Ogródek KaRo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Często pokazuje się już słońce ,mrozu dużego raczej nie ma więc wierze Gosiu,że to chwilowy kaprys pogody...
Wspominam święta wielkannocne z czasów dzieciństwa...mama pozwalała wtedy poraz pierwszy załozyć podkolanówki i buciki letnie.... Nie wyobrażam sobie dzisiaj takiego stroju ...gołych nóg..
nawet dla większych dzieci,którym zawsze jest gorąco.
Oj ,a podobno mamy globalne ocieplenie klimatu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Sparecrując po ogrodach zwędrowałam i do Ciebie KaRo :) Trochę czasu mi to zajęło, bo ponad 2 lata oglądałam :D

Masz piękny ogród i wspaniałe rośliny, bardzo mi się wszystko podobało! Masz dobrą rękę do roślinek, a one się odwdzięczają za fachową opiekę pięknym kwitnieniem :)

Mam pytanie o figę, jak szybko rośnie i na jakim stanowisku ją masz? Bardzo mnie korci żeby sobie też kupic, tym bardziej, że u mnie klimat jeszcze łagodniejszy, więc chyba jest szansa, że przeżyje.

Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

KaRo u mnie też zima na całego, śnieg wiruje w powietrzu i leży w całym ogrodzie, zima jest kobieco przekorna ;)
Liliowy wawrzynek wilczełyko ma owoce intensywie czerwone i wygląda pięknie, kiedy są dojrzałe.
Edyta
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aza pisze:Wczoraj siedziałam chyba ze dwie godziny i oglądałam Twój ogród w zeszłym roku i przed dwoma latami, zwłaszcza układy, widoczki całości mnie zachwyciły. Jest tak jak moim zdaniem ma być w idealnym ogrodzie nie ma gołej ziemi, prawie. Nie wszystko przeczytałam i nie wiem gdzie jest ten ogród,powierzchnie ma chyba trochę większą niż mój, ale najważniejszy jest dla mnie region, u mnie jest bardzo krótki okres wegetacji, nawet krótszy niz w centrum Zakopanego.
Zachwyca mnie to że traktujesz dobrze rózne roślinki , które większość uważa za uciążliwe chwasty np bodziszek żałobny ( jakią średnice kwiatów ma twój bodziszek, mój ma kwiatki bardzo małe, sam się wszedzie sieje. Pozdrawiam.
PS Idę zrobić podłągę świątecznie , bo wczoraj zgubiłam się w twoim ogrodzie.
Olgo bardzo mi miło,że mnie odwiedziłaś i że znalazłaś czas ,mimo nadchodzących świąt na wędrówkę w przeszłość...
Masz rację...ten typ,czyli ja tak właśnie ma ....
ważne miejsce ma w moim ogródku nawet trybula leśna ale czyż nie jest cudowna???

Obrazek Obrazek
Mój ogród jest w wielkim mieście, w centrum kraju więc klimat raczej sprzyja moim zapędom chociaż wolałabym zdecydowanie mieszkać w okolicach Szczecina lub Wrocławia.
Ale dobre i to,że nie są to Suwałki :)
Część uprawowa to ok.400-500m kw. ale zawsze mogę sobie jeszcze podebrać troszkę trawnika ...
marzyłam nawet w ubiegłym roku o zrobieniu rosarium ,miejsce byłoby,ale musiałabym zatrudnić kogoś do pomocy,nie dałabym rady sama a to już nie byłoby to samo.Wolę pozostać przy moim maciupkim ogródku i dbać o niego sama.Jeszcze jestem w stanie zapamiętać nazwy i gdzie co rośnie ... ale niebawem może być już kłopot...mam ponad tysiąc gatunków w moim ogródku.
Bodziszki ściągnęłam do siebie całkiem niedawno i coraz bardziej mi się podobają mam zaledwie 3 odmiany ale przy najbliższej okazji będę zabiegać o inne.Nie znam rozmiaru kwiatów bodziszka żałobnego ,w tym roku zmierzę byśmy mogły porównać czy u mnie ma sie lepiej czy u Ciebie.Wiem na pewno,że ma zdecydowanie mniejsze kwiaty od b. wspaniałego – Geranium x magnificum.
Zmierzę latem...
Pozdrawiam Olgo :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

