Mięta - choroby
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mięta - czy da się uratować
Tak obetnij części nadziemne i spal. Z kłaczy powinny wyrosnąć zdrowe pędy 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ok, dziekuje za odpowiedz. A nie wiesz co to za robactwo/choroba? niektore pedy wyrosly w tym roku wlasnie na nowo z korzeni i wiekszosc tez ma te plamy, ale rzeczywiscie jest pare pedow zdrowych.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rdza miety. Są stosowane preparaty do zwalczania tej choroby, ale moim zdaniem jako zwolennika integrowanej uprawy
najpierw zastouj zabiegi agrotechniczne czyli wycinanie i koniecznie palenie wszystkich porazononych lliści i pędów do samej ziemi. Zbieraj opadłe liscie i tak samo postepuj. jeśli to nie pomoże to pozostaje oprysk preparatami.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie.
Mam problem z miętą.Posadzona ze szczepki do doniczki,ładnie się rozrasta,ale zauważyłam na łodydze i listkach nalot szaro biały trudno mi określić dokładniej i zastanawiam się cóż to takiego.Mączniak,pleśń??
Czy można się tego pozbyć domowym sposobem? Dodam,że bardzo mi zależy na tej mięcie.
Fotki nie wstawię,ponieważ mój aparat nie potrafi uchwycić problemu
Mam problem z miętą.Posadzona ze szczepki do doniczki,ładnie się rozrasta,ale zauważyłam na łodydze i listkach nalot szaro biały trudno mi określić dokładniej i zastanawiam się cóż to takiego.Mączniak,pleśń??
Czy można się tego pozbyć domowym sposobem? Dodam,że bardzo mi zależy na tej mięcie.
Fotki nie wstawię,ponieważ mój aparat nie potrafi uchwycić problemu

Re: Mięta-dziwny nalot Pomóżcie
Jak fotki nie wstawisz to wpisz sobie w google mączniak prawdziwy i porównaj, jak to będzie to, to albo chemia albo spróbuj wywarem z czosnku
- gapapl
Oczywiście porównywałam ,ale przekonana nie jestem.
Żadnych stworzonek nie widzę,nawet zmieniłam podłoże.
Jeśli to pleśń to nie wiem czy wywar z czosnku pomoże.
Trochę jest to podobne do tego zdjęcia poniżej,ale na mojej mięcie jest to bardziej delikatne,że tak to ujmę mniej widoczne i występuje to w formie placków np na liściu jest jedna plama tego nalotu ale nie na całym,

Żadnych stworzonek nie widzę,nawet zmieniłam podłoże.
Jeśli to pleśń to nie wiem czy wywar z czosnku pomoże.
Trochę jest to podobne do tego zdjęcia poniżej,ale na mojej mięcie jest to bardziej delikatne,że tak to ujmę mniej widoczne i występuje to w formie placków np na liściu jest jedna plama tego nalotu ale nie na całym,

Wszystkie liście tak Ci się robią czy tylko część ? A wywar z czosnku tak czy siak nie zaszkodzi to możesz spróbować
- gapapl
Tylko na części liści tak się dzieje i na łodydze
Udało mi się zrobić fotkę.Niestety chyba nie za wiele ona pomoże w rozpoznaniu.Jak pisałam to jest mało widoczne,ale jest.Na tym liściu najwięcej tego cholerstwa i jeden młody listek cały zaatakowany.Pasożytów dalej nie widzę.Idę zrobić wywar z czosnku...Tak się jeszcze zastanawiam mięta stoi (stała,przeniosłam ją)obok innych roślin z nimi wszystko jest ok.

Udało mi się zrobić fotkę.Niestety chyba nie za wiele ona pomoże w rozpoznaniu.Jak pisałam to jest mało widoczne,ale jest.Na tym liściu najwięcej tego cholerstwa i jeden młody listek cały zaatakowany.Pasożytów dalej nie widzę.Idę zrobić wywar z czosnku...Tak się jeszcze zastanawiam mięta stoi (stała,przeniosłam ją)obok innych roślin z nimi wszystko jest ok.

