Poziomki - uprawa cz. 1
Re: Poziomki - uprawa
Proponuję zerknąć tutaj: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1036
Temat o poziomkach ja dowiaduje się o moich borówkach
u mnie też borówka ma zawsze czerwone liście ,zawsze myślałam że to taka odmiana , a tu proszę teraz wiem że ma za mało kwaśną glebę
dzięki

dzięki

Pozdrawiam Iwona 

-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witia dziękuję za informację. Pod borówki dałem oczywiście kwaśny torf, ale to było w 2008 roku. Na wiosnę zakwaszę glebę mocniej.
Wysiane przeze mnie 2 tygodnie temu poziomeczki - zaczynają kiełkować
Póki co, tylko trzy łebki się pojawiły, ale zawsze to już coś 

Pozdrawiam! Tereska 

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
siewki z pierwszymi listkami - poziomka RUGIA siana 18 stycznia, zapomniałam już jaki to drobiazg. W zeszłym roku siałam, posadziłam 10 krzaczków z czego 9 już owocowało do pierwszych przymrozków.

pozdrawiam
Edyta
Edyta
Nie, nie jest za póżno.

http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?m=3&d=5Rozsadę poziomek można przygotować samemu wysiewając nasiona już w lutym lub w początku marca do skrzynki w mieszkaniu, lub w czerwcu, najpóźniej w początku lipca do skrzynki umieszczonej w ogrodzie.

Musiałem ponownie wysiać poziomki - padło na odmianę Baron von Solemacher. Już po czterech dniach nasiona zaczęły kiełkować (pod folią). Zauważyłem, że nasiona lepiej chłoną wodę, gdy dwa razy dziennie podlewa się je małym opryskiwaczem do roślin.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Moje maleństwa posiane 9.02 powoli zaczynają wykształcać liście właściwe. Tylko się zastanawiam, jak te biedactwa popikować? Macie jakieś dobre rady jak uniknąć strat?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Też miałam o pikowanie zapytać- bo tak sobie myślę że chyba trzeba pikować w grupkach
, bo nie wyobrażam sobie jednej małej roślinki w doniczce i do tego ile trzeba było by mieć doniczek 

Pozdrawiam Iwona 

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Pikowałem kiedyś po jednej do małych plastronów/wielodoniczek, po 20 sztuce anielski spokój mnie opuścił i resztę porozsadzałem kępkami.
Po przymrozkach w maju wysadziłem na stałe miejsce i przez jakieś 3 lata miałem własne poziomeczki a dzieciaki radochę.
Teraz poczytałem ten wątek i posiałem ponownie tym razem "Reginę" - ale od razu grupkami do małych wielodoniczek
Po przymrozkach w maju wysadziłem na stałe miejsce i przez jakieś 3 lata miałem własne poziomeczki a dzieciaki radochę.
Teraz poczytałem ten wątek i posiałem ponownie tym razem "Reginę" - ale od razu grupkami do małych wielodoniczek

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Ech, muszę się przyznać bez bicia że miałam zamiar je pikować po kilka naraz, ale raczej chodziło mi o to jak się z nimi obejść? porządnie je zalać przed tą całą operacją? Boję się że im uszkodzę korzonki 

Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja w zeszłym roku nie odważyłam się pikować takich maluchów, poczekałam aż wytworzą się 3 ? 4 pary liści właściwych i dopiero pikowałam do wielodoniczek? miałam ich 9 sztuk?10 sztuka to siewki upakowane w pęczek ( szkoda mi było wyrzucić ). Poziomki kwitły i owocowały już w pierwszym roku oprócz tej jednej ?zbiorczej? kępki. W tym roku też tak zamierzam postąpić, może wcześniej podkarmię je biohumusem. 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Ja posadzilam sobie jakies 2 tyg temu poziomki Barona, i juz oczywiscie powschodzily..., ale tez popikowałam część tych maluchów i poki co sobie rosna, a wyszło mi tych sadzonek ponad 200:D i to jeszcze nie wszystkie 

- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam inny kłopot. Trzymam poziomki na balkonie i poprzedniej zimy wszystkie mi przemarzły. W tym roku postanowiłam do tego nie dopuścić i schowałam je do garażu. Strasznie mnie już "nosi", żeby stamtąd wyciągnąć. Wiem, że jest za zimno, ale nie mogę patrzeć, jak wypuszczają młode, żółte listki (bo w garażu nie ma okna)
. A może postawienie ich na balkonie aż tak bardzo im nie zaszkodzi? Od kilku dni w nocy jest około -6*C - już nie ma -20
.

Oj, myślę, że temperatura obecnie panująca na zewnątrz jest dla młodych poziomek całkowicie zabójcza. Garaż również nie jest dobrym miejscem - mało światła i zimno. Najlepszym rozwiązaniem jest parapet w domu. Moje poziomki rosną bardzo ładnie na parapecie od wschodu, już po tygodniu od wysiania większość roślinek ma wykształcone liścienie. Jutro wstawię zdjęcia z porównaniem.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".