żaża pisze:KaRo u mnie też zima na całego, śnieg wiruje w powietrzu i leży w całym ogrodzie, zima jest kobieco przekorna ;)
Liliowy wawrzynek wilczełyko ma owoce intensywie czerwone i wygląda pięknie, kiedy są dojrzałe.
Dzięki Edytko za tę podpowiedź ,lubię krzaki z ozdobnymi koralikami ,no i ten zapach... :D
Koralików ani kwiatów nie muszę na szczęście obrywać ...moje maluchy już są prawie dorosłe ,a w ogródku lubią poleżeć i coś skonsumować ...reszta należy do mnie.
Masz rację z tą pogodą ,było słońce teraz zamieć za oknem... :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Daisy pisze:Sparecrując po ogrodach zwędrowałam i do Ciebie KaRo :) Trochę czasu mi to zajęło, bo ponad 2 lata oglądałam :D

Masz piękny ogród i wspaniałe rośliny, bardzo mi się wszystko podobało! Masz dobrą rękę do roślinek, a one się odwdzięczają za fachową opiekę pięknym kwitnieniem :)

Mam pytanie o figę, jak szybko rośnie i na jakim stanowisku ją masz? Bardzo mnie korci żeby sobie też kupic, tym bardziej, że u mnie klimat jeszcze łagodniejszy, więc chyba jest szansa, że przeżyje.

Pozdrawiam Ewa
Ewo miło,że zajrzałaś do mojego wątku :) ...nie zastanawiaj się nad sprowadzeniem figi do siebie. :
Mieszkasz w takim rejonie,ze wszystko lub prawie wszystko można uprawiać w ogrodzie.
Moja figa ma 2 lata i ok 1 m wzrostu. Kupiłam ją jako 20 cm sadzonkę wiosną 2006roku,pierwszą zimę spędziła w domu ,następną już w ogrodzie ,nawet bez okrycia ,bo mój przezabawny pies pościągał wszystkie okrycia z krzewów w pierwszych dniach jesieni.
Pozdrawiam serdecznie :D :D
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W środkowej Polsce na pewno jest cieplej niz u mnie, będę obserwować Twoje kwiaty późno wiosenne, u mnie zakwitną w sierpniuu, ale przed śniegami dadzą radę.Paskudny chwast z mojego ogrodu bodziszek, całkiem dziki. Na pierwszego kwietnia zamierzam w moim wątku pokazać najstraszniejsze chwasty rodzime.
Obrazek
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Grzegorz B

Post »

KaRo pisze:Nieodwołalnie mam już WIOSNĘ: :D :D
Widzisz Krysiu jak to jest, niedawno miałaś wiosnę a teraz zima się rozgościła, miejmy nadzieję, że nie na długo. Pierwsze wiosenne oznaki ciepłe i przyjemne a przecież to dopiero początek, niech no tylko to załamanie pogody przejdzie wówczas się zacznie spektakl :D Krysiu masz bardzo ciekawe odmiany żurawki. Szkoda, że u mnie w okolicznych sklepach asortyment tych roślin ogranicza się do dwóch odmian :evil: . Poza tym stwierdzam, że masz znakomicie wyglądające tawułki. Czy je często podlewasz, a może masz dużo wilgoci :?: U mnie siedem zeszłorocznych sztuk poszło na zmarnowanie, większość nie wygramoliła się nawet z ziemi a te które wyszły i tak zginęły. Oczywiście nie daję za wygraną i w tym roku znowu je nabyłem. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Grzegorz B pisze:Krysiu masz bardzo ciekawe odmiany żurawki. Szkoda, że u mnie w okolicznych sklepach asortyment tych roślin ogranicza się do dwóch odmian
Grzesiu ,miło,że zajrzałeś,dawno Cię nie spotkałam na drodze swoich wędrówek,gdzie się podziewasz? :D
Miałam wiosnę i wygląda na to,że długo znowu jej nie zobaczę a szkoda.
Tymczasem za oknem śnieg i mróz ,już dziś prawie święta tylko aura nie jest raczej wielkanocna.Trudno,na to wpływu nie mamy...
Tawułki są podlewane tak często jak podlewany jest ogród czyli w upalne lato codziennie lub co drugi dzień .Oczywiście nie zmarnieją jeśli podleje się je rzadziej ,natychmiast można zauważyć oznaki niedoboru wody (więdną) więc można temu zaradzić.
Nie mam specjalnie przygotowanego miejsca dla nich,rosną w różnych częściach ogrodu nawet w piaszczystej kwaśnej ziemi pod starymi świerkami ,ważna dla nich jest woda.
Mając do wglądu takie forum jak nasze trudno ograniczyć się wyłącznie do zakupów w okolicznych dostępnych nam placówkach .Co pewien czas spotykam rośliny w Waszych ogrodach,które baaaardzo chciałabym mieć u siebie,więc co pozostaje ....internetowe zakupy.
Powiem szczerze ,że dość często korzystam z tej formy robienia zakupów i jestem bardzo zadowolona.Może więc i Ty powinienieś skorzystać z sieci?
Pozdrawiam serdecznie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Moi Drodzy !
Życzę Wam zdrowych,
radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

