Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Trixi11
100p
100p
Od: 27 lut 2015, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3

Post »

W growboxie - temperatura w dzień 18-20, w nocy 15-16.
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

No tak. To wiele wyjaśnia :) Moje najpierw parapet, później balkon, bez kontroli temperatury :)
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Trixi11 pisze:To ja się swoimi tez pochwale :)
To siane 22lutego - chciałam je dzisiaj do inspektu przesadzić ale śniegu chyba ze 30 cm napadało :)

Obrazek

A tu 2 tygodniowe z nasionek od Amanity.

Obrazek
Asiu nadzwyczaj piękna rozsada ;:215 ja niestety zrobiłam błąd, zaserwowałam im zbyt wysoką teperaturę, ale planuję, już na dniach wysiewać sałatki do inspektu, tam zawsze się udają, oczywiście też cudeńka od Amanity ;:167
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amanita pisze:Megi, 18 stopni to może być za ciepło, brak światła i ciepło skutkują niestety wyciąganiem się :( Zimno, nawet z mniejszym dostępem światła spowoduje, że sałata będzie wolniej rosła, tzn. nie będzie się wyciągała. A gdy tylko pojawi się więcej słońca, to od razu podrośnie :)

Wystaw sałaty na zewnątrz, zrób szklarenkę, nakryj tej pojemnik drugim takim przezroczystym, zwiąż drucikiem czy sznurkiem, możesz dla pewności nakryć sałaty warstwą białej agro lub fizeliny, albo jak nie masz, to możesz wykorzystać np. folię bąbelkową (włożyć do środka, lub jak masz duży kawałek folii, to nawet całą szlarenkę owinąć. Chociaż myślę, że przy takim lekkim minusie sałata i tak przeżyje, nawet bez dodatkowej ochrony. No, ale zawsze to będziesz spała spokojniej :wink:
Amanita
Wystawiłam siewki sałat na balkon ;:215
Zrobiłam tak jak piszesz, obłożyłam folią bąbelkową i włożyłam w drugi pojemnik, z wierzchu przykryte przezroczystym wyższym pojemnikiem, gumka trzyma całość i niech siedzą. Zobaczymy co będzie dalej. W razie czego mam jeszcze dużo nasion od Ciebie ;:168

Trixi11
Piękne sałaty, mam tę nakrapianą - Forellenschluss, czekam aż mi wyrośnie taki piegus, jest super ;:167
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A tak moja sałatka wyglądała parę dni temu, jakoś niezbyt korzystnie na zdjęciu mi wyszła :D

Obrazek

Są to odmiany Bona, Justyna i mix jakichś sałatek :)

Cudeńka od Amanitki będę siał w najbliższym czasie ;:167 ^^
dorotas24
200p
200p
Od: 18 lut 2016, o 13:42

Post »

O, moje wyglądają podobnie:)
Dzisiaj je przepikowałam i położyłam na strychu w oknie. Tam temperatura jest w granicach 15-18 stopni. Ciekawa jestem, jak rozwiną się w stosunku do tych sałat trzymanych na balkonie.
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Michał, sałata prawie na piątkę.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Trixi11 - piękne sałaty ;:oj ;:167 Szybko Ci rosną w boxie, już niedługo będziesz mogła je zjeść :D

msk83, Megi - i jak tam sałata? Przeżyła? :) W dzień jak jest słonecznie lub nie jest bardzo na minusie, to wietrz sałaty, świeże powietrze na pewno dobrze im zrobi.

McMArchewka, ładna sałata, nieźle się zapowiada ;:333

U mnie dzisiaj było słonecznie przez cały dzień, otworzyłam szklarenkę, aby był przewiew, w środku w pewnym momencie było 27 stopni, już dawno nie widziałam takiej temp na termometrze ;:oj

Moje to jeszcze maluchy, ale na niektórych już widać piegi, a któraś odmiana to nawet różowa i to z różową nóżką :wink:

Obrazek

Obrazek
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Amanita właśnie moje już się wietrzą :tan mąż otworzył, bo ja w pracy. Pogoda piękna, zauważyłam, że listki mają większe, zrobię dzisiaj po południu zdjęcie i wstawię.

Czyli Forellenschluss wybarwia się w różnych etapach, może największe znaczenie ma ;:3

Coś mi się wydaje, że niebawem wysieję kolejną partię ;:oj
zemzia0
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lut 2016, o 20:06

Post »

McMArchewka Moje też wyglądały podobnie jeszcze wczoraj, a dziś są przywiędnięte, bo zapomniałam podlać ;:223. Część jeszcze się trzyma, zobaczymy jak sobie poradzą. Dobrze, że wysiałam zapasowe.

Nie kuście mnie tymi kolorowymi odmianami, ja mam tylko Królową Majowych :cry:. Ze względu na wcześniejsze porażki nie chciałam się porywać na większą ilość. Miejmy nadzieję, że wszystko się uda, to za rok zaszaleję ;:333 .
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

U mnie dzisiaj wielkie pikowanie. Mizuna i Dębolistna już w wielodoniczkach. Po 56 sztuk każdej, a i tak nawet połowy siewek nie zużyłam :roll:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Na jakim etapie przesadzacie sałaty do tunelu?
Moje rosną w mini szkarence balkonowej, nie wiem, czy już przesadzić do nieogrzewanego tunelu?

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

To u mnie się wietrzą na balkonie. Jedną noc już tam spędziły i jest ok. Dzisiaj noc w domu bo ma być -3 ale na stałe nie ma tu dla nich miejsca :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Wstawiłabym moje do nieogrzewanego pokoju na parapet, ale nie wiem czy temperatura około +15 nie będzie powodowała wybiegnięcia????
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Sałata wybiega, jak ma mało światła. +15 na pewno nie zaszkodzi sałacie. :wink:
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”