Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia twoje wandy to wspaniałe olbrzymy i chociaż bez kwiatów prezentują się bardzo okazale.Jest na co popatrzeć.Wygląda na to,że im starsze tym więcej miejsca zajmują.Oby jak najszybciej obdarowały cię swoimi pięknymi kwiatami.Ja też codziennie zaglądam do swoich czy coś pomiędzy liśćmi się nie pojawiło.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
gosia2501
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 15:35

Post »

Ślicznie dziękuję, oczywiście wszystkie storczyki, wyglądają cudnie, ale co tu dużo ukrywać, najbardziej zauroczyły mnie Tolumnie. Już z informacji w necie, zaintrygowało mnie to, że takie maleństwa potrafią tak ślicznie kwitnąć. A poza tym to idealny storczyk na małe domowe warunki. Ponoć może ich wejść 40 szt, na jeden parapet. Szkoda tylko, że Ci nie kwitną, czytałam, że chętnie kwitnie w warunkach domowych. W każdym razie jak już Ci zakwitnie, to mam nadzieję, że zechcesz nam go pokazać byśmy mogli nacieszyć oczy kwiatem. Jeszcze raz dziękuję :wink: :D
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

A mnie tak te Tolumnie zauroczyly ze juz trzy licytuje :roll: :D
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak kiedyś zakwitnie (ale niestety nie zanosi się na to), to wstawię zdj. o ile jeszcze będę na forum. może one, tak jak Oncidiowate i inne storczyki sympodialne nienajlepiej się u mnie czują i tylko puszczają przyrosty, ale nie kwitną. mi się też Tolumnia bardzo spodobała, gdy ujrzałam kiedyś taką, na jednym z pierwszych spotkań storczykowych, na jakich byłam (prawdopodobnie koniec 2005/początek 2006 r.) miała przepiękne kwiaty i bardzo mi się podobała, mimo, że była taka malutka. nie wiem, jakie kwiaty miałaby moja.

a Vandy nie rosną bardzo szybko. jak je kupiłam to też nie należały do najmniejszych. najwięcej liści to puściła chyba różowa. jest taka wygięta, bo rosła w stronę światła. ten wygięty kawałek pewnie puściła u mnie, bo jak ją kupiłam była prosta. ale w zeszłym roku powtórzyła kwitnienie, taka byłam zadowolona z jej kwiatów, mimo 2 tyg. bez wody żadnego nie zrzuciła, były piękne i miały cudowną kratkę. jak ją kupowałam, była tylko jedna taka na wystawie. było jeszcze parę innych, ale mały był wybór. to było jesienią 2007. chciałabym mieć więcej Vand, ale niestety ostatnio bardzo zdrożały, na wiosennej wystawie w 2008 roku nie było tańszych niż 160. ale Vandy są tak piękne... spodobały mi się odkąd zobaczyłam kiedyś zdj. niebieskiej Vandy w jakiejś książce o kwiatkach. niestety moja pierwsza Vandzia padła od nawozu. ale teraz już jest dobrze z Vandami, 2 z tych, co mam obecnie, mam już prawie 3 lata. nie umiem się doczekać pędów, będę bardzo zadowolona, gdy pewnego dnia ujrzę maleńki, zielony pędzik wyrastający spomiędzy liści.
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

Jolusia to może się dogadamy, bo tez to zrobiłem :) a po co mamy sobie cenę podbijać :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

może u was będą lepiej rosły niż u mnie. ja mam 2, bo moją podzieliłam. jak kiedyś trafi się okazja to może wymienię jedną na jakiegoś Phalaenopsisa.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

No jasne to sie dogadujmy. Zapraszam na pw :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem tak: zachwycona jestem Twoimi storczykami - i tu raczej powinno być: Panno Storczykówno a nie Storczykowa..... :wink:
mimo że nie kwitną to i tak prezentują się wspaniale.... :)
Awatar użytkownika
gosia2501
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 15:35

Post »

Rafael1979 pisze:Jolusia to może się dogadamy, bo tez to zrobiłem :) a po co mamy sobie cenę podbijać :)
Widzę, że mimochodem skierowałam Waszą uwagę na ten piękny storczyk. :wink: :lol: :lol: Szczerze mówiąc, to sama się dziwiłam, że nikt go wcześniej nie zauważył, skoro Dusia pisała o nim już rok temu. Ale tak to jest czasem skupiamy się na rzeczach nieistotnych, przez co umykają nam rzeczy ważne. To taka mała dygresja do tego, że tak często skupiamy się na charakterze Dusi, że nie zauważamy perełek jakie posiada.

Dusiu wreszcie z prawdziwą przyjemnością przeczytałam Twój post, rzeczowy, na temat, obrazujący, że wiedzę na temat storczyków posiadasz. Myślę, że nie warto doszukiwać się w ludziach tego, że się Ciebie czepiają. Nie każdy lubi pisać czułe słówka, typu, ach jak pięknie, jakie śliczne. Są też tacy, którzy chodzą mocno po ziemi i skupiają się na konktretach, a do takich ja należę. Dlatego z przyjemnością widzę, że też potrafisz być konkretna.

Będę czekać na kwitnienie Twojej Tolumni, a do tego czasu, może doczekam się własnej. Stąd jeśli pozwolisz to jeszcze nie raz pomęczę Cię pytaniami, jako bardziej doświadczoną w tej kwestii koleżankę. Masz rację Vandy u nas mają zaporowe ceny, mam nadzieję, że z czasem ta sytuacja się zmieni. Kiedyś pewnie zmienisz miejsce zamieszkania i może wówczas doczekasz się bardziej sprzyjających warunków do uprawy swoich ulubionych storczyków, czego gorąco Ci życzę.
Pozdrawiam Gosia
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Duśia,Twoje vandowe okno robi wielkie wrażenie,oby Ci szybko zakwitły :lol:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Storczykowa - gratuluje!!! Masz cuda u siebie.Tej kolekcji to po cichu połowa z nas Pani zazdrości ( ale w pozytywnym kontekscie ).Niech rosnie!
Pozdrawiam Grażyna.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

A na dole po prawej stronie masz jeszcze małą vandę, czy mi się wydaje?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Dusia, właśnie podziwiałam Twoje okno z Vandami- są świetne.
Zauwazyłam też, że chyba jedna jest w koszyczku plastikowym, a inne nie. Napisz proszę, które lepiej się pielęgnuje, czy te w koszyczkach, czy z gołymi korzeniami? Czy może to nie ma znaczenia?
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

O właśnie,ja też bym chciała się tego dowiedzieć ;:31
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia ,a ja mam jeszcze inne pytanie.Ponieważ niektóre z twoich wand mają korzenie poza wazonami to czy suche powietrze im nie szkodzi :?: Napisz coś o wilgotności powietrza w jakiej rosną twoje wandy,czy je zraszasz,jak często je podlewasz i jak długo.Z tego co piszesz wynika,że masz je już bardzo długo i jeżeli tak pięknie rosną to świadczy to o twojej prawidłowej opiece nad nimi.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”