Cierniste początki Grześka
- grzegorzo
- 100p
- Od: 12 mar 2016, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cierniste początki Grześka
Patrzyłem już kiedyś i rozważałem czy to nie jest czasem Gymnocalycium schatzlianum ale pokrojem i uciernieniem rośliny się jednak nieco różnią, dziękuję mimo to za cenne uwagi i jakby ktoś miał jakieś sugestie to będę wdzięczny
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
G. schatzlianum ma całkiem inne ciernie i raczej białawy kwiat.
O sugestie trudno bo jeśli to jest mieszaniec to do niczego podobny nie będzie. Jak na niego patrzę już z pewnym podejrzeniem to on ma cechy kilku gymnokalicji tyle, że kwiat ma mocno nietypowy, taki jakim u mnie kwitnie G. uebellmanianum.
No, w każdym razie ładny jest na pewno.
O sugestie trudno bo jeśli to jest mieszaniec to do niczego podobny nie będzie. Jak na niego patrzę już z pewnym podejrzeniem to on ma cechy kilku gymnokalicji tyle, że kwiat ma mocno nietypowy, taki jakim u mnie kwitnie G. uebellmanianum.
No, w każdym razie ładny jest na pewno.

- grzegorzo
- 100p
Wielce prawdopodobne że może to być mieszaniec, trochę szukałem ale nie znalazłem nic co mógłbym powiedzieć że to na pewno ta roślina, co nie zmienia faktu, jak zresztą zauważyłeś, że jest ładną rośliną, o ciekawych kwiatach na dodatek ładnie pachnących
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wiosną pisałeś ze kaktusy chowasz jak w nocy jest poniżej 10 hm... jak dla mnie to poważny błąd w sztuce. Kaktusy muszą mieć chłodniejszą noc od dnia... a co najważniejsze większą wilgotność w powietrzu. Notki jak są wysuszone to nic złego się nie stanie. Niektóre rodzaje wręcz wymagają przemrożenia. Nie mówiąc o tym, że tracisz sezon wegetacyjny... bo jak kaktus ma w nocy powyżej 15 to niektóre rodzaje wpadają już w letnią hibernacje właśnie z tego ze noce są za ciepłe. Kaktusy są roślinami skrajnych dobowych różnic temperatur. Warto o tym pamiętać....
Ja czasem wystawiam już w marcu.... i jedynie jak są epizody zimowe to się chowa. A mogą stać w niektóre lata do listopada....
Ja czasem wystawiam już w marcu.... i jedynie jak są epizody zimowe to się chowa. A mogą stać w niektóre lata do listopada....
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Też tak swoje hoduję. Zwykle zamknięcie sezonu u mnie to ostatni weekend października - o ile oczywiście nie występują jakieś anomalie pogodowe czyli mróz czy śnieg. Traktuję tak wszystkie rośliny prócz sukulentów oraz epikaktusów których liście nie przetrzymały by takiego traktowania. 
aha, ciepłolubów u mnie brak.

aha, ciepłolubów u mnie brak.

- grzegorzo
- 100p
Tak pisałem.... ale napisałem też że zabieram na noc przy niższej temp feraki, notki M. madisoniorum, teraz jeszcze by doszło parę ciepłolubnych melaków...., to fakt że z notkami może byłem zbyt przewrażliwiony jak to w początkach hodowli ale pozstałe 97% moich kaktusów siedziała na dworku, zabierałem tylko tych parę sztuk co do których obawiałem się że może im taka temperatura zaszkodzić ( czasem nad ranem było 2-4 st ). Z notkami się zgodzę ale już feraki czy tym badziej melaczki... myślę że to nie był błądPhacops pisze:Wiosną pisałeś ze kaktusy chowasz jak w nocy jest poniżej 10 hm... jak dla mnie to poważny błąd w sztuce

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- grzegorzo
- 100p
Cierniuchy

Gymnocalycium saglionis

Gymnocalycium ritterianum P219

Glandulicactus uncinatus

Ferocactus emoryi

Gymnocalycium saglionis

Gymnocalycium ritterianum P219

Glandulicactus uncinatus

Ferocactus emoryi
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Ładne te cierniuch
każdy inny i uroczy
a co do wcześniejszej wypowiedzi na temat czasu wynoszenia i ochrony kaktusów przed zimnem, to każdy musi wyrobić sobie własne rozwiązanie... wiadomo, że przy paru kaktusach, można pozwolić sobie na parokrotne wnoszenie i wynoszenie poszczególnych sztuk. Jak Twoja kolekcja się rozrośnie może stać się to kłopotliwe... a do tego po prostu może nie być na to codziennie czasu...

- grzegorzo
- 100p
Oczywiście masz Grażynko rację, przy niewielkiej ilości można sobie na taki zabieg pozwolić, przy większej nie ma szans, ale ten rok u mnie trochę taki szalony jeśli chodzi o kaktusy a i kolekcja się od wiosny sporo rozrosła, myślę że jak w przyszłym roku powędrują wiosną do foliaka to nawet chwilowe spadki temperatury nocą im absolutnie nie zaszkodzą, w tym roku wszystkie rośliny stoją pod chmurką, lekko tylko zadaszone więc chyba normalne że jako początkujący zapaleniec tych pięknych roślin byłem może nawet i przewrażliwiony na ich punkcie, ale tak jak już pisałem wnosiłem czasami parę roślin, zdecydowana większość stała pod chmurką. Dziękuję wszystkim za cenne uwagigracesz pisze: wiadomo, że przy paru kaktusach, można pozwolić sobie na parokrotne wnoszenie i wynoszenie poszczególnych sztuk. Jak Twoja kolekcja się rozrośnie może stać się to kłopotliwe... a do tego po prostu może nie być na to codziennie czasu...

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Pięknie wyglądają z tymi cierniskami.
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Bez obaw można trzymać na przymrozku... jak jest symboliczny to nie panikować wiosną. Echinopsisy są bardzo pancerne. Problem z przemarzaniem tyczy się długotrwałych niskich temperatur. O ile jest ciepły słoneczny dzień z temp ponad 10 stopni to nocą możne być te -1 czy nawet więcej. Miałem przypadki ze potrafiło fosę ściąć (nie jakaś tam kałuże) a mutiplexa nie ruszyło...
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Glandulicactus uncinatus skąd dorwałeś tego kolege ?? Nie jest za często dostępny a ciekawie kwitnie.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Bardzo ładne ciernie, ciekawe gymno masz u siebie
Feraki to już konkretne ciernie mają

Feraki to już konkretne ciernie mają

- grzegorzo
- 100p
Miałem tego kolegę na liście mych życzeń (bardzo długiej zresztąpeter86 pisze:Glandulicactus uncinatus skąd dorwałeś tego kolege ?? Nie jest za często dostępny a ciekawie kwitnie

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
To jest dość popularny kaktus , sam ma ok 20-letniego ale kwitnąc nie chcepeter86 pisze:Glandulicactus uncinatus skąd dorwałeś tego kolege ?? Nie jest za często dostępny a ciekawie kwitnie.