Fiołkowe Love

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkowe Love

Post »

Kochane, fiołek ślicznie wybarwia listki :) A, że to variegata to po okresie zimy (niższa temperatura i sztuczne światło), ma więcej białych wybarwień.
Ciesz się Mycha, że masz piękną odmianę ;:3
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

No to się uspokoiłam trochę :)
Zgadujcie więc, co mnie cieszy na zdjęciach wyżej i co to za nieziemska odmiana fiołka :)
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Jakie nagrody? :D Czyżby toThe Martian? Ja bardzo lubię te jego podwinięte listki. Może ma pąka? ;:oj
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Taak taaaak :D ;:138 Brawo brawo Justynka :D Zgadłaś od razu! Dziś tak przeglądałam te fiołaski swoje w poszukiwaniu czegokolwiek, co można zabić ( :twisted: robale), bo od tego czytania różnych przypadków już mam wrażenie, że moje fiołki mają wszystko- roztocza, ziemiórki, wiciorki czy co tam jeszcze, a tu proszę- pączek na marsjanku :)Tyci tyci jest, ale jest.
Zaskoczył mnie bardzo, bo te moje roślinki coś stoją i stoją, nic nie puszczają. A u niektórych dziewczyn już malutka sadzonka potrafi kwiaty wypuścić.
Aaa, i jeszcze jedną niespodziankę dopatrzyłam- na Petticoat Promenade od Ciebie są dwa odrosty boczne, więc będą jeszcze dwie sadzonki (o ile ich nie zabiję po odcięciu, bo nie mam doświadczenia w ukorzenianiu bocznych odrostów ;:124 )
A nagroda...hmm no myślę, że za ten strzał w 10 będzie nagroda, jak moje nowe listki puszczą sadzonki ;:138 Dam Ci wówczas znać i coś sobie wybierzesz :tan

Illonko, dzięki za podpowiedź. Będę podglądać kwiaty i zdawać relację z postępów. W sumie to poza tym kolorkiem żółtawym pozostałe liście ma zdrowiutkie i elastyczne, jędrne. Może go zalałam, tzn. podlewając, wlałam za dużo wody przy samym środku rozetki (oczywiście bezpośrednio do ziemi, ale zanim wsiąkła, mogła postać chwilę), a może woda była za twarda. Chociaż podlewam wszystkie jednakową wodą. A może taka jego uroda i jak podrośnie, to listki się zmienią. Pożyjemy, zobaczymy :)
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Jupi ;:138 Na pewno coś wybiorę :tan Chętnie zobaczę jak mu się pąk rozwinie, mi The Martian kojarzy się z takimi polnymi fiołkami a te kocham miłością szczerą od dzieciństwa (tak samo jak przebiśniegi) ;:167 Też już stwierdziłam, że moje fiołki mają wszystkie choroby, ale teraz się tak nie przejmuję, bo widzę te dorodne pąki. Chyba nie jest z nimi tak źle. Ja też czekam na debiucik Smokey Moon, ma tyyyle pąków :tan Kupiłam jego listek w tamtym roku i jako jedyny wyhodował tylko jedną (ale za to silną) sadzonkę, dzięki czemu będzie kwitł. Niestety u mnie też maluchy nie chcą tak ochoczo kwitnąć, ale to nic, musimy być cierpliwe. Cieszę się, że Petticoat Promenade rośnie w najlepsze, ja chyba uśmierciłam boczny odrost chimery, ale Ty masz dwa to możesz poćwiczyć :;230
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

justyna111,

jesteś wielka, skoro za pierwszym razem rozwiązałaś zagadkę mycha_paulina ;:63
Ja bym w życiu nie zgadła! Zresztą, nawet o takiej odmianie nie słyszałam :oops:

mycha_paulina ,
czekam z niecierpliwością na kwiatuszki tego cuda :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Melasko! Wszystko przed Tobą. Ja też wciąż poznaję nowe odmiany fiołka, wciąż powiększam kolekcję :)
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Paulinko piękne masz fiołeczki,a i reszta przepiękna :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Dziękuję ;:196

;:145 ;:145 ;:145 Zajrzałam dziś do listków, które nasadziłam i, ku mej ogromnej rozpaczy, zobaczyłam, że jeden z nich gnije (zgniła mu cała nóżka i kawałek blaszki ;:223 ). Zrobiłam szybką operację, obcięłam co się da, zrobiłam sztuczne łodyżki z nerwów i wsadziłam takie mikrusy do ziemi. Nie wiem, jakie mają szanse na przetrwanie, ale mam nadzieję, że coś jeszcze puszczą, bo to piękna odmiana...
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko nie martw się tak bywa,że nie wszystkie roślinki nam się przyjmują a co do fiołków mam takie wrażenie ,że im piękniejsza odmiana tym trudniejsza do przyjęcia i rozmnożenia ;:224
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

To fakt, coś w tym jest. A jeszcze w sumie ten listek dostałam w prezencie i bardzo się z niego ucieszyłam, a tu taka przykra niespodzianka :( Ale przynajmniej poeksperymentuję :shock: Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też jedną piękność w gratisku dostałam i nie mogę się doczekać maluszków,doświadczenia nas uczą ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

To prawda :)
A jeszcze do tego fiołki są tak wdzięcznymi roślinami, że potrafią się mnożyć nawet w najbeznadziejniejszych przypadkach (i tu liczę, że będzie podobnie). ;:65

Mając dziś mnóstwo wolnego czasu ( i zero chęci do sprzątania...) zrobiłam fiołkom przegląd. Zaniepokoiło mnie kilka rzeczy:

1. Co mogło spowodować/wygyźć te dziurki? (są tylko na jednej roślince-odseparować?)

Obrazek

2. Co mogło spowodować te dziwne linie? (Nie polewam liści wodą, więc to odpada):

Obrazek

3. Kto zamawiał śnieg?

Obrazek

A tu taka ciekawostka- dwie sadzonki z jednego listka i każda inna (lubię takie przypadki, bo zawsze mnie ciekawi co z nich wyrośnie :D )
W zeszłym roku oddałam babci mojego lubego fiołka, który miał być Emerald Love, ale zakwitł zwyczajnie na biało... Niedawno babcię odwiedziłam, patrzę, a ów fiołek ma jednego kwiatka takiego, jak kiedyś, a drugiego już wybarwionego na brzegach ;:oj (mogłam mu zrobić zdjęcie, ale poszłam tam bez telefonu głupia ;:124 ). Czyli teoria, o której kiedyś czytałam, że pierwsze kwitnienia nie muszą być identyko jak u kwiata-matki się sprawdza.
Dorzucam za to zdjęcia zeszłorocznego i tegorocznego kwitnienia jednego z moich sportów:

Zeszły rok:
Obrazek

Ten rok:
Obrazek
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Chciałabym Ci pomóc więc tak: co do śniegu zamawiałam na święta w grudniu, ale faktycznie była jakaś informacja, że jest drobne opóźnienie 8-) Dziurka w tym fiołku nie wygląda mi na wygryzioną przez jakieś mikro-robaczki. Czy to nie jakieś uszkodzenie które rosło wraz z liściem? Te plamki na liściach to nie wiem czym mogą być, ja miałam takie jak rozmnażałam listka w wodzie i zrobiły się zacieki. Bardzo fajny ten fiołek u Twojej babci. Te kwiatki z fioletem są chyba sporo mniejsze od białych, ciekawa kompozycja :)
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jest bieluteńko i mrozno.Fajne masz te fiołeczki a na chorobach fiołkowych wcale się nie zmam wiem,że dziewczyny zapobiegawczo pryskają fiołki i nie tylko na grzyba ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”