Róże Georginii (Alicji) cz. II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże Georginii (Alicji) cz. II

Post »

Ida trzeba mieć trochę szczęścia,żeby złapać taką okazję.

Dagmaro Elisabeth w tym roku wyjątkowo pięknie kwitnie drugi raz.Nie wiem co jej się
stało.Zwykle pierwsze kwitnienie było obfitsze.Schneewitchen i Grahamek nigdy nie były podwiązywane,myślę że one z wiekiem się wzmacniają,tak ja widzisz żadna się nie pokłada.Grahamek w ogrodzie musi być obowiązkowo.

Ewcia myślałam że już dzisiaj popracuję troszkę ale cały dzień pada deszcz.Róże będą wszystkie historyczne ,tylko tyle na razie powiem.Nie do końca jeszcze wiem ile ,bo wszystko w powijakach.Ta część jest nad samym stawem i chciałam żeby z tego miejsca było go widać.Najlepiej wszystko wychodzi już w trakcie pracy.Pomysły też podlegają korekcie,więc poczekam jeszcze.Jak już będzie coś pewnego to pokażę zdjęcia z tego miejsca.Siły mi na pewno się przydadzą ,myślę że tym razem nie zrobię sobie krzywdy.Bo przy wiosennym przesadzaniu,uszkodziłam sobie ścięgno w palcu prawej ręki.No i miesiąc prawie miałam do tyłu w pracach ogrodowych.

Danusiu już kupiłaś różyczki :?: .Pewnie w doniczkach.Już zaplanowałaś gdzie będą rosły.Coś mi się wydaje że szaleństwo różane zbliża się wielkimi krokami. :heja

Dorotko Grahamek na tym miejscu rośnie drugi rok.Był przesadzony jak założyłam tą rabatę.Czyli jesienią 2009r.Jest oczywiście trochę starszy ,na starym miejscu dorastał pow 2 m. Tej róży nie potrzeba podpierać ,najładniej wygląda jak pędy przewieszają się naturalnie.Ja tak najbardziej lubię.Tylko trzeba zostawić jej sporo miejsca.U mnie ma ok. 1.5 po obu stronach.Po brzegach rabaty trochę mniej bo podsadzony jest bylinami.Będziesz z niego zadowolona,tylko trzeba go zabezpieczyć na zimę.Młody krzew zawsze bardziej wrażliwy na niskie temp.

Moniczko bardzo się cieszę ,już nawet zdążyłam się wpisać w Twoim wątku. :lol:
,
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Alicjo, :wit poczytuję o zmianach i ogladam to co lubię najbardziej. Oj będzie się działo w kolejnym ogrodzie.
Plany wspaniałe i bardzo ciekawe. Zaglądam tu często i oczki uspokajam. Biała Schneewittchen jest tak okwiecona , Graham Thomas aż tyloma kwiatami kwitnie? Urodziwe okazy masz. ;:180
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko masz rację wydaje mi się że teraz róże jakby lepiej kwitły i dłużej trzymają kwiat.Róże mam już zamówione.Oczywiście nie wszystkie które planowałam.Pozostałe zamówię wiosną.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo , będę tu często zaglądać i patrzyć co się zmienia w ogrodzie. ;:108
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A wiosną też zamawiacie w zagranicznych szkółkach?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka oczywiście zapraszam.

Ida o to zapytaj Gosię-Deirde.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tej rabacie mam róże wielkokwiatowe i wielokwiatowe.W tym roku po przesadzeniu pęcherznicy na jej miejsce posadziłam Eden Rose 2 szt.

Róże

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Alu z twoich fotek wynika, że lubisz róże tylko czerwone i różowe no i białe. A przecież widziałam pięknego Grahama i inne kolory. Gdzie się one podziały?
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu piękne rózane widoczki. Drugie kwitnienie Twoich róż jest bardzo obfite. Służy im tegoroczna pogoda.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicja czy Ala ? już sama nie wiem... Proszę sprostuj swoje imię :D
Alicjo podaj nazwy róż na tych zdjęciach. Czerwona, piękny krzak i tyle kwiatów. No i te różowe.

Ładne rabaty, a Ty jeszcze chcesz coś zmieniać :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Nie mogę oczu od tego Grahama oderwać ;:180
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ja lubię takie widoki ;:3
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu to jest moja najstarsza różanka tu rosną właśnie róże wielkokwiatowe i wielokwiatowe.No i kolory w większości różowe ,czerwone,białe.Kolor morelowo-różowy ma tylko posadzona kiedyś Die Welt ale jeszcze nie kwitnie i jakoś nie gryzie się z pozostałymi kolorami.
Grahamek to róża parkowa i posadzona jest na w innym miejscu,razem z innymi parkowymi tam gdzie kwitną teraz zimowity.Róże w kolorze różowo-łososiowo -morelowym posadzone są jeszcze na innej rabacie.Jeszcze jest miejsce gdzie posadzone są róże historyczne Luise Odier,Mme Isaac Pereire,Mrs.John Lang / ciemny róż/ a na skraju niższe piękności.Garden of Rosess,Aladdin Palace,Leonardo da Vinci ,Red leonardo da Vinci.Sebastian Knaipp.itp.Staram się sadzić dopasowując gatunek róży i kolory.

Ida rzeczywiście,już nawet wspominałam że to drugie kwitnienie jest całkiem przyzwoite.

Majeczko Ala to zdrobniałe imię Alicji lub Aliny.Więc nie jest to żaden przekręt :lol:

Obecnie na tej rabacie kwitną Ingrid Bergman -czerwona wysoka.Queen Elizabeth -wysoka różowa.
Virgo ,Pascali ,Chopin - białe.Nina Weibull i Montana -niskie czerwone.
Natomiast rosną jeszcze ale nie kwitną teraz.Papa Meilland, Pink Peace,Double Delight,Eiffel Tower,Wenrosa,Corso, Die Welt,Midsummer. Eiffel będzie miała eksmisję, na jej miejsce kupuję Piano i Mr.Lincoln.Dzisiaj już obcięłam część przekwitłych kwiatków.Gdy zakwitną pozostałe róże ,rabata ta będzie zupełnie inaczej wyglądała.
Posadziłam jeszcze dwie Eden Rose z tyłu rabaty 2 szt i dosadzę Red Eden ,pośrodku ,tylko przesadzę migdałka na pniu.No i posadzę lilie w wiaderkach bo jest moment po pierwszy kwitnieniu gdy naprawdę jest trochę smutno.W tym czasie kwitną właśnie lilie.No i to chyba będzie wszystko co tu można zrobić.Nie wspomniałam jeszcze o różach pnących które pójdą na płot po usunięciu wiciokrzewów.
Obok natomiast w ubiegłym roku zrobiłam rabatę z różami żółtymi i pastelowymi..Posadzone tam to
China Girl,Casanowa,Peace,Arthur Bell,Berolina i Tchaikovski.Część posadzona jesienią a część wiosną więc czekam na efekt.Może w przyszłym roku.

żółte róże

Obrazek

Aniu dobrze że robimy zdjęcia,dzisiaj właśnie było cięcie przekwitłych kwiatostanów.

Olu ja też,dlatego ta ławka biała stoi w tym miejscu .Właśnie jak siedzę na niej, mam taki widok. ;:65
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

A jak te zdjęcia pomagają nam przetrwać zimę.. ;:196
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wiem co masz ma myśli i rozumiem Cię ,mam tak samo.Jak już mam dosyć tej potwornie długiej zimy,to tylko zdjęcia mnie ratują.Wtedy i motylki fruwają ale w brzuchu. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”