Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Witaj Agatko, tylko dwa zdjęcia, ale jakie piękne. Łubin ma śliczny kolor, u mnie tylko niebieskie i fioletowe rosną. Róża też ślicznie kwitnie. Może ja się skuszę na taki żywopłot. Bo to i pięknie wygląda jak kwitnie, pachnie, konfiturę można zrobić a na jesień pięknie owocki błyszczą na krzaczkach :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam plan na żywopłot z dzikich róż, tawuł, np. von Houtte'a, może jeszcze pęcherznic, zobaczymy :).

Dzisiejsze zdjęcia (oczywiście łaziłam boso po trawie, uwielbiam to, choć czasami szlag mnie trafia kiedy trzeba stopy doczyszczać ;) :;230 )

Mam dwa zestawy takich pelasiek z przybraniem, kolor na zdjęciach jest nieco przekłamany, w rzeczywistości są ciemnoczerwone, rzekłabym nawet, że z malinową nutką ;)

Obrazek

Dwie krzewuszki, pierwsza miała być Red Prince, kwitnie pierwszy raz i rozczarowanie :evil:

Obrazek

Druga to chyba Suzanne, przemarzła i kwitnie w tym roku na pędach od korzenia :shock: , jest bardzo ciekawa, bo starsze kwiaty z białych coraz bardziej różowieją, na większych krzewach daje to niesamowity efekt :)

Obrazek

I na koniec zbliżenie zaczynającej kwitnąć pęcherznicy Diabolo ;)

Obrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

dlaczego rozczarowana jesteś kwitnieniem Wejgeli, moja droga? że mało obficie, czy kolor nie odpowiada? mnie się podoba :) a pelasie przecudne, no i to zbliżenie Diabolo....
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Red Prince ma czerwone kwiaty, a krzewuszek z różowymi mam kilka :| . Oczywiście jej nie wyrzucę, ale na Księcia muszę popolować znowu ;).
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pelaski w kompozycjach sa zawsze cacy, jak je lubisz, to mozesz w przyszlym roku posadzic z malymi iglaczkami - ladnie sie komponuja. Do stojacych pelasiek, malego plozacego przed a do wiszacych kolumnowego za.
Mialam przez lata na parapecie zewnetrznym w kuchni dluga skrzynke w ktorej byly male iglaki i kolumnowe i plozace, na wiosne dosadzalam do nich Pelaski i Mrozy. Na jesien Pelaski likwidowalam i zastepowalam wrzosami - przez cala zime prawie byly ... na wiosne, wrzosy precz i Pelaski ciach.
Ladnie do wysokich Pelasiek pasuja jeszcze takie - nie wiem jak to to sie zwie ale ma same liscie - bialo-zielone nakrapiane i rosnie zwisajace. Wystarczy jeden, bo jak rosnie i jak jest juz przydlugie, to sie obrywa - wsadza obok i ukorzenia sie samo.

ps moja biala Candida (Krzewuszka), tez z czasem zmienia kolor kwiatow z bialych na rozowe :shock:
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Niby ja też na mazowszu mieszkam a u mnie wszystko w powijakach Rosa rugosa ma dopiero pąki, tak jak i pęcherznica diablo.
Krzewuszki sa piękne sama mam kilka krzaczków i wciąż się nimi zachwycam.

Na nornice polecam koty, moja kicia upolowała nawet ostatnio dorodnego kreta (a ona do wielkich kotów nie należy)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, póki co nie mam ani jednego iglaczka, zobaczymy, propozycja jest ciekawa ;). Twoją Candidę ratuje, że kwiaty na różowo się przebarwiają, gdyby były dajmy na to żółte, to marny jej los... :wink:
Edytko, taka późniejsza wegetacja ma tez swoje plusy, u mnie hosty rosnące w głębokim cieniu nie poniosły żadnego uszczerbku podczas przymrozków z początku maja, bo były w bardzo wczesnej fazie rozwoju, u innych osób przemroziło liście. W której części Mazowsza mieszkasz? :)
A kota mieć nie mogę, bo mam psa, który koty traktuje jak zwierzynę łowną, nie gwarantuję, że własnego uszanuje. Pies też kiedyś tępił krety, ale teraz kopczyki rosną w warzywniaku, gdybym tam Pestkę wpuściła, nastąpiłoby wylanie dziecka z kąpielą, bo nic by mi z warzyw nie zostało w ferworze kopania. ;:14
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Diabliczka ;:224 śliczna.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Agatko piękna kompozycja pelargoniowa :) Krzewuszka też pięknie kwitnie, choć faktycznie szkoda, jak masz ich kilka, przadałaby się inna.
żywopłot z kwitnących nie przycinanych krzewów jest piękny ( też mam w planie)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Agatko fotki cudne ;:138 ;:138
Zbliżenie diabolo bardzo mi się podoba ;:108 I w ogóle wszystko mi się podoba :tan
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

super zdjęcia ;:138 ale pęcherznica :shock: pięknie ujęłaś kwiatostan ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

oj tam, oj tam ... Candida przebarwiajaca sie na zolto, poszla by przed dom :;230 tam mam ryz-mydlo-powidlo czyli zolto z dodatkami 8-)
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Agatko...dawno mnie u Ciebie nie bylo :oops:
Dziekuje koffana za wyjasnienie z tymi platkami roz..
Mnie to sie one tylko kojarza porozrzucane w sypialni,i zrobiona,piekna sciezka do lazienki,,do wanny.. :;230 Rozmarzylam sie,a chlop ciagle w robocie siedzi :;230 i nie ma komu takich platkow rozrzucac :evil: :;230

Pieknie u Ciebie,bardzo kwieciscie ;:167
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

piękne zdięcie kwiatu pęcherznicy, brawo
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Agatko, mam fragment żywopłotu nieformalnego ( róg ogrodzenia), mieszanego z krzewów strzyżonych tylko w celach pielęgnacyjnych. Bardzo go lubię, choć to krótki odcinek: berberys o bordowych liściach tawuła, forsycja, ligustr pstry, krzewuszka o ciemnych liściach i kwiatach, pigwowiec. Na tej części żywopłotu ciągle coś się dzieje i choc nie jest pod linijkę ma swój urok. A ja mam różne krzewy i żałuję , że nie zrobiłam tak na całości. Większa część to berberys bordowy.
Ciekawe czy mogłabym gdzieś wcisnąc diablo?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”