Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Bobiku - to już brzmi lepiej ;) ale nie wiem, czy się dobrze rozumiemy - glina jest u mnie naturalnie, ale tam gdzie mam trawnik zdejmowaliśmy górną warstwę ziemi przy okazji budowy - trawnik rośnie na piasku na który nawieźliśmy 10cm warstwę ziemi - ten który pokazałam jest wysiany na piaszczystym/żwirowatym humusie. Glina jest moim problemem na górze działki, gdzie chcę posadzic truskawki - na razie góry nie ruszamy, niech sobie ta glina tam leży... A w ogóle to czekam, aż sąsiad skończy wypalac korzenie i pod truskawki chcę przekopac też popiół drzewny poza ziemią z worków - a kompostu swojego jeszcze nie mam, kompostuję od jesieni i nie bardzo jest co wykorzystac już.
Steasi - ja też czekam aż zakwitną - juz, już bym im zdjęcia robiła

Szarotko - już u ciebie byłam :) Witam i zapraszam częściej :)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
athshe
500p
500p

Post »

Pomęczę was dzisiaj.

Najpierw dziwadła ;)
Sklanica:
Obrazek
Uważam, że ten liśc jej bardzo pasuje. A tak na poważnie - między kamieniami mam sporo takich liści - wsadziłam w ubiegłym roku tulipany na samej górze, ale jesienią wykopałam, przesadziłam - czy to zbłąkane cebulki, czy może się wysiały?? ;:oj

Wysiałam to w ubiegłym roku, pikowałam, pieściłam, przeżyło trzykrotne przesadzanie i szykuje się do kwitnienia - co to?? PS - mam więcej takich "coto?" więc jak mi za dobrze odpowiecie, to częściej będę pytac ;) Z tego co wysiałam w ubiegłym roku z bylin rozpoznaję tylko goździki i zawciąg nadmorski. I czyściec wełnisty. I żagwin - eeee, to w sumie nie jest ze mną tak źle - nie rozróżniam może z 3-4 :)
Obrazek

Pomocnica - ja na kamienie, ona za mną. Ma wyjątkowy talent, zwykle kładzie się tak, że ogon wsuwa mi pod podeszwę - i spróbuj wtedy człowieku stracic równowagę :)
Obrazek

Urzekły mnie dziś trzmiele - takie ciężkie, ledwie sobie dające radę z wiatrem, całe unurzane w pyłku :)
Obrazek
Obrazek
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa jestem czy się uda z tymi tulipanami. Myślę że to właśnie zawieruszone cebulki :) Kociaczek słodki. Fajnie że tak Ci towarzyszy. Trzemiele dzielnie pracują :) Wydają się taaaakie duże :)
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Co to za roślinka nie mam pojęcia ale przyszłam pochwalić koteczkę i trzmiele. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
athshe
500p
500p

Post »

Madziu, też jestem ciekawa, co mi z tych tulipanów wyrośnie

Doroto - witaj i dziękuję za komplement :) Zapraszam częściej.

Jadę odebrac dzieci z placówek - taka piękna pogoda niech pobędą trochę w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Spojrzenie kici rozłożyło mnie na łopatki ;:180
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

Może ten trawnik trzeba było przed obsianiem potraktować glebogryzarką, żeby wymieszać podłoże gliniastopodobne z nawiezioną pulchną ziemią - teraz woda gromadzi się na glinie i przez to wybrzusza i spulchnia trawnik ? szczególnie przy mrozach i przymrozkach.
Teraz to trzeba chyba czekać aż się trawa zakorzeni ładnie, rozrośnie i się samo jakoś wyrówna.
My też mieliśmy góry i doły bo pies nic sobie nie robił z naszego nowo założonego trawnika - a drobinka toto nie jest, wszystko było zbiegane. Nierówności są do dzisiaj, ale się tego nie czuje jak darń się rozrosła.

A ta roślina na zdjęciu to wygląda jak niezapominajka. Ale czy są formy ogrodowe niezapominajki na skalniak - nie wiem, w roślinach ogrodowych dopiero raczkuję :?
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Aguś,

Ze skarpą widzę masz podobnie jak ja kiedyś też wałowałam wałowałam i sie zapadalo.
Po latach usunęłam szmatę - nawrzucałam kamieni i posadziłam rośliny - kamienie okazały się lepsze. Jeszcze druga część skarpy jest ze szmatą i czymś trawopodobnym. Jeżeli jest to luźna ziemia to tak będzie i ma prawo się zapadać i obsuwać - niestety :(

Co do trawki - to tak jakby za mało nasion wysiane - może ptaki podziobały, albo wiatr rozwiał.

Aguś a jaką masz ziemie piasek z gliną, jak rozcierasz palcami to formuje się w kiełbaskę czy rozpada się jak pył ?
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, Twoja kicia patrzy z taką miłością w oczach...A skalnica z jednym uchem ;:333 Co tam z figurkami, wymyśliłaś coś?
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadam się tylko przywitać i lecę dalej, miłego dnia :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
athshe
500p
500p

Post »

Witam w pierwszym dniu wiosny - u mnie dziś wiosna pełną gębą, dlatego też na forum czasu było za mało :)

Dwa hiacynty się rozkręcają - mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej. Zaczynają Fondant - wyglądają jak na zdjęciu - dobrze!
Narcyzy zawiodły mnie baaardzo, no chyba, że jestem w wielkim błędzie. Kupiłam kilka odmian: Cheerfulness, Orangery, Sir Winston Churchil, Canaliculatus, tete a tete i Pipit, tymczasem mam... no nie wiem. Częśc jeszcze nie pokazała pąków, ale mam albo maleństwa wyglądające jak tete a tete, albo maleństwa, które... mają po 2-3 kwiaty na jednym pędzie, albo wszędzie gdzie się da zwykłe wielkotrąbkowe - tzw żonkile. Nie narzekam, bo je uwielbiam, ale napaliłam się na zróżnicowanie. Mam nadzieję, że coś mnie zaskoczy.