Niech każdy z nas wykorzysta ten świąteczny czas jak najlepiej...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Krysiu - również życzę Ci radosnej Wielkiej Nocy spędzonej w miłym rodzinnym gronie!

Dziękuję za odpowiedzi. Moimi zdjęciami zajmę się na spokojnie po świętach.
A tawułkę - jeżeli wyjdzie z ziemi - przesadzę w inne miejsce, bo rośnie teraz pod koroną wiązu,
który spija wodę jak smok. Dołożę jej również butlę z wodą - kropelkowe podlewanie metodą Kogry.
I zobaczę. Na razie wstrzymam się z kupnem dalszych egzemplarzy.
Serdecznie pozdrawiam! :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Krystyno dzięki z życzenia, Tobie i Twojej rodzinie też życzę
zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt.

Pozdrawiam i do zobaczenia mam nadzieję że wiosną po świętach.

Krzysztof R.
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Krystyna , przeczytałam cały watek do deski do deski, na dłużej zatrzymałam sie przy różach, w takim podwątku, gdzie Hania z zimnych gór dawała dobre rady na temat hodowli róż.
Krysiu masz rasowe, piękne żurawki, bardzo dobrze sfotografowane!!!
Mam też pytanie.Pamiętam , ze u Ciebie na skarpie rosła komelina.Zakupiłam roslinkę w "lidlu" ( takie małe bulweczki) i nie wiem co z nia dalej robić.Posadziłam ja teraz do doniczki. Kiedy te bulwki z korzonkami mam przesadzić do gruntu?
Czy Ty też wykopujesz komelinę na jesieni?
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fajne kwiatuszki :) już nie umiem sie doczekać, kiedy wejde do mojego ogródka i ujrzę mnóstwo kwiatów...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za życzenia!!! :) :) :)

mia63 pisze: Mam też pytanie.Pamiętam , ze u Ciebie na skarpie rosła komelina.Zakupiłam roslinkę w "lidlu" ( takie małe bulweczki) i nie wiem co z nia dalej robić.Posadziłam ja teraz do doniczki. Kiedy te bulwki z korzonkami mam przesadzić do gruntu?
Czy Ty też wykopujesz komelinę na jesieni?

Ulu ...tak ,teraz wykopuję komelinę na zimę bo nie chcę narazić się na jej stratę. :D
W pierwszym roku po zakupie uprawiałam ją w donicy o której zapomniałam i na zimę została w ogrodzie ...
chyba się wysiała i dzięki temu nadal ją mam ale teraz wykopuję ją w momencie zasychania ,
gdzieś pod koniec września i przechowuję po prostu w piwnicy, w chłodnym przewiewnym miejscu w trocinach,torfie lub przesypane piaskiem.
Należy wysadzić do gruntu na początku maja na głębokość 8-12 cm.
Kwitnienie zależne jest od terminu sadzenia .
Wymaga podłoża przepuszczalnego, raczej suchego, miejsca słonecznego do półcienistego.

Fajny zakup sobie zrobiłaś Ulu!
Komelina ma bardzo urokliwe kwiatki,przypomnę nam jak wyglądają :wink:

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”