Jatra, poratuj laika. Chyba zalałam fiołka - dolne listki zwisają, reszta jeszcze zdrowa, kwitnie. Dałam roślinkę w osłonkę i nie zauważyłam, że nie ma otworków na dnie. Przesadzić?
hen_s to ja ślicznie dziękuję za pochwały i za tak częste i miłe wizyty .
majar już przybiegłam jak mogłam najszybciej .Wyciągnij go z doniczki i spradż jak bardzo ma mokra ziemie jeśli za bardzo to przesadż w lekko wilgotną jeśli jest , lekko wilgotna wystarczy wyciągnąć tylko z osłonki by szybciej przeschła ale nie przesusz.I zobacz dokładnie korzeń z łodygą czy nie są ciemno brązowe , czasem taki objaw zaczyna się u fiołka gdy już gnije , wtedy roslina umrze cała . N wszelki wypadek weż listko i zacznij od nowa ukorzeniać.
Powodzenia
Jatra, nigdy nie widziałam korzeni fiołka, ale chyba ten główny gruby jest zgniły. Takie boczne cienkie korzonki wyglądają dobrze... chyba. Oczyściłam, usunęłam opadłe listki i posadziłam do świeżej lekko wilgotnej ziemi. Kwitnie dalej, ale wiedząc, że zginie zabrałam 4 listki, które umieściłam w wodzie. Czy o tej porze roku ukorzenią się? Przykro mi, że uśmierciłam roślinkę, którą wiosną odratowałam i która pięknie mi zakwitła. Zachciało mi się dać jej ładniejszą osłonkę. Dzięki Jatra, Twoje fiołki zachwycają i kuszą.
majar dobrze zrobiłaś , czasem jak już zauważę ,że główna łodyga gnije ścinam fiołkowi czubek z listkami i z powrotem wsadzam do ziemi by puscił korzonki .
Ja o tej porze roku ukorzeniam prosto w ziemi , ale jeśli masz bardzo ciepło w pomieszczeniu możesz spróbować w wodzie .
Witaj Tereniu
chciałam podziękować za przesyłkę ;,
listki fiołków świeżutkie,pięknie zabezpieczone i ta cieplutka kołderka z waty no i oczywiście super gratisy
nie mogę pisać w dziale sprzedaży więc tu dziękuję jeszcze raz i bardzo polecam zakupy u Ciebie
miłego dnia
Zaraz dostanę wytrzeszczu, co za imponujący parapet, mam skromną nadzieje, że i u mnie kiedyś zakwitną i będę miała taki zakręcony fiołkowy parapet cud malina
Armageddon cudowny że ja takiego jeszcze nie mam Pozdrowionka
Tereniu
Nadrobiłam zaległości na Twoich zafiołkowanych parapecikach
Jak dla mnie absolutnie wszystkie Twoje fiołki są śliczne, ale dla mnie najśliczniejsze to te we wszystkich
odcieniach niebieskiego. Uwielbiam niebieski kolor.
Renata1962 ja również dziękuję za miła transakcję Współpraca z Tobą to sama przyjemność , życzę Ci szybkich korzonków i dużo przedszkolaków fiołkowych .
MORANGO ja jestem nie żle zakręcona , jak będziesz często tutaj zaglądać to chciejstw nigdy nie będzie końca , i parapety w mig się zapełnią .
elcia1974Witaj Elu i miło mi ,że nadal o mnie pamiętasz
Też czekam na wolniejsze dni , jak nie prace w ogrodzie to dziecina chora i tak w koło.