Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Zuzia, oj koniecznie niech będzie i oregano i macierzanka i melisa ;:172
Szałwii mam kilka odmian, macierzanki także. A miętę mam tylko taką, która się nie rozłazi. Zioła są niezastąpione....

Marysiu - oj tak, ziołowy ogródek to jest to! Wymieniłaś kilka ziół, których jeszcze nie mam i muszę to koniecznie zmienić.
Ja dotąd stosowałam tylko świeże zioła w mieszankach i solo, ale masz rację - może też spróbuję je zasuszyć, wymieszać i tę niepowtarzalną mieszanką ziół prawie prowansalskich - udoskonalić smakowo wszelkie potrawy. Zmielić też mam jak, więc powinno być ok. Dziękuję za podpowiedź.

Basiu - z tego co wyczytałam to jest tak jak piszesz, polski czosnek to ten z czerwonym wybarwieniem.
Mam nadzieję, że ten żywokost pomoże Twojej mamusi, tyle dobrego się o nim mówi.
A takie smakowe oleje to wypróbuj, na pewno się przydadzą do nie jednego dania. Jak zrobię np taki sos vinegrette ze świeżymi ziołami czy olej ziołowy - to spokojnie nawet tydzień może pobyć w lodówce i tylko sobie go biorę ile trzeba do danej sałatki czy pizzy.

Dla wszystkich walentynkowe ;:167 ;:3 ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wzajemnie Beatko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea pozwolę sobie dodać, że mój kolega z pracy uprawiał parę lat polski czosnek nie mający krzty czerwoności w sobie, po prostu inna odmiana. I ja miałam od niego ząbki do sadzenia, które uprawiam od 6 lat. Niestety zmienił uprawy i u mnie czosnek został w większości skonsumowany ;:131 Znalazłam takie różne czosneczki http://czosnekzlatowicza.pl/Czosnek-Wiosenny,c,3#t :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

W ubiegłym roku pierwszy raz sadziłam czosnek, posadziłam taki jaki miałam, ale bardzo późno i główki nie zawiązały się zbyt wielkie, ale za to mooooc ma wielką. W tym roku posadzę wcześniej.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Bea ja też robię własną przyprawę prowansalska, taką z przepisu włoskiego, koniecznie z miętą. Rok temu posadziłam własne zioła i założyłam zielnik głównie pod nią :D Do tego rządek wszystkich możliwych bazylii i kilka innych ziół. Nie polubiłam się tylko z kolendrą, okropnie mi śmierdziała, wyrwałam ja starannie i nigdy więcej :D
Zioła raczej suszę i doprawiam jesienne przetwory, a reszta zostaje posuszona w słoiczkach na zimę. Otwierałam niedawno słoiczek, ależ to pachnie ;:167
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu owoce kolendry mają specyficzny smak i nadają się do kiełbasy dają jej wyśmienity smak także w ogórkach konserwowych są super.Ja bardzo lubię kolendrę szkoda tylko ,ze słoneczne miejsca pozabierały róże
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea koperta już zaopiekowana ;:196 Patyczki na razie w doniczce w ziemi, bo piasek zamarznięty. Zapomniałam wziąć wiaderko piasku przed zimą i klapa ;:222 Bardzo, bardzo ;:196 ;:196
Pisałyście o czosnku do sadzenia, byłam dzisiaj w LM i jest do wyboru kilka odmian, niestety niezbyt tani ;:131

Agnieszko Aguss kolendra to też i nie moja bajka tzn zielona, próbowałam nawet niedużo dodawać ale nic z tego ;:oj
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, wzajemnie, wzajemnie ;:108
A znajoma dodaje kolendrę do białej kiełbasy, rzekomo świetnie się komponują.
Z kolei ja mam kolendrę głównie dekoracyjnie, bardzo lubię jej delikatne kwiaty, czasami nawet bardzo wysoka wyrośnie.
Ale spróbuję z ogórkami skoro zachwalasz ;:215

Marysiu, tak ja też dostaję czasami białe czosnki do sadzenia. Ale chodziło też o czosnek na straganach, żeby mniej więcej mieć pewność przy zakupach. Kiedyś miałam z tym dylemat, teraz jest mi łatwiej wybrać.
Cieszę się, że dotarła przesyłeczka. Ten dereń nie musi iść do piachu, on do wody, a nawet bezpośrednio potem do gruntu może iść. Lubię jego kolor i kwitnienie.
Kupiłam sobie majeranek i ogórecznik. :tan Ten drugi mi się słabo wysiewa więc go dokupiłam.
A polecasz mi czosnek niedźwiedzi? Bo go rozważam do celów kulinarnych...

