Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
zocha
100p
100p
Od: 2 maja 2011, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

Dziękuję camelio ;:196 Elfe niedługo do mnie dotrze,sprawdzę tego Biedermeiera,listę do R. właśnie kompletuję,zapytam Gosię czy coś mi zamówi,jeszcze raz dziękuje ;:3
Moje watki, do których zapraszam
Róże Ewy - zochy i Ogród-Raj zochy-Ewy
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu mam Chippendale, przez przypadek nawet dwie. Tak teraz sobie myślę - takie pokarbowane płatki miała Candlelight w pierwszym kwitnieniu. Ale to chyba nie ten kolor więc możliwe, że Chippendale. Mam nauczkę, aby dokładniej opisywać zdjęcia skoro nie mogę wszystkiego zapamiętać ;:223 Ten różowy pąk pod nim to może być Pomponella (ale nie musi). Ostatnia - to miała być Swany ale zakwitła żarówa.

Ewo nie ma za co. Biedermeier bardziej taki kremowo - różowy ale jak przejrzysz więcej zdjęć to taki zielonkawy odcień można wyłapać. Wszystko zależy od warunków. Raz nawet moja Pastella nabrała zieloności, ale nie mogę o niej powiedzieć, że należy do tzw. zielonych.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu fajne te różyczki od Litwinów, już parę razy się u nich rozglądałam ale Souvenirów nie widziałam.
Chcesz sama zamawiać od nich czy namawiasz Gosię do zbiorówki :?:
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit Asiu szczególnie podoba mi się Petite Lisette i Orpheline de Juillet'. Jeżeli ktoś by zamawiał to.......
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, Alutko, samej pewnie byłoby mi trudno zamawiać, jeszcze nigdy nie robiłam zagranicznych zakupów. link do tej szkółki zamieściła Gosia więc jeśli jesienią będzie szło zamówienie, to ja się na nie jak najbardziej piszę. Zobaczę, ile jeszcze si zmieści (na pewno nie te wszystkie, które bym chciała).

Mam ogromnego pecha. Dlaczego? Bo najbardziej spodobały mi się alby (tak, chciałabym prawie wszystkie alby... nierealne), galijki i damasceńskie. Czyli te, które kwitną raz i przez to wyrastają na olbrzymy. Bo moim bardzo subiektywnym zdanie, to właśnie głównie róże z tych grup mają najpiękniejsze kwiaty. Do tego Poppius (to taki gigant na co najmniej 3m wysokości), Fruglingsdufty, Fruglingsgoldy, Aiche, Nevady, Ritausmy... masakra. Zrobiłam takie sobie potencjalne listy największych chciejstw od Sipa i RG. Na razie u nich, tak, żeby się zorientować ile jeszcze bym chciała. I u jednych i u drugich wyszło mi coś koło 40 sztuk. A ja będę musiała kombinować, żeby pomieścić to co już mam zamówione. I możliwe, że zakupy już się skończą bo nie będzie gdzie sadzić. Będę musiała się przerzucić na jakieś miniaturki. Ale ja uwielbiam historyczne. Nie, nie przerzucę się na miniaturki. Będę sadzić moje wielkie królowe gdzie tylko się da :;230

To zdjęcie zrobiłam już prawie dwa lata temu. I się zadurzyłam. Moja chyba największa różana miłość ;:167 Mme Hardy (tak przypuszczałam i tak została zidentyfikowana). W tym roku będę miała swoją :tan Chociaż kwiaty pewnie będą za rok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałam powstawiać jeszcze trochę zdjęć ale mam jakiś problem z komputerem. Jak mi się uda to jeszcze wstawię.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy, czyli takie tam... Rok 2010 w Powsinie. Niestety nie znam nazw bo albo nie było tabliczek albo ja ich nie zauważyłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzy kolejne zdjęcia to Königin von Dänemark

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zostały mi takie, również nieznane

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To był Powsin. A teraz będzie Wilanów - 27.03.2011.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz jak odkopałam te stare zdjęcia, kusi mnie, żeby zrobić taką małą rundkę Wilanów-Powsin-Ogród UW i sprawdzić jak są zabezpieczane róże, jak zimują.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Asiu,przepiękna różanka i ogród nie taki mały jak piszesz skoro tyle róż zmieściłaś.No i jeszcze jakie plany w nasadzeniach.Gratuluję. :wit
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne te chochoły na różycach. Pewnie im ciepło pod takimi płaszczami.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, dotąd to sadziłam głównie wielkokwiatowe, floribundy i okrywówki. Teraz przyjdą głównie historyczne. To już inna bajka, inne rozmiary... :roll:

