Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewelinko, u Ciebie już wiosna zadomowiła się na całego ;:215 U mnie błoto, deszcz, wiatr. Wprawdzie śnieg zmyło, ale i tak nie da się wyjść do ogrodu ;:222
Grunt odmarzł i to najważniejsze, bo nawet przy małych przymrozkach rośliny będą się stopniowo budziły do życia ;:333
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko już u Ciebie pięknie zapączkowane ;:63 Gdzie nie spojrzeć, tam kolejna roślina budzi się do życia. Jutro pojedziemy na chwilę na działkę, ale nie liczę jakiekolwiek oznaki wiosny. Jeszcze na to za wcześnie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

U mnie dzisiaj kolejny wietrzny dzień . Pogoda jest bardzo zmienna bo raz pada deszcz a chwilami słońce próbuje przebić się przez tą warstwę. Na termometrze 9 stopni więc gdyby nie ten wiatr byłoby całkiem sympatycznie. Podobno jutro ma być słonecznie ;:138 . Dzisiaj załatwiałam pewne sprawy i przy okazji wpadłam do marketu budowlanego gdzie mieli na promocji karpy dalii . Kupiłam kilka z nadzieją, że będą zgodne kolorystycznie z tym co jest na opakowaniu ;:224 .

Obrazek

Asiu wyjęłaś mi to z ust ;:138 . Pogoda może jeszcze nie do końca wiosenna ale będzie coraz lepiej i to najważniejsze .

Basiu mam nadzieję, że nie będę musiała ciąć moich róż bardzo drastycznie bo mi szkoda. W sumie to tylko kilka ma pędy w dziwnych kolorach ale reszta zielona . Myślę, że te czerwonawe będą żywe bo widzę na nich pączki . Wszystko okaże się za pewien czas .

Zuza ja cała w skowronkach mimo tej dziwnej pogody :tan . Jakoś ją przetrzymam a potem będę szalała na zewnątrz . Po tej zimowej przerwie jestem spragniona takich prac w ogrodzie . Ja też mam nadzieję, że z różami nie będzie źle , tak jak piszesz- tu się wytnie, tam przytnie i będzie grało .

Dorotko u mnie pogoda jest bardzo zmienna. Raz pada raz nie, chwilami pojawi się nawet słoneczko. Za to wieje okropnie mocno ;:222 .

Mati sporo roślin poczuło wiosnę ale też sporo jeszcze smacznie śpi ;:224 . Czekamy na słońce ;:3 .

Kasiu trzymam kciuki żeby u Ciebie wegetacja ruszyła szybciej niż myślisz ;:108 .

Lucynko do każdego ta wiosna dotrze ;:168 . To tylko niewinne i malutkie roślinki ale cieszą bardzo ;:108 . Słoneczko mile widziane i czekam na nie z niecierpliwością. Dzisiaj pojawia się ale to tak tylko na chwilkę. Podobno jutro ma być słonecznie . Zobaczymy czy te prognozy się sprawdzą . Pozdrawiam i Tobie także życzę słoneczka ;:196 .

Alino u mnie już jest lepiej bo ziemia zaczęła przyjmować wodę ;:108 . Jeszcze tylko odrobina słońca by się przydała i można sprzątać rabaty. Temat żywopłotu na razie zamknięty ale będę potrzebowała w kilku miejscach takie odgrodzenie się od sąsiadów ,wiatrów itd więc dziękuję za pomysły.

Marysiu a gdyby ją tak przesadzić jak będzie jeszcze miała mały system korzeniowy z duża bryłą ziemi ?? Może przeżyje tą podróż . No sama nie wiem . W każdym razie co do wiatru się zgadzam, jest okropny ale musimy to przetrwać. Dzisiaj jadąc autem słyszałam w radiu o szkodach pod i w Krakowie ;:oj . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Agnieszko wiatr jest beznadziejny ale trzeba to przetrwać. Piwonie też powoli się budzą i nawet ta licha mizerota , którą kupiłam po przecenie i posadziłam ledwo żywą :tan . Ja jutro na pewno też znajdę chwilkę na prace w ogródku. Mam nadzieję, że faktycznie pogoda będzie już ładniejsza bo ja też nie mogę się już doczekać . Ach ta wiosna ;:173 . Uwielbiam wszelkie prace przedwiosenne w ogródku .

Moniko teraz już bliżej niż dalej i jak u Ciebie pokaże się słońce to i rośliny zaczną się budzić . Uwielbiam ten czas, podglądanie które rośliny już zaczynają wychylać łebki, sprzątanie , przycinanie i całą resztę . Aż chce się żyć ;:108 . Czekamy cierpliwie na więcej słońca .

Iwonko mieszkasz w takim miejscu, że chyba u Ciebie wiosna przychodzi ciut później niż u mnie. Mimo to życzę Ci żebyś jednak znalazła chociaż skromne oznaki nadchodzącej wiosny ;:196 .