Basiu, u mnie pełno czosnku w ziemi, ale nic nie wyrasta, w sumie dobrze, bo to celowo przy kwiatach jest ale nornice i tak to mają w głębokim poszanowaniu. ;:172 A jak urośnie ten co posadzę do celów czosnkowych to i tak cieszę się na samo kwitnienie, bo lubię takie kwiatuchy, tak samo jak w szczypiorku.
Ale jak już to też miałam małe główki czosnku, myślę, że za bardzo się nie starałam z nawożeniem.

Aguss - tylko kilka zdań i aż dwie nowości dla mnie ;:215
Po pierwsze nigdy nie dodawałam mięty do mieszanki ziół, jasne, że spróbuję.
Po drugie - jak dotąd nigdy nie przygotowywałam ziół w słoiczkach, jeśli możesz - zdradź w czym tkwi szczegół. Tzn czy są tam same zioła czy np z jakąś solą itp...
Bo ja jak na razie to tylko spożywane na bieżąco, suszone lub mrożone. Suszone przechowuję w puszkach.
Kolendra nie fajnie pachniała na grządce? Moja była ok.

Powiem Wam ciekawostkę:
za rok, w marcu, w Brennej zostanie otworzone Muzeum ziół. Fajna sprawa, już się wybieram :tan
Zioła rosnące w Beskidach.
;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bea derenie są łatwe w mnożeniu i mam ich parę ;:215 Ten od Ciebie ma ładne oliwkowe gałązki :D
No widzisz jak to jest wysiewa Ci się ślaz, a ogórecznik nie ...a u mnie odwrotnie ;:306
Czosnek niedźwiedzi musisz mieć koniecznie, bo jest pyszny np do jajecznicy, serka białego itp. Smak ma czosnkowy ale delikatny i nie pozostawia odorku...można się całować ;:306 Ja swój mrożę (listki) i mam całą zimę :D Mogę się nim podzielić :D
Awatar użytkownika
Anah
100p
100p
Od: 26 maja 2016, o 20:39

Post »

Beaby pisze:Anusiu - jeśli się będzie dało to powiększę kolekcję floksów, bo bardo je lubię. W zeszłym roku dokupiłam np białego i jeszcze jakiegoś ;:oj Ten ciemno różowy ma już metr kwadratowy u mnie, a ten lila rośnie kilka razy wolniej. Tworzą śliczne podusie w ogrodach, prawda?
Oj, prawda, święta prawda! Widziałam je już w sklepach i tylko z braku miejsca nie zdecydowałam się przynieść kilku kłączy do domu. W ubiegłym roku z kilkunastu nasion wzeszła mi tylko jedna roślinka, ale i tak byłam z niej szalenie dumna ;:138 Oto mój ubiegłoroczny floks:

