Awokado - uprawa z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Awokado z pestki

Post »

Witam po raz pierwszy w tym wątku.Mam na chwilę obecną trzy awokado z pestki natomiast nie bawiłam się z patyczkami ,sadziłam bezpośrednio do doniczki i przykrywałam doniczką do storczyków przeźroczystą z otworami i w ciepłe miejsce ,im wyższa temperatura i wilgotność tym szybciej kiełkują Obrazek Obrazek z kilku oczywiście pestek nic nie wyszło :( ale sadziłam je bez względu na porę roku kiedy tylko miałam owoc.Najstarsze ma 2,5 roku i wygląda tak Obrazek Obrazek :wit
echmea
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow! Jest naprawdę świetne. Ja póki co korzystam z tego, że łodygi są bardzo elastyczne i eksperymentuje. A że z marnym skutkiem to już mniej ważne ;D
adziosz12
50p
50p
Od: 20 lut 2012, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja pestkę wsadziłem bezpośrednio do ziemi.Zaczyna pękać :D
Pozdrawiam Adrian
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ja swoje drzewka awokado wystawiłam na północną stronę działki razem z innymi doniczkowymi :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

Jeżeli chodzi o rozkrzewianie to moje najstarsze zrobiło samodzielnie opadły wszystkie listki ;:oj i pomyślałam że 2,5 roku pielęgnacji poszło na marne stożek wzrostu usechł ;:131 pomyślałam zaczekam do wiosny niedaleko i chwilę później wypuściło dwie odnóżki a z nich kolejne dwie :tan
echmea
kiwikiwi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2014, o 18:35

Post »

Witam, posiadam awokado dwu-zarodkowe (rosną różnym tempem) mniejsze awokado po osiągnięciu 30cm postanowiłam przyciąć żeby ładnie się rozkrzewiło, a tu zamiast pięknej roślinki mam drzewko rosnące POZIOMO (od miejsc przycięcia) a drugiego pędu jak nie było na początku tak już od 5 miesięcy nie ma :?
kasia007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 cze 2014, o 16:41

Post »

Witam Was,
ja też mam awokado.
Koło 15 marca włożyłam pestkę do wody(trzymałam owoc około tygodnia w lodówce) po3tyg były już długie pędy, przełożyłam do piasku.
Koło 20 kwietnia miało 2 łodygi koło 1-2cm.
Na dzień dzisiejszy z jednej pestki mam dwie łodygi jedna 20-22cm druga 22-24cm. Mają bardzo dużo i niektóre duże liście jak do tej wysokości (nawet 18cm) na początki rosło jak szalone, a teraz raczej wszerz. Jest w doniczce plastikowej na parapecie, podlewam odżywką unwersalną ciągle tak samo. Już 3 razy przesadzałam i teraz niedługo też muszę, bo widzę, że za mała ta doniczka. Nie przycinałam-no ogólnie nic z nim nie robiłam.
Jaka może być przyczyna, że więcej idzie wszerz, niż w górę? pozdrawiam.

Dalsza część tekstu nie na temat (mamy inne działy/wątki), więc usunąłem. Poza tym, zgodnie z zasadami pisowni polskiej zdania zaczynamy z dużej litery - poprawiłem.
norbert76
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam.
Zaczynamy przygodę z awokado.
Na razie wykiełkowały 2 pestki. Jedna "idzie" w górę jak szalona. Druga - zapomniana - przeleżała w doniczce kilka miesięcy i miała sucho, ale też wykiełkowała. Większa na 20 cm wysokości, druga (przesuszona) około 8 cm.
Wstawię zdjęcia po południu.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
agatka267
100p
100p
Od: 12 lis 2013, o 20:25

Post »

Moje awokado ma ok.1 rok. Stoi sobie na parapecie od południowej strony. Swietnie się w tym miejscu czuje. Niedawno nawet wypuścił jakiś boczny pędzik. Nie wiem co nim zrobić. Można zrobić z niego sadzonkę?
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

A może wyprostować, żeby rosło do góry?
Ja z mojego jednego awokado robię 'serpentynę", całkiem fajny efekt.
Awatar użytkownika
agatka267
100p
100p
Od: 12 lis 2013, o 20:25

Post »

Może i dobry pomysł,ale obawiam się że się złamie. Sama nie wiem :roll:
dawid1502
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2014, o 14:01

Post »

Witam hoduje dwie pestki awokado jedno ładnie się rozwija a drugie ma "niedorozwinięte" kilka liści obydwa są w jednej doniczce z malutkim krzakiem kiwi w dobrze nasłonecznionym oknie oraz regularnie podlewane Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ponownie prosimy Państwa o zaczynanie zdań z wielkiej litery.
neti20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2014, o 14:34

Post »

Witam,
Posiadam awokado z pestki dobrych kilka miesięcy.Do tej pory ładnie rosło ale ostatnio liście zawijają się do dołu i schną na końcach, nawet małe listki wyrastające z boku schną.Tydzień temu zostało przesadzone do większej doniczki, ziemia taka z ogródka, zwykła pod róże :)Awokado stoi na parapecie od strony południowej.Od pestki tam stało i było wszystko ok. Naczytałam się przeróżnych wypowiedzi co może być przyczyną ale dalej mi to nic nie mówi. Jedni piszą na słońce drudzy w cień.Jest to moje pierwsze drzewko i nie wiem jak mu pomóc. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Moje awokado stało całe swoje życie na południowym parapecie i super rosło a 3 tygodnie temu wystawiłam wszystkie kwiatki i awokado na dwór na północną stronę w cieniu i właśnie wczoraj też wróciło z takimi plamkami i podeschniętymi obrzeżami liści. Postawiłam ponownie na południowy parapet tam gdzie zawsze stało. Też nie wiem co to może być, nie wiem czy pryskać od grzyba czy to niedobór jakiś minerałów...
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”