Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Witajcie :wit .

Agnieszko rzeczywiście gdyby nie ta stodoła to wiele rzeczy musiałoby szukać miejsca gdzie indziej. Z tym pewnie byłby kłopot bo dom nie jest olbrzymi . O winogronie też pomyślałam tylko jeszcze nie do końca wiem co i jak.

Reniu nigdy nie widziałam na żywo białych aksamitek i jestem bardzo ciekawa jak wyjdą. A nad aranżacją stodoły nadal się zastanawiam :oops: . Poza tym wstrzymują mnie jeszcze pewne prace i nie mogę tak sadzić wszystkiego co chcę.

Justyno witaj u mnie :wit . Miło mi czytać takie pochwały zważywszy na to, że tak naprawdę jeszcze u mnie wcale nie jest ładnie. To dopiero początki ale mam nadzieje, że za kilka lat będzie tak jak sobie wymarzyłam. A forum wciąga jak nic innego ;:108 . Tutaj jt sporo fajnych i przydatnych informacji, sporo inspiracji na swoje zakątki i przemiłe osoby . Zaglądaj kiedy tylko zechcesz ;:108 . Mam nadzieję, że w tym sezonie będzie dużo więcej do pokazania . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Skąd ja to znam. :;230
Też nakupowałam nasion i teraz myślę, gdzie mam to wysiać a później posadzić. ;:306
U Ciebie jest jeszcze sporo miejsca , to zrozumiałe ale u mnie na rabatach to już gąszcz.
A nie myśleliście, żeby kiedyś przerobić stodołę na obszerny , wygodny dom z garażem a obecny rozebrać ?
Od razu miałabyś działkę marzeń do zagospodarowania. :uszy
Buziaczki ;:196
:wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie rozbieraj tej stodoły
Można ją rewelacyjnie wykorzystać. Zresztą jeszcze nie wiadomo czy nie będzie można kiedyś jej wykorzystać nawet na mieszkanie.
Fakt, że trochę pracy trzeba w nią włożyć, ale nie od razu Kraków zbudowano.
Fajny plan z obsadzaniem ścian, tylko ja znowu się wymądrzę
czytałam, że wszystkie pnącza, które same się czepiają mogą niszczyć mur jeśli jest gdzies uszkodzony.
Poczytaj o tym. Za to róże, powojniki na kratce będą prezentowały się rewelacyjnie.
Uwielbiam róże rozpięte na takim murze
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu miejsca mam jeszcze sporo to fakt tak więc mogę jeszcze sobie pozwolić. A co do stodoły to mój szanowny Małżonek wspominał kiedyś, że z tej stodoły zrobi ładny dom ;:oj . Weszłam w Google no i rzeczywiście ludzie tak robią i nawet ciekawie to wygląda ale to chyba nie w tym życiu ;:131 . Z resztą zobaczymy póki co inne bardziej przyziemne plany do realizacji. Po cichu liczę na kupno sasiedniej działki więc czas wszystko nam pokaże.

