Ewa, dzięki, fajnie, że mój pomysł się podoba, chciałam troszkę urozmaicić design

Monia, z knotami to jest tak, że nie w każdych warunkach się sprawdzają. Najważniejsze jest podłoże, lekkie i przepuszczalne, odpowiednia temperatura, koniecznie powyżej 20 stopni, optymalnie 22-24, i dzień minimum 10h. Inaczej fiołeczki w okresie jesienno zimowym nie będą rosnąć intensywnie i istnieje duże ryzyko zalania korzeni czy choroby grzybowej. Utrzymuj stałą umiarkowana wilgotność podłoża, podlej Previcurem by zapobiec chorobie grzybowej i wiosną przesadź do nowego podłoża. Rozumiem, że nie doświetlasz fiołków?
Neska

Selinka, zostało mi parę niedobitków ze standardów

Zmieniłam na ledy w ramach eksperymentu, pierwsze co mogę powiedzieć, że jest mniej męczące dla oczu, świetlówki migają co jest niewidoczne gołym okiem ale odbija się na komforcie użytkowania. Rośliny są na razie bardzo zadowolone, zobaczymy jak będzie, trochę za wcześnie na wnioski, mam je od miesiąca.
Na szybko zrobiłam dla Ciebie listę tego co mam w sadzonkach..

Ajohn's Raquel (A. Johansson)
Alans White Feather (A.Murphy)
Alchemy Yellow Bells (D.Senk)
Amoeba (A.Murphy)
Brazos Belle (L.Ray)
Gleeful Elf (Pittman)
Green Dragon (J.Brownlie)
Hortense?s Country Rose (H.Pittman)
Hot Pink Bells (Harris)
Imps Beta Blocker (Jackson)
Irish Flirt (Sorano)
Jolly Frills (Pittman)
Jolly Jubilee (Pittman)
Kentucky Gooseberries (Rollins)
Lituanika (Butene)
Lunar Lily White
Mac's O'Scarlet O'Hara
Macs Torreador Trophy
Milady (C.Russell)
Oksana (Sorano)
Petite Blarney (Pittman)
Pink Mint (Sorano)
Rob's Bed Bug
Rob's Chilly Willy
Rob's Combustible Pigeon
Rob's Cool Fruit
Robs Cotton Ball
Robs Delicious
Robs Dodo Bird
Robs Dust Storm
Rob's Galiwinku
Robs Green Jeans
Rob's Humpty Doo
Rob's Jitterbug
Rob's Kalangadoo sport
Rob's Pewter Bells
Rob's Silver Spook
Rob's Vanilla Trail
Rob's Wagga Wagga
Rocky Mountain Trail
Sassy Sister
Senks Royalty
Senk's Vespa Verde
Shino (Holtkamp)
Shirls Hawaiian Lei
Shirls Red Sky
Teeny Bopper (L Lyon)
? ??????
? ??????????
? ???????
? ???????
? ???????
jeszcze duużo jest w liściach, na wiosnę planuje odsadzać maluszki jeśli dobrze pójdzie

Mam kilka z liśćmi girl, zielonymi i pstrokatymi, mam też z liśćmi ckackamus i lingifolia. Mini są bardzo ciekawe, dużo bardziej różnorodne niż standardy. Uważaj, kochana, bo ja kompletnie oszalałam na ich punkcie, żeby i Ciebie to nie spotkało