Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Gosiu ta gwiazda na pergoli dała czadu! ;:oj Prześliczności! Zdjęcie ze ścieżką jest super, taki tajemniczy ogród w tle, łebki naparstnicy i piwonie ;:167
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Kochani :wit

Lato trwa w najlepsze :D Deszcze omijają moją okolicę z uporem maniaka. Popołudniami latam z konewką, wężem, a córcia moczy się w basenie. Chwastom żadna aura nie przeszkadza w swobodnym panoszeniu się na moich rabatach, to czas mam zajęty porządkowaniem tychże. I jakoś to lato leci....

Aniu Anabuko[/b] - Semiplena to młodziutka róża. Chyba dwa lata jest u mnie, a rośnie bardzo szybko. Po przekwitnięciu zostawia owoce dla ptaków, bo nie powtarza kwitnienia. Przycina się po kwitnieniu, a jest co przycinać, uwierz mi. Szybko rośnie, pięknie kwitnie, nie choruje. Bardzo fajna róża.

Basiu - Upiększam ten swój ogród, i cieszę się , że nie tylko mnie się podoba. ;:196

Martuś - Zawsze kochałam się w ogrodach zarośniętych bujną roślinnością, z tajemniczymi ścieżkami, alejkami, cienistymi zakamarkami. Cieszę się, że niektóre pomysły udaje mi się realizować, niektóre powstają spontanicznie a na niektóre przyjdzie czas.

Ed - Jasnofioletowa róża to Blue Monn. Inaczej Mainzer Fastnacht. Pięknie pachnie. :uszy

Marysiu - Mogłoby posiąpić ;:131 Ale nie mam na to wpływu. ;:145
Pęcherznica kwitnąca to piękny widok, a nawet jej przekwitnięte kwiatostany wyglądają ciekawie. Moja jak strzela swoimi dzieciakami, to potem rozdaję na lewo i prawo małe pęcherzniczki :D
Semiplena to naprawdę niezły potwór, ale staram się ją trzymać w ryzach, ale mój M narzeka, bo tamtędy często przechodzi do psich bud, a nie nauczył się uważać na wystające czasami czepialskie pędy róży. Faceci ;:224

Soniu - Semiplenę polecam, bo jak ona kwitnie, to pachnie cały ogród. Codziennie rano wychodząc do pracy musiałam na chwilę się zatrzymać i wdychać ten zapach i chłonąć ten widok. Już przekwita, ale zostawi po sobie owoce dla ptaszków, bo zimą też się ładnie prezentuje z tymi czerwonymi koralami.

Aniu Pulpa - Ciesze się, że zaczynasz przygodę z warzywami. Od czegoś trzeba zacząć i życzę udanych plonów. ;:215
Sąsiada coraz mniej widzę i słyszę, bo rośliny zarastają i zasłaniają. Ale zdążyłam dojrzeć nową palmę, ale taką posadzoną w donicy, widocznie bardziej wrażliwą w uprawie. Jego psy nadal budzą mnie po nocy, więc po staremu ;:219
Lykkefund też mam :heja , bo ja lubię takie giganty bezproblemowe. Rośnie z drugiej strony, przy tarasie i pachnie zabójczo.

Aguś - Cieszę się, że Ci się podoba. Grzebię w tym ogrodzie, sadzę i przesadzam, ale jak jest efekt, to serducho się raduje.