No to liscie na których jest nalot wywal a resztę spryskaj tym wywarem i powinno być okej
- gapapl
Już tak robiłam.Tam gdzie to były zmiany urwałam liście,ale pojawia się na nowych 
Wczoraj już zrobiłam oprysk.Mam nadzieję,że to pomoże bo bardzo mi na niej zależy.
Ta mięta to chyba mięta ogrodowa smak z dzieciństwa.Jako jedyna szczepka się przyjęła i jeszcze problem
Miałam kilka odmian mięty,ale to nie było to,nie ten smak

Wczoraj już zrobiłam oprysk.Mam nadzieję,że to pomoże bo bardzo mi na niej zależy.
Ta mięta to chyba mięta ogrodowa smak z dzieciństwa.Jako jedyna szczepka się przyjęła i jeszcze problem

Miałam kilka odmian mięty,ale to nie było to,nie ten smak

- gapapl
Niestety oprysk nic nie daje.Zaprzestałam oprysku i znów to samo.Najwięcej zmiany jest na łodydze.
Nie mam siły do tej mięty.Nie jestem przekonana czy to mączniak,bo córka się zapomniała i mięte przestawiła obok innych roślin i te są zdrowe.
Nie wiem czy pobranie szczepki coś da jeśli roślina jest chora.
Właśnie zauważyłam pleśń na ziemi
Fakt do ziemi do której włożyłam miętę nie była najlepszej jakości,ale wcześniej tego problemu nie miałam.No i znów muszę przesadzić.Mam ziemię kwiatową i perlit zrobię mieszankę.Czy może do pleśni na powierzchni ziemi przyczynił się oprysk z czosnku?
Nowych zmian na liściach nie zauważyłam.
Co ile robić oprysk? by nie przedobrzyć.
Nie mam siły do tej mięty.Nie jestem przekonana czy to mączniak,bo córka się zapomniała i mięte przestawiła obok innych roślin i te są zdrowe.
Nie wiem czy pobranie szczepki coś da jeśli roślina jest chora.
Właśnie zauważyłam pleśń na ziemi

Fakt do ziemi do której włożyłam miętę nie była najlepszej jakości,ale wcześniej tego problemu nie miałam.No i znów muszę przesadzić.Mam ziemię kwiatową i perlit zrobię mieszankę.Czy może do pleśni na powierzchni ziemi przyczynił się oprysk z czosnku?
Nowych zmian na liściach nie zauważyłam.
Co ile robić oprysk? by nie przedobrzyć.
To raczej mączniak jest. Spróbuj takiego oprysku: 1 łyżeczka sody oczyszczonej na 1 litr wody. Spryskaj dokładnie całą roślinę. Myślę też, że powinnaś ograniczyć podlewanie. Mięta lubi wilgotna glebę, ale nie do tego stopnia by wystąpiła pleśń
.

- gapapl
Aguś pleśń a raczej taki nalot na podłożu mnie zdziwił,bo nie podlewam roślin za dużo.Wodę wlewam zawsze do podstawki także czasem wierzch jest lekko wilgotny.
Dziękuję za przepis z sodą
Dziękuję za przepis z sodą

W najgorszym wypadku zetnij część nadziemną, odbiją zdrowiutkie nowe pędy.
Zarodniki mączniaka na pewno masz w glebie, więc w sprzyjających warunkach znowu się rozwinie, należałoby jednak ziemię wymienić
.
Aha, oprysk musisz powtórzyć po 6 dniach.
Zarodniki mączniaka na pewno masz w glebie, więc w sprzyjających warunkach znowu się rozwinie, należałoby jednak ziemię wymienić

Aha, oprysk musisz powtórzyć po 6 dniach.