Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Post »

NITKA pisze:Dzięki Artur, ja to sobie zanotuję dokładni i na wiosnę grzybnie zamówię - postanowione..
A po co czekać do wiosny. Teraz są temperatury idealne do rozrostu grzybni. Np. woreczki z trocinami, suszoną trawą i inne surowce celulozowe. Po miesiącu można mieć grzybki. Jesienne ochłodzenie i deszcze zainicjują intensywne owocowanie. Jeśli zaś chcesz to zrobić na pieńkach - polecam ich sterylizację, np. gotowanie w wiaderku ocynkowanym na kuchence elektrycznej.

Moi rodzice pozazdrościli mi grzybków, zrobiliśmy akcję zaszczepiania woreczków z brykietem z marketu przed 2 tygodniami. Już teraz są ładnie przerośnięte grzybnią.

No chyba że masz temperatury średniodobowe powyżej 30'C, wtedy lepiej poczekać.
Uważam że lato to najlepsza pora na zakładanie plantacji, wtedy już jesienią można mieć własne grzybki. Jeśli założysz wiosną w ogrodzie - to grzybnia będzie wolniej przerastać. Grzybów doczekasz się najwcześniej jesienią.

Kuchenka elektryczna w duecie z wiaderkiem ocynkowanym ma wiele zastosowań na działce i w ogrodzie. Ja używam do wędzenia na ciepło i zimno. Do uwędzenia 1kg szynki potrzeba zaledwie 1 szklanki trocin, choć ja wolę wędzić na liściach laurowych.

W tym roku zapowiada się u mnie urodzaj na papryki, chcę więc wypróbować poznany w Turcji sposób na ostre papryki. Wędzenie połączone z suszeniem, potem do słoików z oliwą.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Stare siano się nada? Jak to zrobić?
loginal
200p
200p

Post »

kontra pisze:Stare siano się nada? Jak to zrobić?
Przepuścić przez bąka z sitem 3mm, zmoczyć, - potem pasteryzacja lub sterylizacja - wymieszać z grzybnią, potem poupychać w worki z dziurkami, postawić w zacienione miejsce na miesiąc.

Takie coś grzybnia szybciej przerasta niż trociny, ale mniej się uzyska grzybów (wyrażone w kg) niż z trocin.
kontra
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie mam dostępu do bąka z sitem :(
A brykiet to dokładnie jaki? Narobiłeś mi ochoty na grzyby!
loginal
200p
200p

Post »

Kominkowy z marketu, koniecznie z trocin liściastych. Namoczyć, potem c.d. algorytmu z sianem.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

a ten brykiet nie ma chemi w sobie czy tam innych klejów?? ;:174
loginal
200p
200p

Post »

kanclerz pisze:a ten brykiet nie ma chemi w sobie czy tam innych klejów?? ;:174
Nie ma, ale teoretycznie mógłby mieć... zależy czy jest to producent brykietu, czy też producent mebli dla którego produkcja brykietu jest uboczną działalnością. Wówczas mógłby zagospodarowywać odpady.

Mam zamiar w najbliższym czasie spróbować uprawy na węglu brunatnym.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Artur, dzięki za wskazówki. Nie wiem dlaczego, tak sobie jakoś ubzdurałam, że to musi być wiosna.. ;:124
Powiedz mi proszę, czy ja zamiast kupować brykiet mogę użyć trocin z tartaku i zamiast pakować je w worek, ułożyć z nich dość grubą warstwę na lekko spróchniałych belkach, które zalegają pod lipą i nakryć to wszystko folią z kilkoma otworami, aby był dopływ powietrza ? Belki nie mają grzybowych wykwitów - są namoknięte i lekko spróchniałe.
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

na węglu to ja pierwszy słyszę :;230
loginal
200p
200p

Post »

NITKA pisze:czy ja zamiast kupować brykiet mogę użyć trocin z tartaku i zamiast pakować je w worek, ułożyć z nich dość grubą warstwę na lekko spróchniałych belkach, które zalegają pod lipą i nakryć to wszystko folią z kilkoma otworami,
Tak, możesz .... ja najpierw pakowałem w worki, potem nie chciało mi się i tylko rozsypałem resztę po wierzchu. Grzybnia to zaatakowała i przerosła. Ale warto np. udeptać. Można wykopać rynienkę, wypełnić mokrymi trocinami, posypać grzybnią, na wierzch znów błotko trocinowe, ubić ....
kanclerz pisze:na węglu to ja pierwszy słyszę
A ja nie pierwszy raz, czytałem gdzieś o tym nawet, jedna z polskich uczelni rolniczych już to robiła, ale z boczniakiem ostrygowatym. Shiitake - lubił to samo podłoże, więc może i węgiel brunatny polubi.

Balot shiitake, po przerośnięciu ma brunatną korę, więc jego wyglądu i estetyki nie zaburzy fakt, że byłby na węglu a nie na trocinach,
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Artur, dzięki. :wit
Zastanawiałam się jeszcze nad wysypaniem na spód suszonej trawy, tylko zastanawiam się, czy to nie przyniesienie niepożądanych efektów, jak ona zacznie gnić.. :roll:
pozdrawiam, Anita
kontra
200p
200p
Kontakt:

Post »

A dlaczego siano musi być pocięte? Niepocięte źle grzybnia przerasta?
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

lepiej je potem ubic jak śię spasteryzuje
loginal
200p
200p

Post »

kontra pisze:A dlaczego siano musi być pocięte? Niepocięte źle grzybnia przerasta?
Dwa powody:
- dla pociętego jest znacznie większa gęstość nasypowa, czyli więcej można upchać w tej samej objętości, może być wymieszane - połowa pocięte i połowa bez cięcia.
- po pocięciu szybciej przerasta, a to dlatego że są poszarpane zewnętrzne powierzchnie włókien ułatwiając wrastanie grzybni, a także zwiększona powierzchnia, w zasadzie to suma powierzchni zewnętrznych cząstek

Zagadka: po wymieszaniu 1litra cukru kryształ i 1litra cukru pudru - ile litrów mieszanki się uzyska?
Zagadka nr2: list spirytusu wymieszany z litrem wody - ile litrów wódki 50% się uzyska?
loginal
200p
200p

Post »

Dla zachęty dla innych - przed chwilą zrobiłem zdjęcie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”