Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród przy domu

Post »

Właśnie wróciłam z miasta zziębnięta , jak dobrze że do ciebie zajrzałam..od razu cieplej. ;:oj Kolorowe rabatki, pięknie skomponowane aż miło popatrzeć. Tylko zaraz chce się wiosny. ;:306 Widzę piękny okaz RH i na moje oko w słońcu rośnie, nie widzę aby go coś przysłaniało. Czy ja dobrze widzę :?: Goryczek nigdy nie miałam, podobają mi się ale się waham. :roll: Ponoć grymaśne. ;:224 Co do ciemierników. Są kwitnące na wiosnę i kwitnące teraz, mam oba. ;:128
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Madziagos :D dębiki też lubię...czy u Ciebie też błyskawicznie przyrastają :?: Dwa razy trzeba było zmniejszyć kępy...zarosły goryczki, że nie było widać kępek. Posadzone w jednym miejscu, będą dobrze widoczne...niebieski kolor z białym, pasuje...zobacz na foto, na tle większego kamienia...posadzony jest ozdobny czosnek, przyciąga wzrok jak goryczki przekwitną. Potem kwitną inne maluchy. ;:108

Zuzia111 odmian goryczek jest dużo, na skalniaku rosną dwie odmiany. Stanowisko jest chyba odpowiednie, nie chorują...kwitną na wiosnę i mniej obficie na jesieni. Wiem tylko że w kępkach nie może zalegać woda...podłoże powinno być przepuszczalne. W czasie upałów sadzonki były podlewane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Zachwycona jestem Twoimi goryczkami i dębikiem - piękny widok ;:138
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś miałam epimedia, ale wyrzuciłam je. Zimowały dobrze, tylko małe kwiaty miały i zawsze przesuszone liście. Mieszkam w gminie, która ma według statystyk prawie najmniej opadów w Polsce. :roll: Gdy wszędzie zalewa i gnije u mnie dopiero jest normalnie. ;:224
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stefcia :D Fajne że Ci się podobają takie rośliny;:167
Goryczki w tym roku zostaną obsypane ozdobnym kamykiem, niebieski kolor będzie dobrze widoczny. Biały dębik prawdopodobnie zostanie przeniesiony na większy skalniak...za bardzo się rozrasta, trzeba go wyrywać i wycinać...korzenie wyrastają prawie z pod każdej pary liści...przerastają agrotkaninę która jest pod spodem.
Dla Ciebie goryczki i dębiki z bliska...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lady-r epimedia wiem że podsychają. Na wiosnę trzeba wycinać suche liście...w sezonie nie jest tak źle. Kwiaty uwielbiam, są niewielkie... ale jakie mają kształty i kolory. Pasują pomiędzy różanecznikami. Na tej rabacie jest bałagan... rosną nie pasujące do siebie rośliny, musi jednak tak zostać...nie mam gdzie upchnąć tych roślin...lilie są zjadane w innych miejscach przez myszy. Piwonie się rozrastają po szerokości, nie lubią być przesadzane...przestają kwitnąć. Rośnie też paproć, lubi pół cieniste miejsce ;:224 Jest też tawułka, przerośnięta podagrycznikiem pospolitym. Tej plagi już od kilku lat nie mogę się pozbyć. Następny to kopytnik, co roku sadzonek jest coraz więcej...dwa iglaki... wolno rosnące. Jest kolorowo , trochę dziwnie...miejsca jest stanowczo za mało ;:124

W sezonie tak to wygląda...
Obrazek
Żurawki,szafirki też są ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Na podagrycznik to już tylko smarowanie Roundapem ci pozostaje, ja też kiedyś go miałam, a zadobyłam piękny, kolorowy :wink: jak zobaczyłam co to za ziółko to szybko eksmitowałam no i jeszcze wtedy widły dały radę. Rododendrona masz pięknego ;:108 ja też mam problemy z rabatami i ciągle przesadzam, lilii mi nic nie rusza, bo mam hordę kotów w podwórku, ale kiedyś na jesieni sypałam nornicom do norek zatrute ziarno, bo też żarły mi tulipany i lilie. Teraz mam spokój tylko mam trawki połamane i drzewka robią za drapaki kotom. :evil:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

O, matulu, czytam o podagryczniku - to również moja zmora ;:131 Bardzo trudny chwast :? Ja już próbowałam nawet całe rabaty przekopać, wyjmowałam podziemne kłącza, które są bardzo kruche i mimo starannej pracy, to i tak zawsze coś zostawało i odrastalo ;:222
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne, piękne widoki ;:63 bardzo ładnie goryczka w połączeniu z dębikiem wygląda, pasują do siebie ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady-r podagrycznik miałam i kolorowy, został wykopany...w tym miejscu jest teraz taras. Zwykły był chlapany chemią, roczne nowe sadzonki uschły, te które wrosły w rośliny maja się świetnie ;:124 cztery miejsca są z tym chwastem. Wyrywam jak zobaczę, jednak po jakimś czasie wyskakuje od nowa. Z nornicami spróbuję, na razie ziemia jest zamarznięta.

