Brr... okropna pogoda... leje, wieje i zimno... No cóż, trzeba przyjąć to z pokorą. Plusem tego jest to, że pięknie zazieleniło się wkoło.
Izuniu dziękuję za cieplutkie słowa

Większość moich sasanek wyrosło z nasion, które dostałam od Ciebie

Kilka dokupiłam. Między innymi papageno.
Jeżeli chodzi o miłka to słabe mam doświadczenie z nim. Amurskie kwitną jako tako. Natomiast wiosenny w pierwszym roku nie pokazał kwiatów. W drugim zakwitł. Później wsadziłam go do doniczki i zawiozłam na nową działkę. Zapomniany, stał w kącie do później jesieni. Kiedy przyszło do sadzenia, okazało się że roślina cała zczerniała. Nie dawałam mu szans na przeżycie. A on dał radę. Późno się wybudził. Wolniutko piął się w górę i o dziwo ma pąki kwiatowe. Mój wniosek z tego jest taki, że czasami ekstremalne przygody wychodzą mu na dobre.
Janku te kokorycze to określone odmiany. Czerwona to 'George Baker' a różowa zwie się 'Beth Evans'. Jeżeli ich nie masz to nadrobimy braki. Mam jeszcze kokorycz szlachetną - syberyjską (Corydalis nobilis). Ma pąki kwiatowe ale nie kwapi się ich rozwinąć. Jakby co to wiesz...
Marysiu nie ma sprawy. Pojedyncza sangwinaria u mnie również kwitła krótko. Natomiast u pełnej kwiat utrzymuje się do dzisiaj.
Grażynko doskonale Cię rozumiem. Gliniaste podłoże to nie jest to, co ogrodnicy lubią najbardziej. Rośliny skalniakowe źle się czują w takiej glebie. Zdaję sobie sprawę, że u mnie będzie spora selekcja tych roślin.
Mariusz zrób może podniesioną, kamienistą rabatę i posadź na niej sasanki. Na pewno odwdzięczą Ci się za to kwitnieniem.
Geniu dziękuję za uznanie dla moich kwiatów. Widziałam, że u Ciebie również jest piękny spektakl kwitnących roślin.
Florianie dziękuję za miły komentarz. Wynika z tego, że sangwinaria pojedyncza tak ma. Krótko kwitnie. U mnie wyjątkowo słabo przyrasta. Pełna to zupełne przeciwieństwo tej pierwszej.
Sezon irysowy uważam za otwarty. Zakwitł (a właściwie prawie przekwitł) pierwszy kosaciec z grupy MDB
Sangwinaria kanadyjska Flore Pleno syn.'Multiplex' dzisiaj
Miłek wiosenny
Serduszka kanadyjska (Dicentra canadensis)
Miodunka wąskolistna 'Munstead Blue'
Cieszynianka w zmienionej szacie