Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
x_r-t

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Proponuję zerknąć tutaj: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1036
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Temat o poziomkach ja dowiaduje się o moich borówkach :D u mnie też borówka ma zawsze czerwone liście ,zawsze myślałam że to taka odmiana , a tu proszę teraz wiem że ma za mało kwaśną glebę
dzięki ;:180
Pozdrawiam Iwona :)
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witia dziękuję za informację. Pod borówki dałem oczywiście kwaśny torf, ale to było w 2008 roku. Na wiosnę zakwaszę glebę mocniej.
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

Wysiane przeze mnie 2 tygodnie temu poziomeczki - zaczynają kiełkować ;:138 Póki co, tylko trzy łebki się pojawiły, ale zawsze to już coś 8-)
Pozdrawiam! Tereska :)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

siewki z pierwszymi listkami - poziomka RUGIA siana 18 stycznia, zapomniałam już jaki to drobiazg. W zeszłym roku siałam, posadziłam 10 krzaczków z czego 9 już owocowało do pierwszych przymrozków.
Obrazek
pozdrawiam
Edyta
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie, nie jest za póżno.
Rozsadę poziomek można przygotować samemu wysiewając nasiona już w lutym lub w początku marca do skrzynki w mieszkaniu, lub w czerwcu, najpóźniej w początku lipca do skrzynki umieszczonej w ogrodzie.
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?m=3&d=5

:wit
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Musiałem ponownie wysiać poziomki - padło na odmianę Baron von Solemacher. Już po czterech dniach nasiona zaczęły kiełkować (pod folią). Zauważyłem, że nasiona lepiej chłoną wodę, gdy dwa razy dziennie podlewa się je małym opryskiwaczem do roślin.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Moje maleństwa posiane 9.02 powoli zaczynają wykształcać liście właściwe. Tylko się zastanawiam, jak te biedactwa popikować? Macie jakieś dobre rady jak uniknąć strat?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Też miałam o pikowanie zapytać- bo tak sobie myślę że chyba trzeba pikować w grupkach ;:4 , bo nie wyobrażam sobie jednej małej roślinki w doniczce i do tego ile trzeba było by mieć doniczek ;:3
Pozdrawiam Iwona :)
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Pikowałem kiedyś po jednej do małych plastronów/wielodoniczek, po 20 sztuce anielski spokój mnie opuścił i resztę porozsadzałem kępkami.
Po przymrozkach w maju wysadziłem na stałe miejsce i przez jakieś 3 lata miałem własne poziomeczki a dzieciaki radochę.
Teraz poczytałem ten wątek i posiałem ponownie tym razem "Reginę" - ale od razu grupkami do małych wielodoniczek ;:224
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Ech, muszę się przyznać bez bicia że miałam zamiar je pikować po kilka naraz, ale raczej chodziło mi o to jak się z nimi obejść? porządnie je zalać przed tą całą operacją? Boję się że im uszkodzę korzonki :?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Ja w zeszłym roku nie odważyłam się pikować takich maluchów, poczekałam aż wytworzą się 3 ? 4 pary liści właściwych i dopiero pikowałam do wielodoniczek? miałam ich 9 sztuk?10 sztuka to siewki upakowane w pęczek ( szkoda mi było wyrzucić ). Poziomki kwitły i owocowały już w pierwszym roku oprócz tej jednej ?zbiorczej? kępki. W tym roku też tak zamierzam postąpić, może wcześniej podkarmię je biohumusem. ;:3
pozdrawiam
Edyta
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Ja posadzilam sobie jakies 2 tyg temu poziomki Barona, i juz oczywiscie powschodzily..., ale tez popikowałam część tych maluchów i poki co sobie rosna, a wyszło mi tych sadzonek ponad 200:D i to jeszcze nie wszystkie :D
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam inny kłopot. Trzymam poziomki na balkonie i poprzedniej zimy wszystkie mi przemarzły. W tym roku postanowiłam do tego nie dopuścić i schowałam je do garażu. Strasznie mnie już "nosi", żeby stamtąd wyciągnąć. Wiem, że jest za zimno, ale nie mogę patrzeć, jak wypuszczają młode, żółte listki (bo w garażu nie ma okna) :( . A może postawienie ich na balkonie aż tak bardzo im nie zaszkodzi? Od kilku dni w nocy jest około -6*C - już nie ma -20 :roll: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Oj, myślę, że temperatura obecnie panująca na zewnątrz jest dla młodych poziomek całkowicie zabójcza. Garaż również nie jest dobrym miejscem - mało światła i zimno. Najlepszym rozwiązaniem jest parapet w domu. Moje poziomki rosną bardzo ładnie na parapecie od wschodu, już po tygodniu od wysiania większość roślinek ma wykształcone liścienie. Jutro wstawię zdjęcia z porównaniem.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”