Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)

Post »

No jest cudowny - nie żebym coś niego miała... :D
A chwaliłam się u siebie, to pokażę i tutaj. Własny, piękny i mający 6 cm rozpiętości Stapelia (Orbea) variegata:

Obrazek

Obrazek

Więcej szczegółów w moim wątku. Cieszę się ogromnie, bo po raz pierwszy je wszystkie zimowałam i bałam się, czy wyjdą z mojego zimowania całe i zdrowe.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Lucy czy to do mnie się tyczyło to co piszesz?, jak do mnie to jak pisałem że nie podlewałem jej po przesadzeniu, i pytam już kilka krotnie jak ją podlewać? w podstawkę czy prosto do doniczki i jak często
Żanetko twoja Stapelia kwitnie przepięknie ;:215, mam pytanie na mojej Stapelii jest takie coś czy to jest nowy pąk?
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku - ja Ci w podlewaniu nie podpowiem, dlatego, że - jak dodałam - mam inne podłoże, wymieszane z piaskiem i pemzą. Lucynka dodaje inne składniki - po to, aby było bardziej przepuszczalne. Chodzi o to, że kupna ziemia, nawet do kaktusów, jest zbyt ciężka i ja takiej nie umiem podlewać. Swoje natomiast leję z góry, normalnie, nie dopuszczam tylko, by woda stała w podstawkach. I za często ich nie podlewam - tak około raz na półtora - dwa tygodnie.
Janku - swoją stapelię posadź po prostu w podłoże z domieszką czegoś jeszcze: piasek plus perlit (czy pemza jak ja używam) to doskonałe rozluźniacze. I wtedy nie będziesz miał obaw, że przelejesz albo że zbyt mokro dla korzeni jest. To oczywiście moja sugestia, bo podłoże każdy ma "swoje", ale generalnie to kupne nie nadaje się do bezpośredniego użycia.

A czy to pąk...? Poczekaj do jutra, pojutrze - może się wyklaruje bardziej. Ja nie powiem na teraz ani w tę stronę, ani w drugą... ;:185 Ale najważniejsze, że rośnie ;:138
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko teraz mnie zmartwiłaś , nie chciałbym wkoło jej przesadzać, niech rośnie w tej a podlewać będę delikatnie, teraz zaczekam aż ziemia wyschnie, wtedy delikatnie podleje.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

janek45 pisze:Lucy i pytam już kilka krotnie jak ją podlewać? w podstawkę czy prosto do doniczki i jak często
Jedni stosują metodę podsiąkania, inni - podlewanie z góry. Ja podlewam z góry. Częstotliwość i obfitość podlewania zależy od kilku czynników: wielkości doniczki (im większa, tym podłoże będzie wysychało wolniej), przepuszczalności substratu (im bardziej przepuszczalny, tym szybciej będzie przesychał), pogody (słońce - substrat wysycha szybciej; deszczowo, pochmurno - substrat wysycha wolniej). Podlewanie musisz dostosować do wymienionych czynników. Nie możesz przelać rośliny, ale nie powinieneś jej też za bardzo wysuszyć. Stapelia grandiflora nie jest taka łatwa do uśmiercenia, więc spokojnie. :)

Żaneta, Lusi - ;:63 Ładne kwiatuszki. :D
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

janek45 pisze:Żanetko teraz mnie zmartwiłaś
Nie chciałam, naprawdę- dlatego napisałam, że najważniejsze jest to, że rośnie. Bardzo dobrze chcesz zrobić: po prostu uważaj z podlewaniem, a na wiosnę zmienisz jej podłoże. I jak powiedział Mateusz, na szczęście ta stapelia jest bardziej wdzięczna i wybacza błędy hodowcy chętniej niż inne :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz dzięki za poradę , na razie jak pisałem nie będę podlewał bo ziemia w worku była wilgotna
Żanetko masz racje jak się będzie dbało to roślina się odwdzięczy, ja ze swoimi innymi bardzo często nawet rozmawiam, naszym językiem ,a one wtedy ładnie rosną i kwitną ;:3 , Mateusz a jeszcze jedno się spytam, albo ty Żaneto czy zasilacie je czymś , ja mam nawóz substral magiczna siła o składzie NPK 10+20+30 ale na razie nic jej nie będę stosował , dopóki wy mi nie doradzicie :D
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Stapeliowate to rośliny raczej mało wymagające jeśli chodzi o nawożenie. Ja swoim w tym sezonie raz dałem trochę nawozu do kaktusów i sukulentów. Zastosowałem bodajże połowę zalecanej przez producenta dawki. Jeżeli podłoże nie będzie bardzo mineralne, to spokojnie możesz nie zasilać.
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W uzupełnieniu wypowiedzi Mateusza ja dodam, że nawożę ze względu na te dodatki w postaci piasku i pemzy. Janku, ja również się zgadzam z Mateuszem, jeśli chodzi o Twoją zwłaszcza, że już pora nawożenia się kończy. Skład NPK który podałeś wydaje się OK, jak dla mnie jest trochę azotu dużo, ale pozostałe składniki są w dobrych proporcjach, więc powinno być dobrze, ale moim zdaniem nie stosuj go już teraz. Ja swoje (sukulenty i kaktusy) zasilam raz na miesiąc, w sierpniu była ostatnia dawka. Mój nawóz to Kristalon.
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Żaneto nie nawoziłem go jeszcze i jak polecasz nie będę, ma nowa ziemie to mu starczy. ;:3
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
_fox_

Post »

Janku ta Twoja fotka to pęd po przekwitniętym kwiatku :(
U mnie natomiast Orbea wariegata kwitnie w kilku doniczkach :) Stapelie również ;:333 nawet Tromotriche revoluta coś myśli o kwitnieniu :uszy uff po dwóch latach strajku ;)
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku pokaż swoje piękności nam.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
jano1265
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2013, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tom_mix pisze: Dzisiaj rozkwitła mi kolejna Stapeliowata, miała być Huernia zebrina, a jest? No właśnie może ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Obrazek
To jest dokładnie huernia stapelioides. Mam taka samą, która już w tym roku kwitła chyba 4 kwiatami a aktualnie ma dwa pąki.

A Wrocław to skąd (jeśli nie tajemnica)

jano1265 - Krzyki
_fox_

Post »

Janku na życzenie kilka stapeliowatych z dzisiejszego focenia

Zdjęcia użytkownika _fox_ zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Ładnie kolorystycznie i ilościowo ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”