Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu - sabotek przepiękny. :shock: :shock: :shock:
A co do ściany, to zostaje tylko - gwoźdźik i sznureczek, czyli prowizorka. Oczywiście żartuję. :wink:
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Soniu piękny ten sabotek, ja również mam bzika na ich punkcie, mój kwitnie już ponad miesiąc jak na razie wygląda cudownie i oby tak dalej, nawet ma nową rozetę więc może... Ale póki co mam problem z adoptowanym Phalaenopsisem :( To jest kwiatek kupiony w przecenie, wydawało mi sie że jest w dobrym stanie ale po bliższym badaniu okazało sie że ma nadgnicie przy korzonku(zdjęcia u mnie). Mogłabyś coś doradzić albo gdzieś skierować? :cry:
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Sabotek

Post »

No No ten Sabotek to zakup śliczniusi i cena super :) ja przy ostatniej wyprawie też miałam takiego do wyboru i szczerze mówiąc żal było mi go tam zostawiać no ale wróciłam wtedy z innym, nie można mieć wszystkiego naraz tak sobie tłumaczyłam :)
Pozdrawiam ciepło
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hehe, trzeba było nie mówić tylko zrobić cichcem, może by nie zauważył ;:112
albo dał się przekonać, w końcu byłby postawiony przed faktem dokonanym ;:191
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Monisia nie umiem Ci pomóc, ale zobacz TUTAJ może coś dopasujesz może by tak podlać jakimś środkiem grzybobójczym, ale ja nie chcę zbytnio doradzać, bo nie mam odpowiednio dużo wiedzy ;:171 a czy to nadgnicie śmierdzi, bo może to jakieś mechaniczne uszkodzenie i został ślad
chmara3 ja sobie obiecuję, że ten to już na pewno ostatni, że kupie dopiero jak wszystkie mi przekwitną, ale końca nie widać, aż kiedyś mąż mnie :pogon tylko jak widzę, jak te storczyki stoją w tych sklepach to aż słyszę jak mi szepczą do ucha "zabierz nas do domu, będziemy pięknie ci kwitły" ;:198
Dorotko zapewne niejeden gwoździk i sznureczek będzie w moim wymarzonym kąciku storczykowym, no ale nim nastąpi realizacja planu to zapewne sporo czasu upłynie
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Oj Twój skrót nie działa :cry: jak przyniosłam go do domu to zostawiłam w chłodnym miejscu i na razie to miejsce zaschło ale boje sie co będzie jak dostanie wilgoci :cry:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Monisiu zmieniłam, bo wkradł się błąd zobacz tutaj może przy podlewaniu nie mocz tego miejsca, zanurz doniczkę w wodzie i odczekaj aż roślinka napije się wody
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Dziękuje za pomoc, ale niestety to jeszcze nie to. Gdzieś sie znalazłam ze to może być zgnilizna twardzikowa pędu-brzmi strasznie :cry: ale muszę jeszcze poczytać zanim zacznę leczenie.Pozdrawiam
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Mój wypuścił keiki na łodydze kwiatowej. Fakt, że przesdzałam go do świeżego podloża i to uniwersalnego, bo tylko takie wtedy miałam. Część korzeni miał jakby wysuszone, pourywałam je, a kwiat postawiłam...na kaloryferze (już wtedy lekko grzały). Jakie było moje zdumienie, gdy wypuścił lodygi kwiatowe i to keiki. Pozdrawiam. Dorota. :P
Justyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2008, o 21:42

Post »

hm ten biały nalot na nowym listku (ostatnie zdjęcie) co to jest?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

to są resztki szmatki bawełnianej :wink: a że jest spore przybliżenie to tak nieestetycznie wygląda, a nie chcę zbyt maltretować storczyka tylko do zdjęcia, bo w realu to wygląda normalnie, a na fotce przypomina atak wełnowców :roll:
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Faktycznie Soniu, przypomina to atak wełnowców. Już miałam pytać, co tam się dzieje, ale szybciej było Twoje wyjaśnienie. Dobrze, że to nie to brzydactwo, ciężko z nimi walczyć, sama - mam nadzieję wygrałam taka walkę, gdy zalęgły się na kliwii. Od dłuższego czasu był spokój i niech tak już pozostanie. Niech wszystkie wełnowce omijają nas wielkim łukiem... ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lucynko, wełnowiec mnie nie ominął, ale był nie na tym storczyku, na szczęście znalazłam jednego osobnika i nawet gdzieś jest tutaj na zdjęciu i nie widzę więcej, a storczyk jest obserwowany codziennie.
Storczyk z tych zdjęć zakwita u mnie drugi raz, ale wziął na siebie zbyt dużo i teraz jego rozwój stoi w miejscu :roll: w dodatku jest wykrzywiony w jedną stronę i nie chce się wyprostować (tylko do zdjęcia odwróciłam go od okna, by zrobić fotkę keiki)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

z moich pączków rozwinął się jeden kwiatek ;:109 rozwinął sie ten ostatni i jest jakiś mały no i inaczej zakwitł niż poprzednio

Obrazek

a taki był kiedyś

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Proponuje korzystać z wyszukiwarki .
To zagadnienie było omawiane tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10518
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”