Jutro rano pracuję, ale po południu chcę wysiac smagliczkę wzdłuż krawędzi rabat i wsadzic resztę truskawek. Widziałam już w ogrodniczym truskawki - wiosna przyszła :)

Aage - no ma Sabucha ten wzrok - morderczy ;)
Arniko - pewnie masz rację z tą glebogryzarką - co nagle, to po diable. Zapłaciłam właśnie za płotek i czekamy na paczkę - będziemy oddzielac częśc trawnika zostawiając przejście wokół domu - resztę wysiejemy na nowo - zostawimy to co jest, dosiejemy nową porcję nasion - ale myślę, że zaczekamy, aż przestanie tak wiac :)
Kochamkwiaty - dziwna ta ziemia... na górze glina - to co było, a tu gdzie ten trawnik ze zdjęcia, to zdecydowanie nic się nie "kiełbaskuje" - to jest taki .... bo ja wiem - żwir?? A z tymi nasionami... tylko tu sialiśmy siewnikiem, D jeździł 4 razy, w każdą dosłownie stronę, żeby było dobrze. Jest tam taki mały kawałek, gdzie miała byc rabata i jest inna ziemia i tam trawa urosła pięknie, więc albo to wina ziemi, bo bylejaka, albo wina ziemi ;) bo taka ciężka i z niej nasiona wywiało, a z tej torfowej nie.

Ale, ale - w temacie trawnika - zauważyłam dziś... podsypałam azofoskę jakieś 1,5-2 tygodnie temu pod liliowce, które z tego trawnika wyrastają - trawa jest tam dużo bardziej gęsta i zielona. Może jednak coś nam się uda osiągnąc :) Kupiłam saletrę amonową - oby to był dobry wybór. W tamtym roku podlewaliśmy biohumusem, ale chyba za mało - na 300m trawnika zużyliśmy przez cały sezon tylko 10litrów.

PEPSI - ja tam nie wiem, czy ten wzrok to miłośc, czy raczej dezaprobata ;) A figurki... chyba wam zaracałam głowę bez potrzeby - pamięc człowieka zawodzi - poszłam na strych, poprzeglądałam te rzeczy i dochodzę do wniosku, ze nie wiem, czy ja z tych rzeczy chciałabym coś wyciągnąc do ogrodu. Może sprawię dzieciakom przyjemnośc i powystawiam te zielone gąsienice :) One są znośne. A poza tym są takie małe, gliniane, brązowe kaczki/gęsi - chyba z 5 różnych coś im wymyślę i to będzie tyle na ten rok. Gdy już zbudujemy taras, to ewentualnie zacznę myślec o jego aranżacji. A tymczasem koniec tematu :)

Małgolinko- a dziękuję bardzo - dzień był bardzo, bardzo miły, tobie życzę miłego wieczoru i udanego weekendu.

Idę w rewizyty ;)
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Agnieszko siałam tulipany, te z pewnością nie są siewki (w sensie jednoroczne), obstawiaąłbym właśnie cebulki przybyszowe. też często latam z tulipanami i mam masę takich listków po ogrodzie usianych z przerażającą ilością odm 'Czerwony Kapturek'.

Niestety w undentyfikacji roślinki nie pomogę, nie wiem co to jest. Czekam na hiacyntowe fotki :wit
athshe
500p
500p

Post »

Steasi - Proszę cię bardzo - z racji tego, ze już wczoraj zakwitły pierwsze, to dla ciebie poranne zdjęcia - dziś o 7 rano :

buuuu - tyle porannych zdjęc zrobiłam, a fotosik nie działa :( Pokażę wieczorem mam nadzieję.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aguś,

Myślę, że to wina ziemi - jak ma strukturę żwirową to bardziej piasek - więc szybko sie nagrzewa o wysycha - ma dobra przepuszczalność, ale nie trzyma wilgoci- dobrze by było - aby nie niszczyć trawnika podsypać tam torfem, rozgrabić i nawozić i nawozić.
Nie martw się w końcu dojdziesz do perfekcji - dlatego ja ze swoim trawnikiem poszłam na kompromis - był o wiele większy przez co nie mogłam nad nim zapanować. W jednym miejscu rósł pięknie i fantastycznie w drugim tragicznie - kompromisem było pocięcie go na rabaty kwiatowe teraz jest jego mniej - będę miała łatwiej pod względem kosztów i czasu o niego zadbać, wtedy był za duży.
A też nie mam rewelacyjnej ziemi - mimo tego, że po budowie przyjechało ok 10 wywrotem z czarną ziemią.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
athshe
500p
500p

Post »

Agnieszko - ja się na razie nie spinam na rabaty, bo nie wiem tak naprawdę ile czasu będę mogła poświęcic ogrodowi, zaś trawnik należy do męża :)

Steasi - tym razem się udało :)

Obrazek

Idę poczytac co u was - u mnie błoga, leniwa niedziela.

Wczoraj truskawek nie wsadziliśmy, bo chłop bark wyhaczył :shock: i nie dał rady pracowac. Za to uparłam się na nawożenie i miałam rację - w nocy pięknie popadało, nawozy rozpuszczone - super.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”