Brokuły- uprawa, odmiany

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak uprawiać brokuł?

Post »

Jak długo po posadzeniu rozsady brokuła trzeba czekać by zaczęła tworzyć się róża? Ile wtedy powinien mieć liści (tak mniej więcej)?
Wybaczcie moją ignorancję, pierwszy raz wysadzam brokuła z przygotowanej rozsady (moje siedzą w ziemi już 4 tygodnie i nie ma śladu róż, zatem nie wiem czy tak ma być bo jeszcze potrzebują czasu, czy to znowu ja coś źle zrobiłam; dodam, że rosną, od północnej strony za tunelem foliowym, miejsce jest widne, ale nie ma tam pełnego słońca; podlewam często około 1 raz na 2 dni).
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

To ja też wyrwę te dzikie brokuły bo zakwitają mi takimi malutkimi rózyczkami.Będzie miejsce dla pomidorasów ;:138
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja też podłączę się pod to pytanie. Mój brokuł (odmiana marathon) wysadzony został z rozsady jakiś miesiąc temu. Zasilony początkowo azofoską, później przerobionym obornikiem końskim. Częśc rośnie w słońcu (od godz. 12) a częśc w półcieniu. Rośliny wyglądają zdrowo, ale czytam na forum, że powinny już zacząc zawiązywac róże. Czy mam coś zrobic żeby im pomóc? Czy zasilic nimi kompost i zrobic miejsce na ogórki?
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Alembik

Post »

To chyba lepiej jak nie tworzą róży za wcześnie. Jeden z moich brokułów jest znacznie mniejszy od innych. Nie wyrwałem go tylko dlatego, żeby zobaczyć co się stanie i stało się to, że zaczął przedwcześnie tworzyć różę, która jest raczej mikrych rozmiarów. Myślę, że im więcej będą miały liści, zaczynając tworzyć różę, tym róża będzie większa. A tak poza tym to chyba je czymś nakryję, bo straszne upały idą.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

Cytat z podanego wyżej linku: "pierwsze zbiory przypadają po upływie 55-70 dni od posadzenia rozsady."
I wszystko jasne, dzięki.
Życie, Ty wariacie...
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

W tym roku taka "ciekawa" ta pogoda .. u mnie brokóły zaczynają mieć różyczki , ale niewielkie urosły
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Ja dzisiaj wyrwałam dzikie brokuły, zrobiły się wielkie, zakwitły pięknie na żółto, stwierdziłam że bardziej pasowałoby do ogrodu ozdobnego a nie do warzywnika bo brokułków nawet malutkich się nie doczekałam. W korzeniu jednego wiły się białe obrzydliwe robaki, w kalarepce też je znalazłam. Co to za świństwo?
Pozdrawiam
Asia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może być śmietka kapuściana albo jakiś gatunek z chowaczy.
Awatar użytkownika
aska73
100p
100p
Od: 2 lip 2011, o 19:32

Post »

Dzięki Przemek za odpowiedź. Tak to chyba śmietka. Obrzydlistwo.
:wit
Pozdrawiam
Asia
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Z moich brokułów nic nie wyszło, z roślin zostały tylko nerwy, ślimaki były głodne to nich chwasty zjadają :evil:
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

U mnie pojawjają się pierwsze brokuły
Obrazek

Mam tylko problemy z drutowcami i każdy brokuł inaczej rośnie (może to dobrze? ;p)
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie póki co jedynie liście. O róży nawet nie ma mowy.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

u mnie żerują drutowce i paradoksalnie na coś się przydają. Brokuły zaatakowane przez nie wcześniej kwitną ;p
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Super widok. Moim brokułom jest daleeeko do takiego stanu. Mają zaledwie po kilka liści i ani widu róży. Wysiane i wysadzone według wytycznych producenta.
Czy coś jeszcze z nich będzie? Czy mają zasilic kompost? Mam bardzo mały warzywnik i jeśli nic z tego nie będzie to jeszcze nie jest za późno żeby wysiac na to miejsce inne warzywa.
A może dac im jakiegoś specjalnego nawozu?
Do tej pory dostały: saletrzak, odrobinę azofoski i przerobiony obornik koński. (dawki raczej za małe niż za duże; strasznie boję się przedobrzyc).
P.S. Proszę o wyrozumiałośc, to mój pierwszy raz. :oops:
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

zaczekaj. Jak ma dużo liści to będzie miał duży owoc.
Ja siałem z rozsad i dlatego jest wczesny, cierpliwości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”