Dziewczynki dzięki za pochwały, staram się aby moje zakupowe szaleństwo dawało jak najlepsze plony...
Aga co do hortensji to ponieważ u mnie w ogrodzie jest dosyć dużo słońca postanowiłam posadzić ją w dużej donicy i przestawiać jak coś jej nie będzie pasowało. Przekonałam się do hortensji bo ostatnio widziałam program o Toskanii (a to te same klimaty jak w Umbrii) i tam była taka ogromniasta hortensja, także tutaj też rośnie. Wydawało mi się że to roślina mniej ciepłych krajów. Co do pelargonii to zakochałam się w nich w zeszłym roku w listopadzie. Byłam w pewnej restauracji gdzie na zewnątrz stały pelasie obsypane kwiatami (w listopadzie

) , czyli chyba warto w nie inwestować. Będę miała kolorowo do później jesieni
Ewuniu dzięki za radę w sprawie Arendsa

, będzie rósł w półcieniu. Tak ogólnie to muszę kupować tylko takie rośliny które mi przeżyją zimę w ogrodzie bo w mieszkaniu nie mam warunków na przechowywanie kwiatów, do dyspozycji mam tylko garaż a tam za ciemno.
Agacia 123 ale fajna nazwa pelasi!

Też je będę tak nazywać. Te kupione pelargonie to dla mnie zagadka bo nie mają żadnego rozwiniętego pączka także kupowałam w ciemno, zobaczymy jakie będą kolorki
Jagódko ale wiedza fiu, fiu

. Ja chyba za sto lat tego wszystkiego się nie nauczę.

Zdaję relację: rh mają zapewnione cieplarniane warunki bo uwielbiam te rośliny mimo że dość krótko kwitną. Niektóre, ale to te małe, posadzone są w słońcu jak będą protestować to przesadzę. Magnolia rzeczywiście Soulangiana, wydaje się że ma jednego pączka. Czy wyglądają jak takie małe owalne owłosione coś

A co do geranio to włoska nazwa pelasi!! Nazywana tutaj róznież pelargonio.
Kasiu ja też się cieszę z tych zakupów, i widzę pierwsze sukcesy w ogrodzie. Może to wcale nie takie trudne jak mi się wydawało...

I uwaga! Kwitnie mi mimoza!! Miesiąc póżniej niż u innych ale to znaczy że się przyjeła. Brava mimosa
Moniko betonowi postanowili się odgrodzić od ciekawskich spojrzeń. Założyli sobie taką zieloną siatkę cieniującą. Uwineli się w godzinę. Ja swoją zakładałam 2 dni. Oni zrobili to ekspresem. Dziś lekko powiało i siatka poszła sobie polatać ;:54
Agrazka u mnie dzisiaj możesz jedynie zmoknąć

. Pada i nic nie zrobiłam dziś w ogrodzie. Dzień stracony
Ula mam pomysły gdzie to wszystko wsadzić . Zawsze , radą forumowiczów , najpierw stawiam rośliny w miejscu gdzie wydaje mi się że pasują a potem patrzę i ewentualnie przestawiam. Ale i tak wydaje mi się że wiele roślin będę przesadzać, jak to wszystko zacznie rosnąć.