Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe- uprawa,choroby,szkodniki-cz.5
Masz ładne ogóreczki, nie ma potrzeby niczym pryskać, bo pogoda jak drut. Jak mają jedzonko w ziemi, to wystarczy.
Iza
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
Nie wiem tylko jak je prowadzić bo miejsca niewiele żeby po ziemi boję się że zbyt mało a na sznurkach nie bardzo wiej jak niestety.
. Pomoże ktoś?
Agnieszka

Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moje ogórki z rozsady Julian kwitną ładnie. Widzę że mrówki chodzą po pędach, czy mam się tym martwić?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Mi nigdy żaden ogórek nie odchorował po potrampaniu przez mrówki
. Jedynie w miejscu ulokowania kopczyka/mrowiska rośliny podsychają i padają. Nie niszczę im tej osady, bo i tak założą w innym miejscu i będzie następna uschnięta roślinka. Pozwalam im swobodnie żyć, jedzenia wystarcza dla wszystkich. Tak się zastanawiam ,czy to dzięki mrówkom zawdzięczam zdrowe plony. W czasie jak inni skaczą z opryskiwaczami ja sobie gadam z mrówkami
.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja z ogórkami na razie z tyłu jestem, a to wszystko przez suszę, która mnie męczy od dwóch miesięcy, gdzie spadły tylko dwa 10min deszcze, ktore zmoczyły tylko wierzch ziemi. Tak czy owak liczę w tym roku na największy plon ogórków jaki do tej pory miałem, bo i ilość jest większa niż dotychczas. No i ieden rządek wysadzony przez nieporozumienie. 
Mam Juliana i Alliance oraz mix rosyjskich, ktore planuje jutro wysadzić.

Mam Juliana i Alliance oraz mix rosyjskich, ktore planuje jutro wysadzić.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku przez mrówki straciłam kilka sadzonek ogórka . No niestety
zwalczyć się tego nie da .
Mnie się mrówki kojarzą z mszycą , jak je
na drzewkach widzę , to wiem że mszyca też tam jest .
zwalczyć się tego nie da .

na drzewkach widzę , to wiem że mszyca też tam jest .
Moje ogóreczki mają już i więcej liści, czym byście polecali zasilić?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Spróbuje Ci pomoc o ile fotosik działa. To konstrukcja najprostsza z możliwych, która sama byłam w stanie zrobić, syn tylko pomógł mi nasadzić listwę u góry na tyczki w nadwiercone otwory, by to jakoś stabilne było. Tyczki powlekane plastykiem 3- metrowe, wbite w ziemie co najmniej pół metra, wzmocnione metalowymi palikami, cienkimi, takimi do siatek. Sznurki na dole zaczepione o szpilki do wlokniny . Sądziłam tylko pare kepek ogórków, bo chyba za miesiąc się wyprowadzimy, myśle, ze załapie się jeszcze na świeża mizerię.Balbina72 pisze:Nie wiem tylko jak je prowadzić bo miejsca niewiele żeby po ziemi boję się że zbyt mało a na sznurkach nie bardzo wiej jak niestety.. Pomoże ktoś?
Agnieszka

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Balbino i jeszcze zerknij tu:
viewtopic.php?f=42&t=55674
Bo przy prowadzeniu na sznurkach trzeba usunąć zawiązki i pędy boczne z dołu rośliny, ja usuwam wszystko do 4-5 węzła, potem skracam pędy boczne a od wysokości ok. 1 m już wszystko idzie prawie na żywioł.
A sznurki tak jak na zdjęciach Gieni podwójne i przekładamy roślinę między skrzyżowanymi sznurkami, wtedy się nic nie zsuwa pod ciężarem owoców.
Tak wyglądała moja zeszłoroczna konstrukcja

Do tego sznurki i oczywiście ogórki.
viewtopic.php?f=42&t=55674
Bo przy prowadzeniu na sznurkach trzeba usunąć zawiązki i pędy boczne z dołu rośliny, ja usuwam wszystko do 4-5 węzła, potem skracam pędy boczne a od wysokości ok. 1 m już wszystko idzie prawie na żywioł.
A sznurki tak jak na zdjęciach Gieni podwójne i przekładamy roślinę między skrzyżowanymi sznurkami, wtedy się nic nie zsuwa pod ciężarem owoców.
Tak wyglądała moja zeszłoroczna konstrukcja

Do tego sznurki i oczywiście ogórki.
Dorota
-
- 50p
- Od: 11 sty 2018, o 23:25
Ogóreczki na razie startują, ale już widać pierwsze zawiązki. Uważacie, że lepiej pozbyć się pierwszych kwiatów i pozwolić roślinie najpierw się powiększyć, czy pozwolić iść na żywioł.

-
Ja nie usuwam nic, żadnych zawiazków ani liści, zwyczajnie nie chce mi się nurkować a ogórków mi wystarcza

Pozdrawiam! Gienia.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Ja trochę bocznych pędów na dole usuwam, ale sznurki wiążę inaczej: na dole mam paliki i do nich linka przymocowana, sznurki są wiązane do tej linki i pędy ogórków zawijane do umocowanych sznurków. Żaden ogórek się nie wyrwie oczywiście niechcący
Miały być na płask, ale jakoś za wąsko wyszło i dałam do góry, chociaż konstrukcja prowizorka, ale zadanie spełni
Foto majowe, może coś widać...

Miały być na płask, ale jakoś za wąsko wyszło i dałam do góry, chociaż konstrukcja prowizorka, ale zadanie spełni

Foto majowe, może coś widać...

Pozdrawiam Eugenia
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na tę noc nakryłem włókniną. Nad ranem miałem tylko 5,5C. Następna też ma być zimna. Ogórki kwitną i ładnie się wiążą.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Dorotko, Ebabciu, macie konstrukcje jak od jakiegoś fachmana!
Wczoraj zrobiłam jeszcze jedno wzmocnienie. Tutaj prawie raz w tygodniu porzadnie wieje, często bywa, że jakiś jęzor huraganu się przyplacze i konary sosen łamie jak zapałki. Przeciagnęłam gruby sznur od szczytów konstrukcji do dwóch słupków ogrodzeniowych, slupki mocne, zabetonowane. Przynajmniej jak będzie wichura od zachodu to będzie zabezpieczone. Od wschodu nie mam jak, chyba tylko do szopki przywiazać, a wiadomo że huraganowy - tornadowy wiatr robi koło i za chwilę wieje ze strony przeciwnej.

Pozdrawiam! Gienia.