Obrazek

Podobnie jak Wy, ja także nie jestem w stanie wyobrazić sobie kuchennego parapetu bez ziół. Co roku staram się mieć kilka odmian mięty, bazylii, rozmaryn, werbenę czy oregano. Niestety, nie mam ręki do wysiewu ziół i często kupuję po prostu gotowe sadzonki. Co zaś się tyczy Muzeum Ziół - brzmi bombowo! Nie dość, że ciekawe miejsce, to jeszcze w pięknej okolicy. Chętnie bym zajrzała :)
Zapraszam na Anusiny balkonik :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, ciekawe dlaczego nie wyrasta? Może ten kupny czosnek jest pozbawiony możliwości wzrostu?
Co do nawożenia, to on nie potrzebuje nawozu, chyba nawet nie powinien być podlewany (na pewno nie wolno gnojówką)
Ogórecznik Ci się nie nasiewa? A zostawiasz kwiatuszki? To taka siewna roślinka.
U mojej mamy rośnie wszędzie, ale usuwa go tylko z miejsc, gdzie zabiera innym światło, resztę zostawia, on bardzo miododajny i pszczółki go uwielbiają. Szczypiorek posadzę sobie w tym roku m.in również jako ozdoba, bo też mi podobają się jego kwiaty, poza tym fajnie się prezentuje sam w sobie.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zielonej kolendry nie znoszę, natomiast jej suche kuleczki mi smakują. jedna roślina, a dwa różne smaki ;:oj
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko u mnie każdego roku pojawia się mnóstwo siewek Ogórecznika i sporo wywalam na kompost.Do każdej kiełbasy dodaje kolendrę ma specyficzny smak z kolendrą trochę jakby perfumowany lecz nie więcej niż 3-4 zmielone kuleczki .Zreszta to też zależy od ilości mięsa .dzisiaj zauwazyłam ,że wychodzi już czosnek niedźwiedzi którego sadzonki dostałam od Grażynki [kogra] :heja tak sie ciesze ,że mi fajnie przezimował .teraz chyba będzie go coraz wiecej :tan
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, no i takiej opinii o czosnku niedźwiedzim oczekiwałam. ;:172 Super, że można go jeść nawet przed pracą :tan
Już go zapisuję, że mam od Ciebie obiecany ;:196
Ogórecznik jeszcze nie był na grządce wśród bylin, może dlatego się nie wysiewa, bo jest sobie jeden z roku na rok taki maleńki bidulek na glinie.... Ale skoro wyczytałam, że świetny do sałatek, to chyba już będzie u mnie ;:108

Anusiu, miałam na myśli floksy szydlaste, pisząc o pięknych kolorowych podusiach.
Ale floksy wiechowate też uwielbiam, ale jak wspominałam - na razie udaje mi się trafiać na te niskie. I też dokupuję ;:172
A co dopiero mieć je z własnego siewu ;:224
Mnie się też ta inicjatywa z tym muzeum ziół spodobała. Na pewno mnie to zainteresuje.
Ok niecałe 3 godzinki i będziesz na miejscu :tan Ale musimy zaczekać jeszcze cały rok :roll:
Ja też bardzo często kupuję gotowe sadzonki ziół, i to już od lat. Tylko bazylię sieję, a teraz jeszcze będzie majeranek.

Basiu - i całe szczęście, że ten czosnek sadzony bezpośrednio przy roślinach nie wyrasta, miał tylko odstraszać nornice....
No a ten sadzony na czosneczek... - no to w takim razie nie wiem co mu bywało. Dziękuję, że przypomniałaś mi, że się nie nawozi ;:180 Najprawdopodobniej trafiam tylko na nie nasze....
Jeden ogórecznik mi wyrasta jak na razie i to tylko w jednym miejscu, i to taki maleńki, niziuśki. W tym roku posieję go, wiec pewnie będzie go już więcej i za rok też.
Oj tak, ja też część szczypiorku trzymam właśnie dla jego ozdobnych kwiatuchów.

Iwonko - no słusznie zauważyłaś z tą kolendrą, że smak jej zielonych listków i suchych kuleczek - to jakby dwa światy smakowe.
Czy zioła też obowiązuje zmianowanie ;:88

Jadziu, rozumiem, że ów ogórecznik uciążliwy nie jest i łatwo się go wyrywa.... ?
Jak wiesz, ja dopiero będę musiała wprowadzić do ogrodu ten czosnek niedźwiedzi. Mam nadzieję, że i mnie przypadnie do gustu. Liczę na to. Zresztą ogórecznika też jeszcze nie komponowałam w sałatce, przekonam się.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zioła potrzebują słoneczka i najlepiej się sprawują na podwyższonych rabatkach, bo ziemia szybciej sie ogrzewa .Majeranek sieje się bezpośrednio nie trzeba go pikować ,chociaż ja pikowałam w ubiegłym roku, jednak w tym miejscu miał mało słonka i słabo rósł nie to co u mojego brata na działce.Zastanawiam sie gdzie poszukać miejsce dla ziółek ;:224 kurcze musiałabym wywalić róże :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”