Zuzia111 
w tym miejscu posadzone są rośliny od 50-100 cm, 3 liliowce, trawa 'Ice Dance' szybko podwaja objętość. Pierwsze nasadzenie róża, obok dwie sasanki, dopełnienie coroczne- rośliny jednoroczne firletka kwiecista, Werbena patagońska, dwie kępki żurawek. Hortensja i krzew podobny do bukszpanu. Szybkie zagęszczenie dały liliowce, na gliniastym podłożu rewelacyjnie rosną.
Przez cały sezon ten kawałek tak wyglądał...
Rok 2015...
Maj 2016...

Wrzesień 2016

Dzisiejsza fotografia, trawa 'Ice Dance' ...
Krzew podobny do bukszpanu...
PEPSI nie wiem czy wszystkie goryczki dobrze rosną, te które rosną w ogrodzie są niskie ok 10 cm. Posadzone są z zachodniej strony skalniaka, nie lubią pełnego nasłonecznienia. Stanowisko jest podwyższone, woda bez problemu odpływa z pomiędzy kępek. Najlepiej na skalniak z rojnikami wybrać niskie byliny, nie zadarniające. Nie mam ich wiele, te co rosną, dają trochę koloru jak przekwitną rojniki.
Dzwonki, rosną w miejscu...nie płożą się na boki. Wiosną odrastają od korzenia.
Cotula...
Saponaria Oliviana...
Goździk kropkowany, jak przekwitnie trzeba górę przyciąć...

Macierzanka, fajnie wrasta pomiędzy kamienie...wymaga przycinania.

Nie znam wszystkich nazw...
Skalnica, ładnie kwitnie...szybko się rozrasta, lubi płożyć się na kamieniach- wapień.
Madziagos trzymam kciuki, będzie nowa rabata
Blueberry ta rabata ma trzy lata, trawa, liliowce szybko rosną...zaglądaj do wątku sprzedażowego, dziewczyny sprzedają nadwyżki...można kupić duże sadzonki. Bardzo dużo roślin tam kupiłam

Niektóre są z wymiany, wysiane własnoręcznie, ogród w ostatnich sześciu latach tak się zapełnił. Wcześniej puste miejsca zapełniane były roślinami jednorocznymi, teraz też są wysiewane ubiorki, w tym roku posadzone były dalie, mieczyki...co roku można zmieniać miejsce nasadzeń, nie jest nudno. Wysypać rabat nie mogę ze względu na gryzonie, trzeba je zapełniać inaczej przed chwastami
Iglak wąsko kolumnowy, będzie cięty w spiralę...
Ulubione cyprysiki...