Wiejskie podwórko aguskac 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejskie podwórko aguskac 2013

Post »

ojej.... chyba nie będę taką sadystką!! Toż w nich kolec na kolcu, biedne pomidorki by się zapłakały, nie będę się nad nimi znęcać. Moje ręce całe poharatane!!
Mam obok w lasku cudne tyczki, proste jak strzała i bezliścienne niemal do szczytu. Co wytnę parę, to wyrasta 3 razy tyle ;:173
Chociaż... na tych drapakach nie musiałabym podwiązywać, same by się porozkładały na rozłożystych gałązkach i z głowy :)
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś czytam i czytam i jestem pełna podziwu ile pracy wykonaliście na sam początek :D
na pewno latem jest tam u Ciebie pięknie :D
pozdrawiam serdecznie :wit :wit
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aguś zasieki na mamuty imponujące :shock: to się nazywa harówka przez duże H !!!
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Pracy nie zazdroszczę ,ale będzie spokój ze zwierzyną ,oj masz Ty pola do obróbki masz :shock:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Tytanko pracy, kawał roboty wykonałaś - mam nadzieję, że problem z sarnami się skończy...
Rozdrabniarki zazdroszczę (nawet jeśli trzeba mielić na raty), ja zawsze mam problem z gałęziami, a jednocześnie mam za mały ogród aby inwestować w taki sprzęt.. i niestety muszę ciąć sekatorem gałęzie na małe kawałki aby upchnąć w worki i żeby śmieciarze zabrali te worki. Najgorzej jest po cięciu róż, kiedy wszystkie ucięte pędy muszę przerabiać na mniejsze, zawsze wtedy się najbardziej pokłuję..
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Sarny tyłem już nie wejdą (mam nadzieję) za to "główną" drogą przez drewniany płot - kto wie... Jednak to już mniejsze ryzyko.
Latem jest faktycznie cudownie, ale wszystko okupione ciężką pracą. Dobrze, że są hamaki i leżaki :wink:
Z tymi zasiekami jak widzę idzie całkiem sprawnie. Dziś porobiłam zaledwie godzinkę i spora góra podzielona sekatorem - grube na osobną kupę, a to co wejdzie do rozdrabniacza osobno. Jak się dobrze przyłożę to do końca tygodnia posortuję. Nie jest to jednak pilna robota, gałęzie zbyt szybko nie wyschną.
Ciekawa jestem tylko w jakim tempie pochłaniać to będzie rozdrabniacz.

Nawet nie przyszłoby mi do głowy, że gałęzie, zwłaszcza kolczaste mogą być takim problemem. A jakby tak zbierać w jakąś skrzyneczkę, karton i potem autkiem przy okazji wywieźć? Można by to wysypać na łonie natury.
Z tym mam wygodę - tnę do taczki i na ognisko, a co się nadaje to od niedawna na zrębki przerabiam :heja
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

A jaki masz rozdrabniacz? Ma noże tnące czy wałki? Jak duże są zrębki? Nadają się na ściółkowanie?
Wybieram rozdrabniacz, siedzę w necie, oglądam, czytam i mam wiele wątpliwości, bo przecież kupuje się na lata .....
A gałęzie czekają :roll: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam ciut inne pytanie - zawieruszyłam gdzieś kartki z moim terminem ubiegłorocznych wysiewów pomidorów do gruntu i tak się zastanawiam kiedy siać, bo sadzić i tak będę do gruntu po zimnej zośce. Wydaje mi się, że sianie teraz to za wcześnie, bardziej przełom marca i kwietnia - jak myślisz?
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu :)
Ja kupiłam w Lidlu, nie pamiętam jaka to byłą marka. Był wtedy filmik do obejrzenia, wyglądało to dość porządnie to kupiłam.
U mnie są wałki, można ustawić je ciaśniej, wtedy zrębki są dobrze pocięte, a jak dasz luźniej, to niektóre drobniejsze gałązki są tylko połamane co ok 2cm, ale "wiszą" połączone korą.
Te kawałeczki są właśnie takie ok 1,5-2cm. Niestety nie wyglądają tak estetycznie jak kora, ale u mnie na wsi uchodzą :)

Asiu :)
Radzę siać do gruntu po 20 marca, mogą być pierwsze dni kwietnia. Ja sieję szybciej do szklarni, a te w grunt też chcę dać ok 20 marca, bo w tamtym roku posiałam chyba koło 10-go i były wybujałe. Bardzo dużo informacji znajdziesz w tutejszym dziale warzywniczym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aguś-a ja dziś już rabaty sprzatałam i widzę wiosne na całego. :wit
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Lucynko ;:168 wiem, że bardzo dużo informacji jest w dziale warzywnym, ale nie miałam siły przebrnąć przez 40-50 stron... zwłaszcza, że w zeszłym roku czytałam o tym (leniwiec ze mnie :oops: )
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Służę zawsze chętnie pomocą ;:196 Pytaj zawsze ja mam warzywniczy w 1 palcu hihi to mój ulubiony dział.

Babciu - e :D
Gdzie Ty tą wiosnę widzisz... ledwie do 5 stopni dobiło w południe, deszcz... paskudnie jest. Mimo to wyszłam dziś na chwilkę zasieki szatkować.
Jest też dobra wiadomość. do sąsiada od kur i konia przyjechał szwagier, zachwycił się i przeraził moimi jabłoniami. Widząc jego ogniki w oczach powiedziałam, że jeśli ma ochotę może ciąć w moim sadzie co chce i ile chce.
Gdy podszedł bliżej stwierdził, że może 2 podoła i spytał na których mi najbardziej zależy. Jutro będzie ciąć, oby mu zapału starczyło na długo ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, wykonaliście niesamowitą pracę z tym karczowaniem! Siekania gałęzi nie zazdroszczę...w ubiegłym roku pożyczyłam rozdrabniarkę i przerabiałam niewielki stosik. Straaaasznie mozolna praca ;:219
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na razie oddzielam grubsze od drobnicy sekatorem. Dopiero w piątek będę miała tyle czasu by wyciągnąć rozdrabniacz, no i weekendzik wykorzystam.
Nabyłam już trochę wprawy i całkiem fajnie mi szło. Jasne, że to mozolne, ale całkiem fajne zajęcie. Na razie nie mam awersji :wink: do cieszę się nowym sprzętem ;:173
Przysiady o skłony traktuję jako aerobic na świeżym powietrzu :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć pracusiu!

Przepraszam za moją ostatnią gafę z trzymaniem kciuków za przyjęcie się gałązek ;-)
Zmęczona trochę jestem i przez to zakręcona.
Teraz już wszystko wiem. Tak czy inaczej, mega robota za Wami (i przed Wami).

Powodzenia! Jutro muszę iść na kije, bo dziś odpuściłam...

Branoc ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”