Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Holenderska i White to z kolei moje faworytki.
Przepięknie się prezentują na tych zdjęciach.
Ale na pewno w realu są równie piękne, a może nawet ładniejsze, bo zdjęcia prawie nigdy nie oddają tego co w realu.
Wyobrażam sobie jak wygląda teraz twój ogród, pewno nie masz ochoty nawet z niego wychodzić. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jadziu tak; 'Tartan' to jedna z najpiękniejszych kolorystycznie dalii!
'Who Dun It' jest dość zmienna, a Ty masz na myśli 'Ferncliff Ilusion'? Bo od 'Ferncliff...' kilka dalii rozpoczyna swoją nazwę 8-) Ale wiem, że masz tę, o której wspomniałem. Ja mam 'Ferncliff Tango' i też jest podobna kolorystycznie ale inny typ - pompon.
Dziś jeszcze inny typ - dalie grzybieniaste. Ładniej byłoby lotosowe, bo o porównanie do kwiatu lotosu chodzi ale przyjęło się u nas to pierwsze określenie:
Obrazek

Iwonka, dziękuję 8-) 'Czarny Charakter' ma klasę i chyba nie do pobicia pod względem czarności. A może się mylę? ;:224
Twój mąż musi mieć złote rączki, skoro tak dobrze przechowuje dalie! Choć tak naprawdę wystarczy jeden dobry parametr: odpowiednia temperatura i problem z przechowywaniem mamy z głowy :idea:
Kolejna grzybieniasta cała obsypana kwiatami:
Obrazek

Miłko, rozumiem, że 'Samoje Daragoje' była chora, że ją wyrzuciłaś? Ja na razie bezskutecznie o nią zabiegam. A 'Flirt' chyba jeszcze nie pokazał się w pełnej krasie, bo tych białych piórek ma niewiele.
Poprawiam się! Znalazłem wcześniejsze zdjęcie 'Flirtu' i tu pięknie się prezentuje!
Obrazek

Grażynko, piękne dalie wytypowałaś ;:108 Zresztą mi trudno o obiektywizm, bo kocham je wszystkie!
Tak, po mokrym lecie i gorącym wrześniu rabaty daliowe to jeden wielki kolorowy bukiet! A do tego bukiety z dalii w każdym pokoju więc jest daliowo na całego ;:223 Ale jeszcze czekam na kwiaty kilkunastu odmian i koło tych najpóźniejszych najczęściej się kręcę, bo wywołują najwięcej emocji: zdążą czy nie?
I jeszcze jedna dalia grzybieniasta w intensywnym kolorze:
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne wszystkie dalie, dech mi zapierało jak oglądałam ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Florianie,takie cudowności pokazujesz,że ja nie mogę ,moje cudowności to Tartan i Holland Festiwal,zresztą wszystkie mi się podobają ,może kiedyś uzupełnię swoje dalie ,tylko trudno je kupić w sklepach,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tak już jest, że wiele wypada i te dalie są tylko gośćmi w naszym ogrodzie na 1-2 sezony. Mam wiele odmian, ponad 120 rosnących zdrowo i rokujących na przetrwanie. Ale drugie tyle straciłam na przestrzeni ostatnich lat. Jak już pisałam, nie płaczę po nich, bo następne czekają na miejsce w moim ogrodzie. Ale fakt, że na wspomnienie niektórych mocno wzdycham ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kilkanaście kilometrów ode mnie jest mały ogródek w którym tez widzę mnóstwo dalii.
A to tylko ułamek powierzchni daliowej jaka jest u Ciebie, więc umiem sobie wyobrazić jak jest u Ciebie.
Oby taki widok jeszcze długo towarzyszył Ci każdego dnia.
Flirtowa dalia rzeczywiście dobrze nazwana. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Marysiu. Bo dalie takie są - dech zapierają :lol:
Dziś przedstawię dalie mojego ulubionego ich twórcy - Walta Wynne'sa. To olbrzymie dalie i wszystkie uwielbiam:
Obrazek

