Baryczkowe Storczyki cz. II
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Baryczkowe Storczyki cz. II
Kamilko ładniuśki ten phal.Ludisia się rozszalała .Już niedługo będziesz musiała oddzielić te przyrosty bo będą Ci przewracać doniczkę 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczny falus...uwielbiam pieguski
Ludiśka nieźle szaleje..Moja na pewno posadzę w płaskiej doniczce...

Ludiśka nieźle szaleje..Moja na pewno posadzę w płaskiej doniczce...
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusiu, też tak uważam 

Grażynko, dziwne jest to, że nowa psb wyrosła przy tej najstarszej, malutkiej, która sprawiała wrażenie nieżywej. A tu proszę, jaka niespodzianka

Justynko, płaska doniczka to dobry pomysł, ale teraz wybrałabym ceramiczną kaktusiarkę. Może wiosną, gdy przyjdzie mi oddzielić przyrosty to tak zrobię.

Najczęściej to przelewam przez doniczkę wodę z czajnika nad wanną, rzadziej namaczam w misce, ale obserwuję te przyrosty, w sumie to one rosną skośnie, więc podgniwać nie powinnyZabka_Monis pisze:Kamilko jak podlewasz te Ludisie w takiej sytuacji ?:D Te dwa przyrosty nie zagniwają?

Grażynko, dziwne jest to, że nowa psb wyrosła przy tej najstarszej, malutkiej, która sprawiała wrażenie nieżywej. A tu proszę, jaka niespodzianka

Nie zastanawiałam się nad tym, co będzie później. Na razie nie mam pomysły jak oddzielić te przyrosty. Na szczęście to problem nie na dziśpani_storczyk pisze:Już niedługo będziesz musiała oddzielić te przyrosty bo będą Ci przewracać doniczkę

Justynko, płaska doniczka to dobry pomysł, ale teraz wybrałabym ceramiczną kaktusiarkę. Może wiosną, gdy przyjdzie mi oddzielić przyrosty to tak zrobię.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Kamilko śmiało możesz odciąć i wstawić do wody do jakiegoś ciemnego wazonika. Łatwo się w ten sposób ukorzenia. Ja z mojej porobiłam już setki sadzonek dla różnych osób 

- justus27
Kamilko- moja ludisia to sadzonka, rośnie w doniczce o średnicy 4 może 5 cm
Myślę, że ceramiczna doniczka dla niej nie będzie kosztować majątku
I na wiosnę ją przesadzę...

- Baryczka
Halinko, tak zrobię! Muszę jeszcze z oddzieleniem poczekać, ale może na wiosnę 
Justynko, ja mam szczęście, bo mieszkam w zagłębiu szperaczy (ludzi, który przywożą różne "dobra" z Niemiec)- u nich można za dyszkę zdobyć kilka oryginalnych doniczek.
Przegląd parapetów c.d.:
- pamiętacie, że niegdyś postanowiłam przeciąć jednego z Phal. (Cezara) na pół? Górna część niestety poddała się chorobie, dolna długo ani drgęła, dopiero teraz coś się zaczęło dziać
- mój sabotek- mam go od Marty/Nesuniaa. Początkowo miałam z nim problemy, kilkukrotnie zmieniałam mu miejsce, raz przelewałam, raz zasuszałam, ruszył dopiero po dodaniu do podłoża skorupki z jajka oraz kilka białych kamyczków. Oto on:

Justynko, ja mam szczęście, bo mieszkam w zagłębiu szperaczy (ludzi, który przywożą różne "dobra" z Niemiec)- u nich można za dyszkę zdobyć kilka oryginalnych doniczek.
Przegląd parapetów c.d.:
- pamiętacie, że niegdyś postanowiłam przeciąć jednego z Phal. (Cezara) na pół? Górna część niestety poddała się chorobie, dolna długo ani drgęła, dopiero teraz coś się zaczęło dziać

- mój sabotek- mam go od Marty/Nesuniaa. Początkowo miałam z nim problemy, kilkukrotnie zmieniałam mu miejsce, raz przelewałam, raz zasuszałam, ruszył dopiero po dodaniu do podłoża skorupki z jajka oraz kilka białych kamyczków. Oto on:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27
Wow...cóż za siła życia. Chyba keiki Ci rośnie 
Gratuluję pięknego sabotka
Ja też mam problemy z sabotkiem. Nie mogę go "wyczuć" 

Gratuluję pięknego sabotka

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Kamilko, przepiękny jest ten rocznicowy storczuś
A Ludisia mnie bardzo zaskoczyła, że sobie taką drogę rozrostu znalazła. Natura jest jednak bardzo pomysłowa

A Ludisia mnie bardzo zaskoczyła, że sobie taką drogę rozrostu znalazła. Natura jest jednak bardzo pomysłowa

