Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Paweł nie :oops: mnie.

To oczywiste, że każdy woli ładny krzak niż chuderlaka i ty na pewno również też. Mnie akurat udało się w 2 poprzednich sezonach solidnie je zasolić, w tym jestem bardzo ostrożna z dawkowaniem jedzonka i to nie wynika wcale z chytrości :;230 , bo wiem jak trudno jest potem zapanować by zapewnić równowagę.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy czytam te posty,to mam wrażenie,że pomidory polskich działkowiczów mają normy azotynów przekroczone kilkudziesięcio(okrótnie)krotnie,bo krzaki miały ładnie wyglądać....
Wspomnę o czasach PRLu:kiedy mój ojciec dał traktorzyście pobliskiego PGRu 2 litry żytniej,to ten rozsiał na naszych 20 hektarach dawkę mocznika czy polifoski,którą ktoś rozsądny przeznaczył na 120 ha PGRowskich pól(tam było wtedy rozsiewane powietrze z siewnika).No rosło niesamowicie,ale najczęściej się kładło..
Działkowicze!Nie spożywajcie swoich warzyw!oddajcie wrogom,a sami kupcie sobie holenderskie pomidory nawożone komputerowo :;230
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje pomidory rosną na oborniku, część na jesiennym, część na wiosennym i na razie większych braków ani nadmiarów nie widać. Nie wszystkie są idealne, ale około 25 odmianom trudno dogodzić :)
Nie były jeszcze zasilane żadnymi gnojówkami.
Pozdrawiam, Maciek.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Sebapila, pomimo, ze lejemy pokrzywówkę to ja myślę, ze te pomidory i tak zdrowsze jak z wielkich plantacji gdzie daje się dawkę nawozów raz ale końską, glebę opryskuje się od chwastów bo przecież jak utrzymać duży areał i to pewnie środki zalegające w glebie ze 2 miesiące. Oprysków to jest pewnie z 15 razy bo raz tu na forum przewijała sie taka informacja.
Ile kosztuje badanie owoców ? Może by tak zrobić na swoje potrzeby.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Pelasiu, nasypałaś tam za dużo jakiegos wapnia ( kreda ?), czy może dłuższy czas podlewałaś twardą wodą ? Jak zobaczysz jakiś zdrowy boczny pęd, to go zostaw, a czubek obetnij.
Rusałko, te przebarwienia są pozostałością po zaburzeniach przy sadzeniu. To nic groźnego.
Suppa, jeśli nie lejesz wody w swoje pomidory bez potrzeby, to nic dziwnego że rosną normalnie bez dodatkowego nawożenia.
Z tym nawożeniem nie chodziło mi abyście w pomidory wylewali coś bez przerwy. Te które mają zaburzenia, trzeba podlać jakąś pożywką ze dwa razy, żeby zaczęły rosnąć. Potem podlewać wodą tak, aby ziemia przesychała, co da szansę skorzystania z wszelkiej maści oborników, jakie zakopaliście przed sadzeniem pomidorów. Owoce pomidorów, które dłuższy czas siedzą zakurdawiałe z powodu różnych niedoborów ( z nadmiarów też), wcale nie są zdrowotne. Był czas, kiedy latałam robić badania azotanów co chwilę, i zawsze najgorsze wyniki miały takie ,,wysiedziałe''.

Pozdrawiam, kozula
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Podlewam pomidory wodą z beczki (deszczówka) ewentualnie ze studnii(odstałą).co do wapna ,nasypałam dolomitu (w marcu)
Tak myslałam ,żeby oberwać mu czubek.
Dziekuje Kozulo.
Asia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rusalka pisze:położyłam pokrzywy na trawe..
I KOSIARKĄ PO NICH :twisted: :twisted:
A one do kosza :D:D:D
I robota sama się robiła :D :;230 :;230 :;230
:;230 :;230 leżę i kwiczę !!! pomysł genialny !!! od razu kupuję, w nosie z łodygami, niech sobie nawet zostaną na trawniku ;:224 przynajmniej nie będą konewki zatykać :heja

Pytanko mam :)

Do kiedy podlewanie gnojówką pokrzywową jest wskazane? Podlewałam winogrona, te mają drewnieć, więc z początkiem lipca kończę nawożenie. Ale ogórki i pomidorki ? do oporu??
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

A ja moje pomidorki zasilałam ostatnio w zeszłym tygodniu.Dzisiaj widzę,że nareszcie ruszyły i zaczęły rosnąć :).Zauważyłam też,że górne liście są lekko wybałuszone do góry,czyli brzegi delikatnie zwijają do spodu, czyli na razie mają dość. Spokojnie poczekam aż zrobi się kolejna pokrzywówka- czyli 12 dni. Jak nie zajdzie potrzeby,niczym ich nie zasilę :). Podlewam je po troszku,żeby jadły sobie regularnie :).