Zostawiam michę moich ulubionych owoców. Jak są czereśnie to ja jestem przeszczęśliwa. Ja i mój pies Mika, która mi wiernie asystuje pod drzewem czereśniowym i razem wyjadamy szpakom ich przysmaki.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Semiplena piękna jest i muszę ją posadzić ;:138 . Tylko czy poradzi sobie puszczona na drzewo ?? U Ciebie widzę jest przy drewnianym przejściu ale takim standardowym wymiarowo czy robiłaś na zamówienie jakieś większe ?? Marzą mi się takie różane potwory tu i tam ;:173 . Również uwielbiam czereśnie, tylko nie mam swoich ;:218 . Za to na działce odziedziczyłam coś w stylu czereśni ale dużo mniejsze. Nie mam pojęcia co to jest ale w smaku tak samo jak czereśnia ;:215 . Udanego urlopu, pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Hehehe..., nie ma opcji, żebym zajęła się warzywami w Twoim zakresie ;:oj . To tylko taka próba 'free' :roll: .
Podziwiam Cię, że masz tyle energii i chwała Ci za to.
Cieszę się, że masz Lykkefund, bo ja nie wychodzę z podziwu, odkąd ją mam. Bezkolcowa i bezproblemowa, poza tym, że zajęła kilka metrów siatki sąsiada. Ale sąsiad nie narzeka ;:173 .
U Ciebie też już się zrobił 'tajemniczy' ogród, bo każde przejście dalej, jest niewidoczne ;:63 . Super ;:215 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dołączam do Ciebie i Miki, bo ja też uwielbiam czereśnie...bardziej od truskawek :oops:
Pęcherznice przycięłam wszystkie trzy, bo dość mam plewienia i odsłaniania roślin. Chociaż po prawdzie tyle roślin innym się sieje, a mnie tylko orliki i to nie zawsze :uszy
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko - Pergola zakupiona w necie,dopasowana do szerokości ścieżki to chyba taka standardowa? Mogłaby by być szersza, bo róża się mocno rozpycha. Chyba szkoda by było na drzewo?? No nie wiem, ale nie pasuje mi takie zestawienie. U mnie New Dawn poszła sobie niedopilnowana z pergoli na sąsiednią jabłoń i nie jest to dobrana para, ale jak powiadają są gusta i guściki :D
Może masz jakąś odmianę czereśni? A czereśnie to ja zawsze chciałam mieć i kiepsko mi szło z nimi, ale w końcu się wzięły za siebie i jest co podjeść. Jak masz miejsce, to koniecznie posadź czereśnie. ;:108

Aniu - Lykkefund w odróżnieniu od Semipleny nie ma kolców i to jest jej plus dodatkowy. Obie pachną pięknie, obie są zdrowe, szybko rosną i zostawiają na zimę owoce dla naszych małych przyjaciół. Ja mojemu sąsiadowi nie zafunduję widoku na pnącą różę, bo on ma raczej bardziej egzotyczne gusta ogrodnicze. :lol:

Marysiu - Chętnie służę małymi pęcherznicami. ;:196 W różnych odcieniach, bo Luteus wydaje dziwne dzieci. Jedne są podobne do mamuni, czyli złociste, a drugie bardziej zielone ;:oj Ale diabolo swoje dzieci wydaje we właściwym kolorze. No, u mnie to sporo się sieje. Jakoś tak ostatnio śmiałam się z koleżanką, że założę sklep ogrodniczy. :lol:
A czereśnie to wiadomo ;:167

