyraźnie zrobiło im to dobrze.
Pozdrawiam Itula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”