Cierniste początki Grześka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p
Od: 12 mar 2016, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cierniste początki Grześka

Post »

Patrzyłem już kiedyś i rozważałem czy to nie jest czasem Gymnocalycium schatzlianum ale pokrojem i uciernieniem rośliny się jednak nieco różnią, dziękuję mimo to za cenne uwagi i jakby ktoś miał jakieś sugestie to będę wdzięczny
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

G. schatzlianum ma całkiem inne ciernie i raczej białawy kwiat.
O sugestie trudno bo jeśli to jest mieszaniec to do niczego podobny nie będzie. Jak na niego patrzę już z pewnym podejrzeniem to on ma cechy kilku gymnokalicji tyle, że kwiat ma mocno nietypowy, taki jakim u mnie kwitnie G. uebellmanianum.
No, w każdym razie ładny jest na pewno. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Wielce prawdopodobne że może to być mieszaniec, trochę szukałem ale nie znalazłem nic co mógłbym powiedzieć że to na pewno ta roślina, co nie zmienia faktu, jak zresztą zauważyłeś, że jest ładną rośliną, o ciekawych kwiatach na dodatek ładnie pachnących
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiosną pisałeś ze kaktusy chowasz jak w nocy jest poniżej 10 hm... jak dla mnie to poważny błąd w sztuce. Kaktusy muszą mieć chłodniejszą noc od dnia... a co najważniejsze większą wilgotność w powietrzu. Notki jak są wysuszone to nic złego się nie stanie. Niektóre rodzaje wręcz wymagają przemrożenia. Nie mówiąc o tym, że tracisz sezon wegetacyjny... bo jak kaktus ma w nocy powyżej 15 to niektóre rodzaje wpadają już w letnią hibernacje właśnie z tego ze noce są za ciepłe. Kaktusy są roślinami skrajnych dobowych różnic temperatur. Warto o tym pamiętać....

Ja czasem wystawiam już w marcu.... i jedynie jak są epizody zimowe to się chowa. A mogą stać w niektóre lata do listopada....
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Też tak swoje hoduję. Zwykle zamknięcie sezonu u mnie to ostatni weekend października - o ile oczywiście nie występują jakieś anomalie pogodowe czyli mróz czy śnieg. Traktuję tak wszystkie rośliny prócz sukulentów oraz epikaktusów których liście nie przetrzymały by takiego traktowania. :wink:
aha, ciepłolubów u mnie brak. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Phacops pisze:Wiosną pisałeś ze kaktusy chowasz jak w nocy jest poniżej 10 hm... jak dla mnie to poważny błąd w sztuce
Tak pisałem.... ale napisałem też że zabieram na noc przy niższej temp feraki, notki M. madisoniorum, teraz jeszcze by doszło parę ciepłolubnych melaków...., to fakt że z notkami może byłem zbyt przewrażliwiony jak to w początkach hodowli ale pozstałe 97% moich kaktusów siedziała na dworku, zabierałem tylko tych parę sztuk co do których obawiałem się że może im taka temperatura zaszkodzić ( czasem nad ranem było 2-4 st ). Z notkami się zgodzę ale już feraki czy tym badziej melaczki... myślę że to nie był błąd :D
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

Cierniuchy :D

Obrazek
Gymnocalycium saglionis

Obrazek
Gymnocalycium ritterianum P219

Obrazek
Glandulicactus uncinatus

Obrazek
Ferocactus emoryi
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Ładne te cierniuch ;:138 każdy inny i uroczy :-) a co do wcześniejszej wypowiedzi na temat czasu wynoszenia i ochrony kaktusów przed zimnem, to każdy musi wyrobić sobie własne rozwiązanie... wiadomo, że przy paru kaktusach, można pozwolić sobie na parokrotne wnoszenie i wynoszenie poszczególnych sztuk. Jak Twoja kolekcja się rozrośnie może stać się to kłopotliwe... a do tego po prostu może nie być na to codziennie czasu...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

gracesz pisze: wiadomo, że przy paru kaktusach, można pozwolić sobie na parokrotne wnoszenie i wynoszenie poszczególnych sztuk. Jak Twoja kolekcja się rozrośnie może stać się to kłopotliwe... a do tego po prostu może nie być na to codziennie czasu...
Oczywiście masz Grażynko rację, przy niewielkiej ilości można sobie na taki zabieg pozwolić, przy większej nie ma szans, ale ten rok u mnie trochę taki szalony jeśli chodzi o kaktusy a i kolekcja się od wiosny sporo rozrosła, myślę że jak w przyszłym roku powędrują wiosną do foliaka to nawet chwilowe spadki temperatury nocą im absolutnie nie zaszkodzą, w tym roku wszystkie rośliny stoją pod chmurką, lekko tylko zadaszone więc chyba normalne że jako początkujący zapaleniec tych pięknych roślin byłem może nawet i przewrażliwiony na ich punkcie, ale tak jak już pisałem wnosiłem czasami parę roślin, zdecydowana większość stała pod chmurką. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi ;:108
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Pięknie wyglądają z tymi cierniskami.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Bez obaw można trzymać na przymrozku... jak jest symboliczny to nie panikować wiosną. Echinopsisy są bardzo pancerne. Problem z przemarzaniem tyczy się długotrwałych niskich temperatur. O ile jest ciepły słoneczny dzień z temp ponad 10 stopni to nocą możne być te -1 czy nawet więcej. Miałem przypadki ze potrafiło fosę ściąć (nie jakaś tam kałuże) a mutiplexa nie ruszyło...
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Glandulicactus uncinatus skąd dorwałeś tego kolege ?? Nie jest za często dostępny a ciekawie kwitnie.
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Bardzo ładne ciernie, ciekawe gymno masz u siebie :)
Feraki to już konkretne ciernie mają :D
Awatar użytkownika
grzegorzo
100p
100p

Post »

peter86 pisze:Glandulicactus uncinatus skąd dorwałeś tego kolege ?? Nie jest za często dostępny a ciekawie kwitnie
Miałem tego kolegę na liście mych życzeń (bardzo długiej zresztą :D ) już od jakiegoś czasu, widziałem na zdjęciach jak kwitnie, też mi się podoba, zresztą sama roślina jest atrakcyjna. I mimo że nastawiłem się głównie na własny wysiew to czasami przeglądam wiodący portal aukcyjny głównie z ciekawości jakie wystawiają kaktusy ale czasami zdarza mi się też coś kupić, zwłaszcza jeśli u jednego sprzedającego znajdę kilka roślin które są w moim kręgu zainteresowań aby koszt przesyłki sensownie mi się rozłożył. I tak właśnie dopadłem tego koleżkę.... , cena w sumie śmieszna, prawdopodobnie sprzedający nie był żadnym hodowcą gdyż na większości roślin były jeszcze naklejki z cenami w... czeskich koronach
Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

peter86 pisze:Glandulicactus uncinatus skąd dorwałeś tego kolege ?? Nie jest za często dostępny a ciekawie kwitnie.
To jest dość popularny kaktus , sam ma ok 20-letniego ale kwitnąc nie chce :? , dlatego nie pokazywałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”