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 paź 2010, o 09:12
- Kontakt:
te ludisie co rosnie oddolu mozesz oddzielic ,dac do wody.Pusci korzenie i masz dalsze rosliny.Rosnie i kwitnie sama bez opieki
http://drroman2.galerie.cz/4661241-2010#66123155
aktualny stan
,
http://drroman2.galerie.cz/4661241-2010#66123155
aktualny stan
przepraszam za pismo,ale niemam czasu szukać pisania polskich znaków,piszę na czeskiej klawiaturze
szukam jakiekolwiek jewel orchids(podobne do ludisii),które by mi ktoś podarował naprz. http://www.tandcterrariums.com/orchids.html" onclick="window.open(this.href);return false;
szukam jakiekolwiek jewel orchids(podobne do ludisii),które by mi ktoś podarował naprz. http://www.tandcterrariums.com/orchids.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Baryczka
Justynko/justus27, mnie wyczucie sabotka zajęło jakieś 4 m-ce! Teraz, gdy widzę nowe korzonki jestem o niego spokojna 
Justynko/Mała_Mi, dzięki! Też mnie zdziwiły te odrosty, ciekawie będą wyglądały jak podrosną
Na razie pod doniczkę podłożyłam kamień, by jej ciężar nie odkształcił przyrostu. Myślę nad zawieszeniem ludisi w oknie, ale dotąd nie wpadłam na jakiś dobry pomysł.
drroman, dzięki za radę- przyda się na pewno
Twoje ludisie są piękne!
Chcę Wam pokazać psb katlejki, która oderwała mi się podczas dzielenia jej wiosną. Niedawno zaczęła gnić od góry- odcięłam chorą część, ale przy podstawie zauważyłam maleńki zaczątek nowej psb. Chciałam ją wyrzucić, bo korzonki miała słabe i może jeden, dwa, ale mimo tego zostawiłam ją. Dosadziłam do dend, które siedzi w akwarium. Przyrościk u katlejki nabrał kształtów, więc pozostanie u mnie na dłużej
Na dzień dzisiejszy obie roślinki wyglądają tak:

Justynko/Mała_Mi, dzięki! Też mnie zdziwiły te odrosty, ciekawie będą wyglądały jak podrosną

drroman, dzięki za radę- przyda się na pewno

Chcę Wam pokazać psb katlejki, która oderwała mi się podczas dzielenia jej wiosną. Niedawno zaczęła gnić od góry- odcięłam chorą część, ale przy podstawie zauważyłam maleńki zaczątek nowej psb. Chciałam ją wyrzucić, bo korzonki miała słabe i może jeden, dwa, ale mimo tego zostawiłam ją. Dosadziłam do dend, które siedzi w akwarium. Przyrościk u katlejki nabrał kształtów, więc pozostanie u mnie na dłużej

Na dzień dzisiejszy obie roślinki wyglądają tak:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
No to się udało 

Pozdrawiam, Justyna
- justus27
Kamilko- swojego sabotka mam od lipca, czyli...do końca października powinnam się go nauczyć ;) Hmm...chyba niewiela czasu mi pozostało
I Tobie się udało doprowadzić do tego, by pojedyńcza psb katlejki wypuściłan ową psbę, gratuluję
Ja, dopiero co w swoim wątku, właśnie takie maleństwo pokazywałam..telepatia?

I Tobie się udało doprowadzić do tego, by pojedyńcza psb katlejki wypuściłan ową psbę, gratuluję

Ja, dopiero co w swoim wątku, właśnie takie maleństwo pokazywałam..telepatia?

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Kamilko widać po złych chwilach przychodzą dobre
i tak ma być nasze roslinki mają wielką chęć do życia wystarczy iskierka
i gratuluję keiki i wytrwałości bo u mnie takie dwa poszły już do krainy wiecznie kwitnących ;)

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Kamilko, gratulacje, to się nazywa sukces! 
Mnie katleje jakoś przerażają i wydają się trudne...
Swojej nie ruszam, choć ma kiepskie podłoże, może jak się oswoimy ze sobą, kiedyś...

Mnie katleje jakoś przerażają i wydają się trudne...

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Baryczka
Justynko/Mała_Mi- cieszę się, bo to taki maleńki sukces po ostatnich porażkach.
Justynko/justus27- i Ty niedługo wyczujesz swojego
Zajrzałam do Ciebie z rewizytą i co nieco po sobie zostawiłam.
Celinko- ja nawet nie chcę liczyć tych, które straciłam. To jest minus naszego hobby. Ja już na straty patrzę z dużym dystansem. Przecież została mi jeszcze spora gromadka (ok. 25szt.) i nimi też trzeba się zająć.
Agnieszko-dziękuję
Mnie trudno ocenić czy katleje są trudne. Nastawiłam się na to, że są łatwe jak Phal. (a zobacz co z tymi "łatwymi" Phal się u nas stało!). Obie moje katlejki miały u mnie ciężki start, miały niewiele korzeni. Do tego te ostatnie miesiące nie były dla mnie proste, nie miałam ochoty zajmować się roślinami, część podupadła na zdrowiu. A mimo wszystko katleje poradziły sobie, mają korzonki i nowe przyrosty. Wiosną razem z innymi storczykami trafią na zewnątrz (będę miała ogrooomny taras), a jesienią zobaczymy czy to coś dało 
Wczoraj trafiliśmy na przecenę w obi, ja raczej nie skusiłabym się na żadne nowości (nie planuję kupować nic storczykowego, aż do wiosny), ale Piotrkowi bardzo spodobało się to dendrobium, więc je zabraliśmy. Jest lekko podsuszone i kosztowało niecałą dyszkę.
A teraz co? Znów u mnie coś kwitnie!

Justynko/justus27- i Ty niedługo wyczujesz swojego

Celinko- ja nawet nie chcę liczyć tych, które straciłam. To jest minus naszego hobby. Ja już na straty patrzę z dużym dystansem. Przecież została mi jeszcze spora gromadka (ok. 25szt.) i nimi też trzeba się zająć.
Agnieszko-dziękuję

Wczoraj trafiliśmy na przecenę w obi, ja raczej nie skusiłabym się na żadne nowości (nie planuję kupować nic storczykowego, aż do wiosny), ale Piotrkowi bardzo spodobało się to dendrobium, więc je zabraliśmy. Jest lekko podsuszone i kosztowało niecałą dyszkę.
A teraz co? Znów u mnie coś kwitnie!

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila