Aniu gazanie co roku sieję, raz się udaje, a raz nie. Chyba ten rok mi wynagradzają zeszłoroczne straty, tak pięknie mi zaczynały wtedy rozkwitać i musiałam wszystkie szybko wyrywać, bo koparka wybierała ziemię.
Roślinki po deszczu powoli podnoszą liście i kwiaty, na pewno wszystko nie wróci do pełnej świetności, ale już jest na co spojrzeć.
Rudbekie samosiejki planuję w najbliższych dniach powyrywać, trochę zaczynają szpecić. Zacznę jesienne porządki.
Wiolu aksamitki bardzo lubię, nasionka zbieram z moich, teraz widzę, że nie są już niskie tylko przybyło im wzrostu, pozapylały się.
Bardzo podobają mi się obwódki z aksamitek, ponad 40 lat temu widziałam takie kwiatowe rozgraniczenia działek w opolskim. Śliczne widoki, u nas wtedy były nasionka takich najpospolitszych, a oni mieli nasionka z Niemiec jakie cuda niespotykane w tamtych czasach. Tak mi te widoki w głowie pozostały, że na swojej pierwszej działce miałam tak posiane rządki aksamitek oddzielające rabatki.
Roślinki dadzą radę, na pewno odżyją. Żal mi tylko dzielżanu, który został wykopany przez mojego psa, nie zauważyłam, że zrobiła ogromną dziurę ( mam takich wykopanych kilka ona w upały się w nie kładzie), a to była nowość, rarytasek

Gazanie są jednoroczne, sama wysiewam.
Marysiu no widzisz nazwa mi uciekła, chodziło mi po głowie porcelanka, ale jak sprawdziłam to na zdjęciu nie to

Nasionka z gazanii zbieram, mam już cały woreczek, także dostaniesz.
Roślinki powoli odżywają, deszcz dzielnie podlewa, nie ma słońca, wszyscy od upałów odpoczywamy.
Nie ma jak pomoc rodzinki i ja miałam wizytę swoich, dzielnie pomagali w obieraniu jabłek i pomidorków. Pojechali do domu z wypełnionym na full bagażniku. Ja się cieszyłam, że mniej jabłek mam do przerobienia i wyrzucenia.
Mój kompost też przyjmuje wszelkie odpady kuchenne, ostatnio wyrzucałam po sokach pulpę ileż ja tam mam muszek owocówek, jak się podchodzi to tysiące ich wzlatuje do góry.
Nie mam własnego orzecha, przymilam się do tych co mają to drzewo

Ja też życzę miłej niedzieli.
Takich miałam wczoraj dzielnych pomocników, prawie 5 latki dzielnie pracowali