Pozdrawiam i słońca każdemu z Was życzę :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko fajne i piękne zakupy! ;:138 ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu fajnie jeszcze gdyby się zgadzały bo ja mam ostatnio parcie na taką kolorystykę, że czerwony czy żółty zepsuje mi koncepcje ;:306 .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, przybiegłam zobaczyć, co Ci portfel odchudziło i widzę, że warto było go poświęcić. ;:108
Na takie ładne dalie nie trzeba żałować portfela. :tan
A ja mam zimę! ;:224 Dookoła biało i temperatura już zerowa. Miałam taką śnieżycę, jakiej przez całą dotychczasową zimę nie widziałam. :roll:
Tak więc wiosna znowu się oddala..... ;:223
Niech chociaż Tobie słoneczko jutro zaświeci. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko remont ma też dobre strony, ;:113 piękne dalie będziesz mieć w ogrodzie. ;:215 Pierwszy raz wyszłam dziś do ogrodu, bo wiatr trochę osuszył ziemię, u mnie mniej oznak wiosny.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ewelinko świetny zakup dalii :D Ja też poczyniłem zamówienie - jestem ciekaw co mi z nich wyrośnie.
Ileż Ty masz roślin cebulowych - będzie kolorowo wiosną :tan
Moja najpiękniejsza i największa róża - chyba przemarzła. Znam ten ból :(
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, bardzo ładne dalie kupiłaś. Ja się w nie 'nie bawię' , ale pooglądać u innych lubię.
Wiosna też u Ciebie bardziej zaawansowana niż u mnie. Takie krokusy to może zobaczę za 2 tygodnie. A o tulipanach czy piwoniach już nawet nie wspomnę :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Mamy weekend a tu taka beznadziejna pogoda ;:222 . Nasłuchałam się wczoraj o słoneczku i zrobiłam sobie nadzieję ;:306 . Tymczasem słońce jest ale tylko chwilami na zmianę z mini śniegiem a do tego wszystkiego mocny i zimny wiatr ;:222 . No trudno, na prace w ogródku trzeba jeszcze poczekać . Wczoraj byłam w Lid i wzięłam sobie jeszcze dwie dalie ;:108 . Do koszyka trafiły Purple Gem i Arabian Night . Ta druga nie jest co prawda w mojej tonacji kolorystycznej ale bardzo mi się spodobała i gdzieś na pewno ją wsadzę . Czy ktoś kupował dalie w Lid ?? Czy zgadzają się odmianowo ?? Kłącza były większe niż te co kupiłam w Brico ;:108 . Jestem bardzo ciekawa co z tych wszystkich dalii mi wyrośnie ;:224 .

Lucynko te dalie nie były wcale drogie więc wzięłam ;:306 . Jestem tylko ciekawa czy faktycznie wyrośnie z nich to co na opakowaniu . Zimy Ci nie zazdroszczę ale u mnie dzisiaj chwilami też sypie taki mini śnieżek , potem zaraz słońce świeci . Pogoda jest bardzo zmienna i beznadziejna jednym słowem ;:222 . Byłam na zewnątrz ale na prawdę nie ma sensu zdrowia sobie psuć. Poczekam cierpliwie na lepszą pogodę ;:3 .Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Soniu u mnie nadal wieje a od wczorajszego wieczora bardzo mocno ;:222 . Są dobre strony tego wietrzyska bo ziemia szybciej obsycha ;:108 . Mam nadzieję, że przynajmniej połowa dalii będzie zgodna z kolorem . Jak pojawi się lepsza pogoda to rośliny ruszą z impetem ;:108 .

Seba dzięki ;:333 . Ja miałam zamawiać dalie przez neta ale jak trafiłam na nie "na żywo" to postanowiłam je od kupić. Zobaczymy czy będą się zgadzały. Mi nie zależy na konkretnych odmianach a na konkretnych kolorach ;:224 . Cebulowych posadziłam jesienią sporo i jestem ciekawa efektów. Czekam z niecierpliwością :tan .

Wiolu ja wiem, że z daliami jest trochę zabawy bo trzeba je wykopać, przezimować . Dla mnie mają ten plus, że co roku mogę sadzić je w innym miejscu. Chcę zastosować je tak trochę w ramach wypełnienia pustych miejsc, które mam zanim inne rośliny nabiorą masy. Mam też gdzie je przezimować więc na kilka karp mogłam się skusić. Nie martw się do Ciebie wiosna też przyjdzie ;:196 . U mnie póki co pogoda jest fatalna i zmienia się z minuty na minutę .

Pozdrawiam i życzę spokojnej soboty :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewielinko witaj w klubie... ja też już miałam grabie naoliwione :wink: i w planach było mi ruszyć rankiem do boju, a tu śnieg.... ;:219

Ze 3 lata temu kupowała dalie w Lidlu i wszystko się zgadzało. Ładne wyszły, kwitły i zgodne są z tym co na obrazku producent pokazał.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, każdy taki zakup to radość a oczy same się uśmiechają do takich kolorów. ;:31 ;:31
Widać, że ziemię masz jeszcze mokrą ale wiosna to już u Ciebie znacznie przyspieszyła a sieweczki pięknie się namnożyły. ;:433 ;:433
Powojnik już wystartował, czas na cięcie, niech się niepotrzebnie nie wysila, ale skoncentruje na właściwych pędach a nie na tych co do wycięcia. ;:333
Pogodnego weekendu życzę. ;:3 ;:7
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ładne zakupy, ich plusem jest także to że co roku nie trzeba ich kupować :) Pozdrawiam ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, a u mnie po kolejnej, tym razem porannej śnieżycy, wyszło słońce ;:3 i do końca dnia pięknie rozświetlało otoczenie. ;:333
Dzisiejszy spacer na działkę sprawił mi nareszcie ogromnie dużo radości. :tan :tan
Nie kupowałam dalii w tym markecie, więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie. Trzeba wierzyć, że się sprawdzą. ;:108
Ja dzisiaj znowu w drodze powrotnej z działki zawadziłam o ten market i.....reszty zapewne się domyślasz. ;:306
Słonka na jutro życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymam kciuki za dalie ;:215 Nie pamiętam, ale chyba u Ciebie pisałem, że ja się na razie jednorocznych trzymam ;:222
Także niech Ci rosną, żebym się zebrał w sobie i kupił za rok ;:145 Hmm.. a może oni mają gdzieś koło mnie w kwiaciarni? ;:183 Babcia znowu porobi za wywiad ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”