Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
LaKamila, podziwiam Twoją wytrwałość w pikowaniu takiej ilości, sama to wszystko przejesz? 

Jak może być jeszcze lepiej??? 

- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeść będę dwie osoby
ale myślałam, że to małe
a my jemy codziennie sałatkę z rożnych sałat, więc może nie tak za dużo 

Moja sałata z pierwszego siewu stoi na balkonie, żyje, więc będzie dobrze, tylko strasznie wybiegnięta, za długo ją w domu trzymałam
Ostatnio jest 5-8 stopni, więc odkryta stoi, ale na noc zakrywam. Zrobiłam dosiewkę kilka dni temu, po lewej stronie, ale tylko jedną widać, może za zimno na wschody.
W dzień

W nocy

W dzień

W nocy

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje podobne, ale bardzo wolno rosną - prawie "stoją w miejscu" 

-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje też za szybko nie rosną, bo na zewnętrznym parapecie. Lepiej wolniej, niż maja '' zdziczeć''
Jutro folijkę założę, to będą miały lepsze warunki, pokażą się następne listki, to przepikuję, to w ogóle ruszą

Jutro folijkę założę, to będą miały lepsze warunki, pokażą się następne listki, to przepikuję, to w ogóle ruszą

-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy koniecznie trzeba pikować sałatę? Moje siewki mają odstępy około 1,5 - 2 cm, czy mają wystarczająco dużo przestrzeni? I kiedy można je wysadzać do gruntu np. pod niski tunel? Dwa liście właściwe wystarczą?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Będę swoje sałaty w doniczkach sadził do tunelu jutro. A u Ciebie jest pewnie cieplej, to powinnaś posadzić, będzie miała lepsze warunki, jak dotychczas. Ja jednak bym pikował do doniczek, a potem z doniczkami postawił na ziemi, wówczas mniej zagniwa.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
A nie lepsze od doniczek będą pierścienie, efekt taki sam + lepszy rozrost korzeni ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Może i tak, ale gdy trzeba pikować większą ilość, to jednak w doniczki wychodzi o wiele szybciej.
pozdrawiam Ludwik
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedź Ekopom, jest jeszcze trochę chłodno, w nocy od 0 do 2 stopni, a działka jest niedaleko rzeki, poczekam może kilka dni .
- grazka100
- 500p
Dzisiaj kupiliśmy mały tunel foliowy. W L...u. Mam nadzieję, że przyda się do moich sałat.
Tunel długi na 5 m, a szeroki na 2 m - jak podlewać w nim sadzonki?
Macie doświadczenie z takim tunelem? Co jeszcze mogę w nim uprawiać?
Kiedy najlepiej przesadzić sałaty - pewnie jak temperatura wzrośnie kilka stopni powyżej zera, co?. Wiadomo, że muszę trochę poczekać, aż będą miały liście właściwe, bo na razie jeszcze są liścienie i maleńkie, mikroskopijne właściwe.
Tunel długi na 5 m, a szeroki na 2 m - jak podlewać w nim sadzonki?

Macie doświadczenie z takim tunelem? Co jeszcze mogę w nim uprawiać?
Kiedy najlepiej przesadzić sałaty - pewnie jak temperatura wzrośnie kilka stopni powyżej zera, co?. Wiadomo, że muszę trochę poczekać, aż będą miały liście właściwe, bo na razie jeszcze są liścienie i maleńkie, mikroskopijne właściwe.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Postawiłam tunel z Lid.. dzisiaj. Dla zdobycia doświadczenia polałam go z konewki. Woda spłynęła poza tunel, do nasady folii. Tak jakoś czuję, że trzeba będzie go otwierać z któregoś boku żeby podlać. Tunel fizycznie wychodzi na 4m, jak nie mniej. Przynajmniej u mnie tak wyszło. Grazka, jak odgadniesz do czego służą te 2 czarne kabelki, to jesteś moim mistrzem
aha i jak je zainstalować
Sałatę postawiłam w tunelu. Miałam już podrośniętą. Podlałam ją i przesypałam perlitem. Stała kilka dni na większym słońcu więc powinna przetrwać. O chłody się nie boję, bo zniosła już wiele tej zimy.

Pozdrawiam Jola
- grazka100
- 500p
kama_80, mój M mówi, że te kabelki prawdopodobnie są do zamknięcia (zawiązania) wejść do tunelu, ale głowy nie daje, bo jeszcze tego "cuda" nie wyciągnęliśmy z pudełka 
Najważniejsze, że jest szansa na szybsze wyhodowanie sałaty. Zastanawiam się tylko, czy ślimaczyska mogą się dostać do środka?

Najważniejsze, że jest szansa na szybsze wyhodowanie sałaty. Zastanawiam się tylko, czy ślimaczyska mogą się dostać do środka?