Marto wiem jak trudno wybrać tę najpiękniejszą dalię i wciąż odkrywamy nowe! Tak jak pisałem - jak będą nadwyżki, to będę się polecał w osobnym wątku ;:170
Obrazek

Miłko, każdy z daliomaniaków stracił mnóstwo dalii i przywykamy do tego, bo jest to nieodłączny element kolekcjonowania tych kwiatów. Staram się jednak odszukiwać i powracać do tych, które mi zginęły. Są tego warte!
Obrazek

Grażynko, mi też wykręca głowę, jak mijam ogródek z daliami. Tym bardziej, że najczęściej są to takie, których nie mam ;:173
Do końca września festiwal daliowy będzie trwał, a potem w październiku mówię tak: każdy kolejny dzień z daliami to swoisty bonus 8-)
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Szczególnie Aleksander Humboldt przypomina kwiat lotosu. I ta nazwa bardziej mi się podoba ;:108
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A cóż ja mogę powiedzieć na temat dalii mając 5 szt.Wszystkie są przepiękne a kolekcja niesamowita .Osobiście najbardziej lubię te o mniejszych kwiatach bo nie trzeba ich podpierać . Niestety , w moim ogrodzie zawsze będzie ich niewielka ilość, zbyt czasochłonne i nieprzewidywalne ,chociaż faktycznie cudne.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

I uwielbiam je wszystkie! I te, które miałam, które mam i które będę miała ;:173 Znowu lista chciejstw przekracza możliwości mojego areału.
Teraz jest pięknie, zwłaszcza w słoneczne dni. To nic, że niektóre dalie się pokładły, niektóre szybko przekwitają, bo długo nie padało. Ale oczy cieszą te kolorowe łany ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka tak, na tych zdjęciach akurat 'Alexander Humboldt' najbardziej lotosowy ale wszystkie trzy mają podobną budowę. Nawet nie wszyscy wiedzą, że lotos to w naszym języku grzybień ale tak jest z wieloma nazwami kwiatów. Zadomowiły się więc nazwy obce i lepiej nam brzmią w uszach :idea:
Dziś dalie z maźnięciami, bo nie wszystkie prezentowałem:
Obrazek

Witam Cię Elu oficjalnie u mnie 8-) Wiem, że zaglądałaś po cichu.
Dalie o mniejszych kwiatach nie oznacza mniejsze krzaki więc i te trzeba podwiązywać. Ale masz rację - prawdopodobieństwo złamania pod ciężarem kwiatów mniejsze. Bez podwiązywania obywają się niskie odmiany.
Nie za ciężki i bardzo kształtny kwiat ma ta dalia (niestety bez nazwy):
Obrazek

Miłko, ja też wszystkie dalie uwielbiam! Zbyt dużo mi się w tym roku powtarza więc za rok będzie miejsce na kolejne odmiany albo zdublowanie tych najładniejszych. Powiększam też areał więc na nowe dalie miejsca nie zabraknie ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Rybnik też cudny zresztą każda pokazuje swoje piękno, lecz wszystkich i tak nie można mieć szczególnie gdy ma się sporo róż i mały ogródek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie Jadziu, Ty masz piękną kolekcję róż (ja mam dwie a i tak narzekam na nadmiar chorych liści :;230 ), ja gustuję w daliach i możemy nawzajem podziwiać to, czego nie mamy ;:136
Jeszcze jedna piękna dalia Waltera Wnnes'a:
Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O ;:oj ta o nazwie Rybnik by mi pasowała. :wink: :D
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Florianie witaj! Co za szaleństwo, tyyyle dalii, jesteś prawdziwym miłośnikiem! Można oszaleć, kiedy się chce wybrać która jest najładniejsza.. ale zdecydowałam się na dwa przeciwieństwa: 'Eveline' i 'Sombrero' ;:167 ale naprawdę, ciężko zdecydować i lepiej się nad tym dłużej nie zastanawiać! Chciałabym mieć chociaż 1/6 z Twojej kolekcji, w swoim nowym ogrodzie.. ech, marzenia ;:173
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”