W ogrodzie królują róże, ostróżki i bodziszki. Powoli zbierają się dalie, jeżówki i rudbekie. Owocują wiśnie, świdośliwy i czereśnie. Jest co podjeść na spacerze po ogrodzie, ale i zaczyna się praca przetwórcza ;:224 Świdośliwa w tym roku zaowocowała na bogato, szpaki nie zdążyły, więc nareszcie można było podjeść te pyszne owoce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Noooo,Małgosiu ;:108 Widzę, że lato u Ciebie szeroko rozwinęło skrzydła ;:oj Zupełnie nie widać, że deszczu nie masz od dawna, co tylko świadczy o tym ,że bardzo im dogadzasz wodą z węża. Ostróżki przy murku to dla mnie chyba najlepszy widok (jakoś mnie wzięło na ostróżki :tan ). Semiplena taki rozmiar osiągnęła zaledwie po dwóch latach ;:303 ? Gdybym ją do siebie zaprosiła, to chyba musiałabym wyprosić wszystkie inne, bo nie zmieściłyby się na mojej działeczce. Ale u Ciebie ma miejsce na takie rozpychanie, Twoje zakątki dzięki takim potworkom zyskują na urodzie. Tworzy się ogród jak z najpiękniejszej bajki :heja
Smakowicie się zrobiło, kusisz owockami. Czereśnie pysznią się w miseczce i aż się prosi, żeby wyciągnąć po nie rękę ;:65
Deszczyku dla Ciebie i Twoich roślinek ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu murek jest piękny ;:167
Podobają mi się również takie pierdółki jak dzwonek i ptaszki :)
Czereśnie dzisiaj przerabiałam, jutro też będę ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Masz całe mnóstwo róż i to niesamowicie kwitnących - cudnie ;:63 . Przestrzeni tyle, że można się zmęczyć samym oglądaiem, a co dopiero dotknąć każdą roślinkę - podziwiam ;:180 . Wiem, że po jakimś czasie część ogrodu już 'sam rośnie', ale jednak... .
Jest u Ciebie gęsto i kolorowo, tak jak lubię ;:173 . Mniej pielenia, jakby nie patrzeć ;:306 .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Małgoś, niezmiennie zachwycam się murkiem ;:167 Wprost uwielbiam takie akcenty w ogrodzie i gdybym tylko miała u siebie gdzie sensownie wkomponować, to pewnie już bym kombinowała.
Dużo u Ciebie roślin, które bardzo lubię - ostróżki, naparstnice no i róże oczywiście.
A warzywnik jak z katalogu :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu bardzo dziękuję za pęcherznice! Pewnie dochowam się własnego potomstwa bo mam wszystkie trzy odmiany. Świdośliwa jest u mnie od lat i to w paru odmianach, chociaż kupowana pod nazwą świdośliwa, Różnice widać dopiero w owocach. Od maleńkich kuleczek do dużych jak małe wisienki i te są najpyszniejsze. U mnie gustowały w tym krzewie sarny zawsze objedzony i połamany od lat zaczynał od początku ;:124
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Cudne widoki masz w ogrodzie ;:138 . Z tą róża na drzewie źle się wyraziłam . Chodzi mi o to, że mam takie olbrzymie drzewo i ma wysoki i szeroki pień . Myślałam czy by po prostu przy tym nie posadzić właśnie róży pnącej by ładnie pień opatuliła. Ona na pewno nie dojdzie do korony bo korona jest bardzo wysoko. Taka róża np na wiśni do mnie też nie przemawia ;:185 chociaż czasem potrafi to ładnie wyglądać. Odnośnie czereśni to niestety odmiany nie znam ale to taka mini czereśnia bo owoce są mniejsze od wiśni ale w smaku jak czereśnia. Cudnie kwitną Ci ostróżki te jasno niebieskie są obłędne ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, duże masz krzaki świdośliwy? Co robisz z owocami?
Moje mają około 3 lata, ale dopiero w tym roku zaowocowały (oczywiście nie na tyle, żeby przerabiać te owoce).
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Iwonko- Wiem, ze dobrze mi życzyłaś, ale deszczyk nadal mnie omija. Na szczęście w studni jeszcze jest woda, ale wszystko coraz bardziej spragnione i ta woda z węża na długo nie zadowoli. :(
Tak sięgałam po te czereśnie, że potem musiałam się ratować no spą :D
Semiplenę podcinam wiosną i zaraz po kwitnieniu, a ona sobie nic z tego nie robi. Szalona. ;:224

Kasiu - U mnie nie jedzą przerobionych czereśni, więc nie zaprawiam. Musimy zapełnić brzuchy w sezonie na maxa, żeby na cały rok starczyło :lol:
Oj lubię takie gadżeciki ogrodowe, ale coraz mniej znajduję fajnych ;:131

Aniu - Masz rację, część ogrodu sama sobie radzi, ale żeby tak było, najpierw trzeba się napracować. A są takie rabaty, w tym różanki które same sobie nie poradzą. Kilka dni temu wywiozłam taczkę zielska ;:172 z tych różanych włości. W upale nie zaglądałam, wodę lałam to chwastom służyło, a jak znalazł się chłodniejszy wieczór, to szybko to wykorzystałam. Pielenie mnie odpręża, ale musi być na to czas i pogoda. Lubię porządek. ;:224