Zauważyłam ,że w Snow white sam czubek pomidorka jest fioletowy- co to oznaczało? Poszukam jeszcze w wyszukiwarce. dodam tylko, że z 4,tylko jeden krzaczek taki mam...
renus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 maja 2011, o 23:26

Post »

Piszę pierwszy raz ale czytam Was już od ponad miesiąca. Jestem młodym działkowiczem i do tej pory słuchałam rad swojego ojca i troszkę na własny rozum. Już drugi rok przed sadzeniem pod każdy krzaczek sypię MIKORYZĘ i troszkę nawozu w granulkach (nie pamiętam nazwy ale nawóz jest do pomidorów). Krzaczki sadziłam w połowie maja. W tej chwili pomidorki rosną jak zwariowane, są zdrowe, duże, grube, bez przebarwień. Do tej pory podlałam dwa razy biohumusem i to wszystko. Podlewam mieszaną wodą (kranówa i ze studni) wtedy gdy ziemia troszkę przeschnie. Pomidorki już są większe od piłki pimpongowej i jest ich dużo. Gnojówkę sypałam przed sezonem w zeszłym roku. W tym roku nic, a ziemię mam gliniastą. Może po prostu mam szczęście.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Ja obiecałam sobie, że jesienią właśnie odpowiednio przygotuję ziemie pod pomidory. Dostaną obornik,wszystko się "przegryzie" i będzie mniej latania z nawozami wiosną i latem. Wcześniej się denerwowałam,że je zagłodzę, teraz się martwię,że przedobrzyłam :(.
A powiedzcie mi, jak mam na gronach np. 3 duże pomidorki o średnicy 2-3 cm i dwa maleńkie ok 0,7mm, to te małe jeszcze urosną? Czy raczej w skutek złego nawożenia ich wzrost sie zatrzymał na dobre? Pytam, bo w gronach różnica zapyleń kwiatów jest kilka dni. a różnica we wzroście pomidorków dość duża :(. Mój mąż i teściowie twierdzą,że powinnam te maleństwa zerwać,bo z nich już nic nie będzie :(. Może wieczorkiem cyknę zdjęcia krzaczkom.... Niektóre owoce mają zieloną piętkę, więc jutro pojadę kupić siarczan potasu, bo mam tylko saletrę potasową...
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Ja w zeszłym roku kupiłam taki obornik w granulacie, to chyba o to chodzi :).Swobodnie można taką podsypać krzaczki :)
renus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 maja 2011, o 23:26

Post »

Ja tam zostawiam wszystkie zawiązane pomidorki. Jedne duże , drugie małe ale wszystkie smaczne (chyba będą). po prostu mi szkoda każdego owocu.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

MENA515 nic nie obrywaj. U mnie też tak jest na niektórych krzaczkach - jeden dwa owoce szybko rosną, reszta "siedzi"...
To chyba jakiś błąd, ale nie wiem jaki :roll:
Może ruszą z czasem, albo po wyrośnięciu tych pierwszych owoców.
Pozdrawiam, Maciek.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Maciek, to chyba Ty pisałeś, że nie uzupełniałeś nawożenia pod pomidory a i tak nie masz objawów niedoborów. Te nie rosnące pomidory mogą być z powodu niedożywienia.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Witam :).Zrobiłam dzisiaj zdjęcia pomidorom.Bardzo proszę o wszelkie rady. Najpierw w szklarni:
1.Malinowa zebra z dzióbkiem ,bez dzióbka ;). Ma zieloną piętkę :(
ObrazekObrazek
2. White tomato
ObrazekObrazek
3. Malinowa zebra z dzióbkiem:
ObrazekObrazek
4. Yellow brandywine :?
ObrazekObrazek
5.A to Italian gigant:
ObrazekObrazek
6. To liście Orange strawberry,czyżby był przeżarty?:
Obrazek.
I grunt:
7.To są 4 szt. Snow white.Po zasileniu azotem,zrobiły się fioletowe czubki.
ObrazekObrazek
8.Black pearl+Copia z lewej, na prawym zdjęciu Big Zebra + Copia.
ObrazekObrazek
Nie chcę jakoś panikować, ale wydaje mi się, że z tymi w szklarni przedobrzyłam .A z gruntowymi...sama nie wiem :(.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”