Majeczko, oczywiście, że ciepło. Widać to na jednym ze zdjęć - pędy zielone. Ale taki chochoł to rzecz trudna do wykonania. Sama, choć ze słomą nie mam problemu to nie potrafiłabym takiego cuda stworzyć. Nigdy wcześniej nie widziałam chochoła. Ciekawie to wyglądało. I teraz coraz bardziej mnie ciągnie, żeby pojechać i sprawdzić jak wygląda w tym roku. To tylko 20 min. drogi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te chochoły są zrobione z całego zboża, widać że wcale nie jest wymłócone żyto, a słoma jaką dysponujemy na co dzień to słoma pocięta i wyszarpana po kombajnie. Ja robiłam chochoły z takie pociętej słomy i nawet dość zgrabnie wyszły tylko strasznie grubo musiałam dać tej słomy.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Też jestem ciekawa jak to wygląda gdzie indziej.
Pięknie zabezpieczone te róże, mnie brakło by weny twórczej :wink:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko niestety taka słoma z kombajnu trochę się rozsypuje. Ja w tym roku okręciłam małego perukowca tak, że dałam słomę, owinęłam sznurkiem a na to nałożyłam taki worek-siatka (w takim kupujemy cebulę :lol: ) i trzyma się.

Aniu jak jeszcze będę miała czas to tam zajrzę...

Wczoraj byłam w domu. Akurat posypało śniegiem. Miałam chwilę na przejrzenie swoich różyczek. Do tych okrytych nie zaglądałam. Spośród tych nieokrytych widzę, że pędy pomarzły głównie wielkokwiatowym ale to mniejsza szkoda, bo je i tak trzeba przycinać, mają jeszcze kopczyk. Kopczyki jakby się trochę rozjechały :roll: Kilka róż, mimo braku okrycia zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie (czytaj: wszystkie pędy zielone). Były to: angieleczka Crocus Rose, Planten un Blomen Kordesa, Weneda S. Żyły, Chippendale z historycznych np. Louise Odier. Niektóre mają dziwne pędy bo ani to zielone ani brązowe, mam nadzieję, że żyją... Porobiłam parę fotek. Śniegu mam w ogródku na ok. 15-20 cm.

Crocus Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Planten un Blomen

Obrazek

Obrazek

Weneda

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Tuscany-Kardynał (ale jej wymyśliłam nazwę - dopóki jej nie zidentyfikuję :;230 )

Obrazek

Obrazek

Ja też zwróciłam uwagę na kolce, chociaż mój aparat się do tego nie nadaje, ale myślę, że choć trochę widać, że ta ma fajne - Pink Grootendorst (wreszcie jakaś zaleta tej odmiany!)

Obrazek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Widać w Wilanowie dbają o róże ,pod takimi okrywami nie ma obawy,że cokolwiek zmarznie...Powsin z wielką chęcią odwiedzam ,przede wszystkim na koniec lata...wiąże się to z wystawą Zieleń to życie...blisko nie mam ,to muszę to wykorzystać...Ale w tym roku prawdopodobnie będę w czerwcu w okolicach ,to pewnie ujrzę takie bajeczne obrazki ,jakie wkleiłaś... :D
Twoje róże ...widać mają się całkiem dobrze ,u mnie też większość nie chciała zrezygnować ze swojego starego listowia...trzeba będzie poobrywać... Póki co niech się wygrzewają i zbierają siły na wiosnę... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

To nie wygląda na chochoły ale maty ze słomy - dobre okrycie. W tym roku z Powsinem będzie mały problem - też będę próbować się tam dostać ale od 15 czerwca zaczyna się Euro - będzie strasznie dużo kibiców.
Asiu - róże ładnie Ci przetrwały.
Awatar użytkownika
zocha
100p
100p
Od: 2 maja 2011, o 18:09

Post »

Możesz mi coś powiedzieć coś o tej Pink Grootendorst?zamówiłam ją,żeby siatkę zasłoniła,wydawało mi się,że jest dosyć ładna,kwitnie cały czas,pachnie,a Ty mówisz,że jedyną jej zaletą są kolce,coś nie tak z nią ;:223
Moje watki, do których zapraszam
Róże Ewy - zochy i Ogród-Raj zochy-Ewy
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”