Violka - Dzięki ;:196 Murek to była dobra decyzja, też go lubię i nie wyobrażam sobie jak mogło tej ruinki tu nie być. :uszy

Marysiu - Też nie znam odmianowych moich drzewek świdośliwy. Te co mają mniejsze owoce mają też inny pokrój krzaczka. A te z większymi to lubię najbardziej. W tym roku jest urodzaj, nawet planuję jakieś konfitury, bo widzę, że szpaki gdzieś się pochowały, albo żerują na okolicznych czereśniach.

Ewelinko - Jak masz takie plany, to Semiplena pasuje jak ulał na takie przedsięwzięcie ogrodowe. ;:333

Basiu - Krzaczki mają tak 3-4 lata, owocowały co nieco ale ptaszki zawsze były szybsze. W tym roku postanowiłam zrobić z nich konfiturę. Szału nie będzie, bo jeden krzaczek razem z koleżanką już opędzlowałam. ;:224 Ale są jeszcze dwa, później owocujące, ale na kilka słoiczków wystarczy. Myślałam, żeby dodać trochę truskawek, dla urozmaicenia smaku. Przetestuję i się pochwalę.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj zdobyłam w końcu białą ostróżkę i białą szałwię :tan Pojechaliśmy na Dni Pola w okolicznym Grubnie, a tam cuda i cudeńka. Oprócz w/w wpadła mi w łapki śliwa ( czy wiśnia?) Pissardii i niebieski phlox. Czy on będzie niebieski to się zobaczy. Na zdjęciu był ;:224

Róże nadal królują. Ta koralowa to nn, przesadziłam ją dwa lata temu i trochę musiała się pozbierać.

Obrazek

Qeen of Sweden też zbiera siły po jesiennej zmianie miejscówki

Obrazek

Pomponella

Obrazek

Aspiryn Rose to moja ulubienica. Zbudowała spory, zwarty krzak i bujnie kwitnie przez cały sezon, nie chorując.

Obrazek

Cinderella to spora róża, ale na szczęście posadziłam ją przy pergoli i taka jest na pół pnąca, na pół parkowa :lol:

Obrazek

Apricola w objęciach lawendy. Na początku mnie nie zachwyciła, ale widocznie musiała poczekać na swoje uznanie, bo to fajna róża. Nie choruje, obficie kwitnie.

Obrazek

Eklektyzm ogrodowy

Obrazek

Ogórecznik rozpanoszył się na jednej z rabat, gdzie nie był siany. Zostawiłam go tam i teraz co roku mam takie mini pole z ogórecznikiem. Nie używam go w kuchni, ale muszę bardziej go poznać, może warto. Ja go lubię za długie i obfite kwitnienie, a te kwiatki w kolorze blue są cudne.

Obrazek

Kiedyś moje powojniki pięknie wypełniały przestrzeń na siatce ogrodzeniowej. Z uwagi na zmiany w ogrodzeniu musiałam je przeprowadzić na rabaty i puścić na żywioł. Jak widać opaltają wszystko, co znajdą na swojej drodze. Tu znalazły maka :lol:

Obrazek

Nie za szybko :shock:

Obrazek

A dzisiaj zdobyłam w końcu białą pelargonię. W przerwie zawodów jeździeckich, na które pojechałam z córką do Sopotu, wyskoczyłam na mały spacer po okolicy, bo mi prawie kuper przyrósł do tych mało wygodnych siedzisk. No i na spacerze znalazłam fajny sklep z kwiatkami, a tam....ostatnie dwa krzaczki białej pelaśki. Mam nadzieję, że uchowam ją przez zimę tym razem.

Obrazek

Dobranoc.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Małgosiu ja też odwiedziłam Grubno i przywiozłam kilka kwiatków :wink: Pięknie wszystko u Ciebie kwitnie, mam kupioną jedną świdośliwę i muszę posadzić, jestem ciekawa jej smaku.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”