Hosta FOTO 2009/2010

Hosty
Zablokowany
x_P-42

Post »

Moje biedaczki łapią drugi oddech po gradobiciach, choć przedwczorajsze wichury zwaliły mnóstwo gałęzi i liści - szczególnie z wiekowego dębu, który rośnie nieopodal hostowiska.
Wśród starszych, pociętych przez grad i ponadrywanych podmuchami wiatru, pojawiły się nowe, młode listki.Nie oznacza to, ze zaczęły wyglądać ładnie a jedynie to,że rosną, rozwijają się i jest nadzieja ,że w kiedyś znów będą piękne :) Oby do przyszłego roku :!:

Na zdjeciach dla porównania - cztery tygodnie temu i dziś :

* Obrazek * Obrazek

* Obrazek * Obrazek

Kilkunastu hostom musiałam wyciąć po kilka starszych połamanych liści ( troszkę są łyse )----------część gałęzi zebranych dziś z hostowiska

* Obrazek * Obrazek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Widzę, że nie tylko ja aktywnie "wypoczyam" w niedzielę w ogrodzie. Posadziłem dziś następnych 15 host (z kwarantanny w doniczkach, wreszcie się biedaczki doczekały swojego miejsca). Zdjęcia dodam dopiero we wtorek.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
ariel 86
100p
100p
Od: 25 lip 2008, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moja ulubiona fragrant boquet
Obrazek

i pięknie wybarwiona Paradise glory - tegoroczna sadzonka
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Ta Paradise Glory bardziej mi pasuje do Paul's Glory. Ta ma zbyt wąski margines. Być może zakupione z in vitro sadzonki po prostu nie oddały cech oryginału. Niestety nawet ten sposób mnożenia nie daje żadnej gwarancji powielenia matecznej. Hosta zmienną jest .
Ale się nie martw, Paul's Glory równie cudna :)
ariel 86
100p
100p
Od: 25 lip 2008, o 10:40

Post »

Kupiona jako paradise ale czy Paul's czy Paradise glory to i tak jest piękna :lol:
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie mam dorodnej ani jednej, ani drugiej, ale mam dorosła Wheaton Blue. Jest imponująca. Cechy "burchlowatości" liści i pokroj ten sam, więc naprawdę nie ma różnicy, wsie z tej rodziny są przepiękne i duże.
x_P-42

Post »

Ja mam Paul's Glory taką ( zdjęcie z 29.05 - sprzed burzy gradowej):

Obrazek Obrazek

Teraz jest jeszcze troszkę większa, chociaż pozbawiona kilku liści.Rośnie na cienistym stanowisku, słońce ma rano, do 9-tej i wieczorkiem po 18-tej.Jest bezproblemowa i pieknie, dość szybko się rozrasta :)

P.S. Tomaszu z jakiej " rodziny" są te wszystkie pięknotki ?
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje perełki :wink: :D

MANGO TANGO
Obrazek

STICH IN TIME
Obrazek
x_P-42

Post »

Piękności Goni@k ...z chęcią zawieszam oko , ale u kogoś.! Ja mam coś lekkie zahamowania w stosunku do takich odjazdowych i papuzich host , jak Stich, czy Yellow Polka. Wolę takie bardziej (?) "krwiste", jak Hoosier, MM, czy Empress Wu :shock: :shock:

P.S. Dzięki - wiesz za co... :)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to witaj Polu w klubie:)
Kolorowe zawsze kuszą, ale ich piękno blednie przy subtelnej elegancji zwykłej Krossy Regal, Blue Angel czy choćby po prostu zielone montany... ( paco zawsze się śmieje,że faworyzuję zieleninę i w ogóle jednobarwne :) )
W pogoni za nowinkami nie zapominam jednak o starych poczciwych odmianach, nic, że powszechne, ale uroda zwykłych, lecz dorosłych form fortunei AUREOMARGINATY, ALBOMARGINATY jest niezaprzeczalna i nie Yellow Polce z nimi konkurować.
Wciąż moją ukochaną odmianą jest So Sweet, zwłaszcza w porze kwitnienia. Podziwiam ten żywioł, masę listków na długich nóżkach i piękne, lekko zwisłe kwiaty.

Pola, Paul's Glory jest mutacją Perry's True Blue, która jest siewką sieboldiany. Trudno jest więc dociec jaka to rodzina, ale dość już liczna i wsie wywodzące się z Paul's Glory są wielkie, mają masywne liście i cudne "burchle". Myślę, że od typowych sieboldian odeszły dość daleko- nie są powolne, mają długie ogonki liściowe. To nowa linia imponujących host. Podobnie cudowna rodzina Fragrant Bouquet.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Ja sama nie wiem jakie lubię najbardziej, co chwilę zachwycam się inną.

Grand Slam przypadła mi do serca od samego początku, Fireworks to maluszek ale jest taka wesoła

Obrazek Obrazek

Lakeside San Kao przyciąga wzrok, podobnie jak kwitnąca Fujibotan.

Obrazek Obrazek

Tez bardzo lubię So Sweet, rodzinę Fragrant Bouquet i te wielkie zielone i niebieskie hosty.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No i falbanki, falbanki, falbanki :)
x_P-42

Post »

Ale jakie śliczne. San Kao bardzo mnie się widzi :roll: :roll:
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mi też - bardzo:-) A falbanki też urocze- takie kobiece ;-)
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Jako ,że cała rodzina myszy cieszy się ogromnym powodzeniem ,nie tylko u nas -oto moje 2 nowe myszki.
Mouse Tracks. Łączy w sobie dwie rzeczy które uwielbiam tzn. jest myszą :), a do tego streaked. Po pierwszym wrażeniu mogę powiedzieć ,że jest ładniejsza od Royal Mouse Ears.Rosną obok siebie i MT ma lepsze popaćkanie i ciemniejszą barwę. Ciekawe czy ten układ sił się zmieni w dorosłych formach.

Obrazek

I druga myszka: Pure Heart, trochę podobna do Holy Mouse Ears ,ale widząc je razem widać różnice w szerokości marginesu i ,przynajmniej teraz Pure Heart wydaje się drobniejsza.

Obrazek

A na dokładkę coś co cieszy serce me ogromnie.
Rhino Hide -chyba najbardziej spektakularna premiera w ostatnim czasie. Moja to oczywiście liner z importu ze Stanów.
Wygląda jak małe ciasteczko i nie przypomina oryginału, ale cóż z niego wyrośnie !!!

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Hosty”