Storczyki -nowa miłość Ani :)

Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki -nowa miłość Ani :)

Post »

Aniu spokojnie bez paniki..... nie mam pewności czy to przędziorek. Ja miałam kiedyś maleńkie pajączki i podobno były to przyjazne roztocza.... ale i tak je zabiłam. A tutaj masz ciekawy link:
http://storczyki.wikia.com/wiki/Prz%C4% ... hmielowiec
Przeczytaj i porównaj - na spokojnie ;:108
I mały cytat: "By sprawdzić obecność tego szkodnika na storczyku, można przetrzeć od spodu liście wilgotnym wacikiem. Jeśli są na nim zauważalne małe czerwone plamki, prawdopodobnie mamy do czynienia z przędziorkami." ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Nie wiem jaki duży jest przędziorek, ale ten mój pająk nie przypomina tego z zapodanego linku Moniki. Jest taki przejrzysty z czarnymi kropkami na odwłoku ale kilkoma a nie dwoma rozmieszczonymi symetrycznie po bokach. Zaraz sprawdzę z wacikiem.
Dziękuję za rady. ;:196

OK, doczytałam... ten nie miał 0,5mm a ok 3mm. Może jednak to jakiś zabłąkany podróżnik??? ;:88
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

To nie jest przędziorek. Przędziorek jest tak maleńki, że trzeba być nieźle wprawionym, żeby go zobaczyć.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Aneczko nie denerwuj się :wink: , to z pewnością jest roztocze, które może mieć różną barwę, do głębokiej czerni włącznie. Są okrąglutkie, jak łepki od szplilki, tylko mniejsze. Mam tego sporo w akwarium i nie powodują szkód w roślinkach.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj
Dla mnie to też nie wygląda na przędziorka, one są naprawdę maleńkie i wpierwej zobaczysz pajęczynkę niż same szkodniki, zetrzyj to dziadostwo a potem bacznie obserwuj spodnią stronę liści, i wszelkie kąty na kwiatku bo tam najprędzej zobaczysz czy nie ma dziada aha i najlepiej sprawdzać w słoneczku bo są lepiej widoczne pajęczynki.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Hmm ja miałam przędziorka a pajęczyny ani jednej nie było!
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduję, że moje dendrobium nobile jest pod baczną obserwacją i póki co nic nie zauważyłam.
Dodam jeszcze, że to "coś" miało wygląd typowego pająka a nie roztocza.

Pokarzę jeszcze jak się mają moje (chyba -oby!!!) Philadelphie ( i nie tylko) na wczasach na balkonie:

Listek już całkiem spory, który przy kupnie dopiero się wyłaniał. Niestety mój Synek ochoczo chciał pomagać przy przesadzaniu, czego efektem jest pęknięcie liścia :(
Obrazek

A tu wyłaniający się listek u drugiego z "chyba Philadelphi" :P
Obrazek
Obrazek

A to mój falek-niespodzianka, miał miękkie liście, zasuszony był bardzo. A teraz piękny i jędrniutki z delikatnie nakrapianymi liśćmi (podczas kupna nie było nawet tego widać, w tak złej był kondycji) :D
Obrazek

Obrazek

A tu wszystkie razem:
Obrazek

I na zakończenie kilka fotencji kwiatuchów:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,ale u Ciebie kwitnąco ;:63 Wszystkie kwiatki mi się podobają :D
Philadelphia ładnie Ci wypuszcza :D
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Obserwuj Dendrobium, ale wierzę, że to był zwykły pajączek ;:108 I ze swojej strony przepraszam za niepotrzebny alarm na temat przędziorków... jednak wolałam uprzedzić... przepraszam :oops:

Dobrze, że Twój Synek ma takie chęci do grzebania w roślinach - wyrośnie Ogrodnik z niego :D A przełamanym liściem nie przejmuj się - w razie co możesz zasypać cynamonem , żeby infekcja się nie wdarła ;:108
No i gratuluję Ci, że doprowadziłaś do ładnego stanu niespodziankę ;:108 ;:63
Kwitnienia śliczne! Zwłaszcza Dendrobium , ale Phal też cudowne! Zwłaszcza ten w kropki :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu ależ ja Ci bardzo dziękuję! Nie masz za co przepraszać! Lepiej trzymać rękę na pulsie niż potem żałować, że się coś przegapiło! Zawsze mów mi o swoich wątpliwościach. ZAWSZE!!!

Edyto u mnie jest już niestety bardzo przekwitająco. Jednak nadzieja jest! Nowe przyrosty się pojawiają!
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu świetnie sobie radzisz z choruszkami a one za to odwdzięczają się jak widać ;:108 ;:63
Śliczne fotki kwitnących ;:111
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aniu, ale się u Ciebie dzieje ;:138
Nowe D. nobile przecudne, nie ma się co dziwić, ze kupiłaś :)
Twoje storczyki szaleją, mimo iż przekwitają, to mają ochotę wypuścić boczne pędy ;:138
Storczyki z pudełeczka pięknie rosną a kwitnienia bossskie.
Twój nr.1 powinien mieć basal keiki za jakiś czas, no chyba, ze będzie miał inne plany :roll:
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnienia cudne :) jeden kwiat to piękniejszy ;:108
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Aniu postaram się pomóc , lecz nic nie obiecuję. Po pierwsze proszę nie panikuj - moim zdaniem nie oznacza to jeszcze nic złego te pomarańczowe kropeczki. Mam nadzieję, że wycięłaś to ? :) Szczerze Ci powiem, że nie mam pojęcia co to może być... ale ten osad od przędziorków wydaje mi się, że jest nieco inny i towarzyszy mu typowa przędza. Spójrz tutaj i porównaj sobie:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_th ... =0&r=28971
Obserwuj roślinkę i podwyższ jej wilgotność wokół. Moim zdaniem jak na razie nie ma co panikować ;:108 Równie dobrze mogły to być strzępki grzybów , ale co do tego pewności nie mam i zupełnie strzelam...

Teraz te "woskowe" plamy.... dla mnie to kolejna zagadka. Ja na Twoim miejscu bym to zmyła jakimś roztworem ze spirytusem i płynem do mycia naczyń. Nie mam pojęcia co to może być. Wełnowce nie, bo one zostawiają po sobie coś bardziej puchatego niż woskowego... A może coś po prostu kapnęło na listka? Ja bym to zmyła i obserwowała, bo cóż innego poczynić?

Teraz sprawa listka. Mówisz, że jest on u nasady? Kochana te ostatnie listki z czasem odpadają. Najlepiej jakbyś wstawiła fotkę to byśmy oceniły stan rzeczy :) Ale skoro to ostatni liść to duże prawdopodobieństwo, że on po prostu już jest stary ;:108 Gorsza diagnoze może być taka, że zastała się woda w kąciku i naprawdę gnije.... wstaw fotkę :) Dużo pomoże :)
i spokojnie... główka do góry :uszy
To tyle co mogłam pomóc....a pewnie i tak nie pomogłam :(
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, Monika ma rację przędziorki wyglądają inaczej, czasami czerwone pomarańczowe kropeczki to najzwyklejsza pleśń, miałam kiedyś pomarańczowy nalot i to była pleśń, zmyłam wodą z odrobiną cytryny i potem podlewałam przez miesiąc wodą z cytryną, są też środki chemiczne ale ja ich nie używam że względu na dzieci. Więc używam tylko rzeczy naturalnych.
Co do liści na plamkami to mi wygląda dziwnie jeszcze czegoś takiego nie widziałam . Umyj wodą z ludwikiem i alkoholem, i obserwuj. Czy masz jakieś inne kwiaty które stoją obok storczyka? bo być może to ich sok spadł na listki storczyka.
Co do ostatniej kwestii Monia może mieć rację , wrzuć fotkę .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”