Miniaturka i inne moje ulubione

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Miniaturka i inne moje ulubione

Post »

Śnieżko ja na poczatku tez nie wyczuwałam ale tak po kilku dniach zapach zrobił się pełniejszy i wyraźniejszy .Dzisiaj juz ma rozwinięte wszystkie kwiaty ,wygląda cudnie i zaliczył juz moczenie :lol: .Jest jak promyczek na stole w jadalni, aż lepiej wszystko smakuje w takim towarzystwie ;:108
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Cambria rozwinęła już wszystkie pąki ,jest niesamowita ,żadne zdjęcia nie oddają tego jak wygląda ,szkoda tylko ,że nie pachnie jakoś nie nie mogę się z tym pogodzić ,ale wszystkiego mieć nie można ;:108 Obrazek Obrazek Obrazek
Lada moment zakwitnie u mnie jeszcze jedna cambria ale to za tydzień najszybciej ,pączki już nabrzmiałe .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47

Post »

Cudowna dech zaparło i brakuje słów określających jej piekno Gratuluje :)
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Teraz pokażę ubiegłoroczne-jesienne keiki dendrobium Berry Oda mam ich cztery sztuki w jednej doniczce i jeden już będzie kwitł ma malutki pączuś .Ciekawostka dotycząca tych keiki najpierw posadziłam trzy a za jakieś dwa miesiące dodałam jeszcze jednego ,w tym czasie system korzeniowy tych pierwszych wypełnił prawie całą doniczkę .Ja wiem ,że dendrobia lubia ciasno ale to tempo mnie zaskoczyło :shock: Obrazek
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Obrazek

Pączek się zapodział ,ale już go pokazuję . Obrazek
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

A takiego nieboraka przysposobiłam sobie niedawno ale już przekwita .Kolor śliczny ,a zapach powala na kolana ,włąściwie mogłabym przy tej doniczce z pół dnia przesiedzieć na pełnym odlocie .

Obrazek

Może ktoś ma taką cabrie ,bo ciekawi mnie jej nazwa .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Nazwy cambrii nie znam, ale muszę przyznać, że śliczna. Szkoda, że nie czuję zapachu :(
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko, z tego co wiem, to to jest oncidium. Piękne, tez mi się takie marzy... ;:108 Ma drobne kwiatki, prawda?
Nazwy nie znam, raczej mieszaniec..? Może ktoś mnie poprawi ;)

Cudny masz prezent od M., no i w dodatku aż dwie roślinki- ale super, miał chłopak nosa, żeby go wybrać! ;:63 I pewnie zrobił to nieświadomie? ;)

A zdjęcie wakacyjne- ech, bajka...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, po kilkudniowej nieobecności wróciłam do domu i pierwsza rzecz - trafiłam na Twoją cambrię
w pełnym rozkwicie. Ale wspaniała ;:226 Szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia całej rośliny. To musi super wyglądać :)
A słoneczny prezent, naprawdę 'na czasie', bo coś tej wiosny synoptycy zbyt prędko nie wróżą... :?
Ja też wpatruję się jak sroka w kość, w kwiaty mojej Encyclii vitt. aby nasycić się jej optymistycznym kolorem !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Mariolas /b] dziękuję za odwiedziny i cieszę się ,że Ci się podoba moja "roślinka" :tan .

Wiolu wiele tracisz i zapraszam do mnie zapachu jeszcze starczy na jakiś czas ;:31

Agita Tak myślałam na początku ,że to jest oncidium ale te ostre rysy kwiatów trochę mnie zmyliły .Właściwie to może być nawet cattleya :;230 byleby zapachu nie straciła .Nie miałam nigdy tak pięknie pachnącego storczyka ,można tym zapachem leczyć zimową depresję ,właściwie to miałam szczęście ,że przysposobiłam go zimą.
Co się tyczy żółtego ,woskowego phal. od mojego M to mam go na stole w jadalni i cieszę się jego wdziękami dość często .
Masz rację Agito ,że jak uświadomiłam mojemu M ,że kupił dwie roślinki to był zdziwiony i kazał sobie pokazać te dwie sztuki :;230 ,no i oczywiście zaraz obrósł w piórka jaki to on zdolny ,że tak potrafił i w ogóle :;230 :;230 .

Art oby do wiosny ,specjalnie dla Ciebie chciałam wkleić całą roślinkę ale nie mam takiego zdjęcia w komputerze ,a zrobić na chwile obecną nie mogę ,jesteśmy na feriach w Ustroniu ,ale po powrocie zrobię w całości .
A encyclia jak najbardziej na tęsknotę za wiosna w sam raz ;:108 i w dodatku jest piękna.
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Agnieszko, właśnie przejrzałam cały Twój wątek. Wspaniałe osiągnięcia! I jaka różnorodnośc kolekcji! Ja dopiero rozpoczynam swoją storczykową przygodę. Wczoraj na wystawie storczyków w Warszawie kupiłam dwa: phalaenopsisa i cambrię. Powiedz,proszę, czy wszystkie storczyki zraszasz i jaką wodą. Jakiej wody używasz do podlewania. A jak nawozisz latem i zimą.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Rosea ja zraszam roślinki i korzenie powietrzne falków prawie codziennie wodą z filtra brita ,zanim kupiłam filtr podlewałam a właściwie moczyłam w kranówie .Nie polecam na dłuższą metę wody z kranu widać jak sole odkładają się na korzeniach i podłożu szczególnie to widać u falków .Koszty filtra i dzbanka szybko się zwracają jeśli nasze królestwo zaczyna się rozrastać ,a wodę z filtra również używam w kuchni do gotowania ,mieszkam na jurze więc nasza woda jest bardzo twarda czyli zawiera dużo wapnia i szybko sie odkłada np w czajniku ,odkąd mam filtr jest znaczna poprawa ,odkamieniam czajnik tylko raz na miesiąc .Moja babcia mieszkała w rejonie Morska na Jurze i wodę miała ze studni ,niestety w tej wodzie nie rozpuszczał się żaden proszek tak była twarda ,prać i myć np naczynia można było tylko po przegotowaniu wody .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Dzięki, Agnieszko za odpowiedź. Podpowiedz jeszcze.... Mam , podobnie jak Ty, taki parapet w kuchni. Ma on jednak wystawę północno-wsch. z przewagą północnej. Ustawiłam tam swoje 2 storczyki, chciałabym tam dostawic kilka innych. Jakie Twoim zdaniem najlepiej zniosą to nie najlepiej doświetlone miejsce.
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Piękna Cambria ;)
Miniaturkę mam jedna taka tycią ;) kupiłam ja kwitnąca w Holandii. od roku nie kwitnie ;(
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Rosea/b] mój kuchenny parapet jest od wschodu no takiego lekko północnego ,rośnie wszystko ale nawet latem tak miedzy 9 a 12 jeśli jest ostre słonko to liście się pala ,mam taki patent odsuwam je od szyby na ile mogę i jakoś dajemy radę ,w jadalni mam takie okno jak Ty północne i na tym parapecie trzymam wszystko co tam tylko chce mieszkać i wcale za ciemno nie jest .Na pewno zawsze kiedy nie kwitnie mieszka tam miltonia i jedna cambria ,która teraz puszcza pędziki ,więc nawet zimą nie jest tam za ciemno.Trzymam tam kilka falków ,które mam nadzieję ,że będą kwitnąć lub już puszczają pędy ,dlatego to ono z pn wystawą wcale nie jest takie złe -największa zaleta nic tam nie spali nam listków ;:3
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”