Alania ten chwast to prawdziwa plaga, najgorzej jak wrośnie w inne rośliny. Masz rację, zostanie nawet malutki kawałek i się ukorzeni. Teraz i środki chwastobójcze są jakieś rozcieńczone...nie działają na chwasty. Po jakimś czasie odrastają. Moją zmorą jest jeszcze miniaturowa koniczynka przyniesiona z rozchodnikami, opanowała cały skalniak. Sieje się na potęgę i rośnie w najlepsze.

Blueberry goryczki zachwycają kolorem, akurat te odmiany są bardzo niskie...kępki są zwarte nie wykładają się na boki. Nie wiem tylko dlaczego nie widać nowych siewek...nasiona widać w przekwitłych kwiatostanach...obok nic nie wyrasta.

Ogród w sierpniu...
Kalina hordowina...

Obrazek

Budleja wysiana z nasion, został tylko jeden kolor, zimuje nie okrywana, na jesieni wszystkie gałęzie zostają wycięte.
Obrazek

Kawałek rabaty z wolno rosnącymi iglakami, miodunką, brunerami, ciemiernikami...słabo je widać, kępki dopiero rosną...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakątek z daliami, tylko tu było wolne miejsce :wink:

Obrazek

Przeciwna strona rabaty, Ziemia jest w końcu zakryta roślinami...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Rabata z wolno rosnącymi bardzo mi się podoba, jednak chciała bym taki busz jak po przeciwnej stronie. ;:180 Być może dlatego że uwielbiam hortensje. ;:128
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, czy goryczki są trudne w uprawie? Planuję troszkę bardziej rozszerzyć mój skalniak który tworzą rojniki, ale nie wiem jakie kwitnące maleństwa dać miedzy nimi?
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Dębik u mnie przyrasta dość konkretnie, widzę, że wyłazi na trawnik, inne rośliny, a nawet ,,przerzuca" się ponad kamieniami.
Ale niech mu tam będzie - lubię go, planuję przygotować rabatę - specjalnie dla niego.

Z podagrycznikiem też walczę - bezskutecznie.
Chyba trzeba się przyzwyczaić.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękny kwitnący busz ;:63 chyba ładnych parę lat zajęło zanim się tak rozrósł ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia111 :D w tym miejscu posadzone są rośliny od 50-100 cm, 3 liliowce, trawa 'Ice Dance' szybko podwaja objętość. Pierwsze nasadzenie róża, obok dwie sasanki, dopełnienie coroczne- rośliny jednoroczne firletka kwiecista, Werbena patagońska, dwie kępki żurawek. Hortensja i krzew podobny do bukszpanu. Szybkie zagęszczenie dały liliowce, na gliniastym podłożu rewelacyjnie rosną.

Przez cały sezon ten kawałek tak wyglądał...
Obrazek

Rok 2015...

Obrazek

Obrazek

Maj 2016...

Obrazek
Wrzesień 2016
Obrazek
Dzisiejsza fotografia, trawa 'Ice Dance' ...
Obrazek

Krzew podobny do bukszpanu...
Obrazek

PEPSI nie wiem czy wszystkie goryczki dobrze rosną, te które rosną w ogrodzie są niskie ok 10 cm. Posadzone są z zachodniej strony skalniaka, nie lubią pełnego nasłonecznienia. Stanowisko jest podwyższone, woda bez problemu odpływa z pomiędzy kępek. Najlepiej na skalniak z rojnikami wybrać niskie byliny, nie zadarniające. Nie mam ich wiele, te co rosną, dają trochę koloru jak przekwitną rojniki.
Dzwonki, rosną w miejscu...nie płożą się na boki. Wiosną odrastają od korzenia.
Obrazek

Obrazek

Cotula...
Obrazek

Saponaria Oliviana...
Obrazek

Obrazek
Goździk kropkowany, jak przekwitnie trzeba górę przyciąć...
Obrazek
Macierzanka, fajnie wrasta pomiędzy kamienie...wymaga przycinania.
Obrazek
Nie znam wszystkich nazw...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalnica, ładnie kwitnie...szybko się rozrasta, lubi płożyć się na kamieniach- wapień.
Obrazek

Obrazek

Madziagos trzymam kciuki, będzie nowa rabata :?:

Blueberry ta rabata ma trzy lata, trawa, liliowce szybko rosną...zaglądaj do wątku sprzedażowego, dziewczyny sprzedają nadwyżki...można kupić duże sadzonki. Bardzo dużo roślin tam kupiłam ;:215 Niektóre są z wymiany, wysiane własnoręcznie, ogród w ostatnich sześciu latach tak się zapełnił. Wcześniej puste miejsca zapełniane były roślinami jednorocznymi, teraz też są wysiewane ubiorki, w tym roku posadzone były dalie, mieczyki...co roku można zmieniać miejsce nasadzeń, nie jest nudno. Wysypać rabat nie mogę ze względu na gryzonie, trzeba je zapełniać inaczej przed chwastami :)

Obrazek

Iglak wąsko kolumnowy, będzie cięty w spiralę...
Obrazek

Ulubione cyprysiki...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pięknie wyglądają rabaty przysypane śniegiem ;:63 ;:167 W przyszłości na pewno zajrzę na forum w poszukiwaniu roślin - na razie raczej nie sadzę wieloletnich, muszę lepiej uprawić ziemię i pozbyć się perzu ;:108
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”