Gosiu ja z tą rozbiórką to troszkę się zapedziłam ;:306 . Oczywiście nie zrobimy tego bo mój Małżonek nie chce o tym słyszeć a i nie wyobrażam sobie trzymać wszystkiego w jednym pomieszczeniu. Róże będą, powojniki też tylko istnieje problem jak zamontować kraty ;:131 . A pnącza samoczepne chyba bardziej niszczą tynk a cegły chyba nie powinny. Muszę poczytać ;:108.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko, rozebrać, zburzyć budynek jest łatwo ale w drugą stronę już tak lekko nie jest. Zawsze małymi krokami można coś wyremontować, poprawić, żeby z czasem było ładniej. My ogarniamy letniak- na łapu capu już może byłby gotowy jako letnia kuchnia. Ale stwierdziliśmy z mężem, że jak coś robić, to zrobić porządnie, bo nigdy nie wiadomo, co będzie w przyszłości- a nuż przyda się drugi budynek mieszkalny? Dlatego też w letniaku wymieniliśmy elektrykę, posadzka zrobiona z dociepleniem, zrobimy tam łazienkę i doprowadzając wodę rozprowadzimy również rury do centralnego ogrzewania. Roboty więcej ale będzie już na lata.
Nasi znajomi kilka lat temu kupili siedlisko na której stał stary walący się dom i duża murowana stodoła. Dom rozebrali a stodołę zaadaptowali na dom mieszkalny i teraz to wręcz willa jest ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tak, ja też nieraz widziałam wręcz cuda zrobione ze stodoły. A jakże klimatycznie wygląda wtedy całe otoczenie. Gdy uda się jeszcze zgromadzić jakieś stare sprzęty rolnicze czy inne - to wygląda super!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko stodoła wyjątkowo klimatyczna. Dobrze, że nie burzycie. ;:108 Moja znajoma zrobiła z podobnej stodoły piękny dom. W miejscu wrót ma okna tarasowe, na górze sypialnie. Nigdy nie wiadomo, jak życie się potoczy. Wysiewałam przez dwa lata białą aksamitkę, jest raczej kremowa. Rosła wysoko, a w deszczowe lato szybko brązowiały kwiaty. Jednak w normalnych warunkach jest piękna, ;:215 moim zdaniem ładniejsza od żółtych odmian.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andzia rzeczywiście łatwiej coś rozebrać niż zbudować :roll: . Mojemu Mężowi strasznie podobają się takie właśnie domy w stodołach z wysokim sufitem, pięknymi belkami itd. No ale póki co nie mamy nawet takich funduszy, żeby to wszystko zrobić. Powoli remontujemy sobie nasz domek i jest coraz lepiej. Nie możemy narzekać bo wielu znajomych w naszym wieku mieszka jeszcze z rodzicami :roll:. Dobrze, że robicie ten letnik tak porządnie, nigdy nic nie wiadomo ;:333 .

Wandziu kiedyś z ciekawości wpisałam sobie w googlach ten temat i faktycznie takie cudeńka były, że głowa mała ;:oj .

Soniu o tej białej a raczej tak jak piszesz- kremowej aksamitce sporo nieciekawych informacji czytałam, że brzydko przekwita itd. No ale co ja ryzykuję?? No w zasadzie nic , więc kupiłam i przekonam się na własnej skórze ;:333 . Lubię aksamitki ale szkoda mi ,że jeszcze nikt nie stworzył ich w odcieniach lila, fioletu ;:131 .

Dzisiejszy dzień zleciał dość szybko. Pogoda była taka w kratę, bo chwilami wychodziło słońce a raz nawet padał śnieg ;:oj . Wiało też dość mocno i te chmury krążyły po niebie bardzo szybko. Moje dziewczyny nie są chore ale jakieś takie niewyraźne . Zgodnie z tradycją objadaliśmy się wszyscy pączkami. Poza tym udało mi się dzisiaj osobiście swoimi rekami zlepić z desek donicę ;:224 . Stwierdziłam, że zanim Mój się ruszy to zastanie mnie wiosna. Poza tym chciałam Mu udowodnić, że jak trzeba to potrafię :oops: . Zdążyłam ją nawet pomalować tylko jest taka troszkę krzywa ;:306 . Gdybym miała sprzęt to z pewnością byłaby ładniejsza, a tu niestety wszystko ręcznie robiłam. No ale doszłam do wniosku, że jak będą w niej rośliny i gdzieś będzie stała to może nie będzie tego tak widać. Udało mi się dzięki temu spalić trochę kalorii, które wchłonęłam wraz z pączkami . Zobaczcie sami :

Obrazek

Poza tym zrobiłam obelisk dla róży pnącej , tylko niestety nie jest jeszcze skończony i nie pomalowany. Jak tylko uda mi się to zrobić to pochwalę się swoimi krzywymi wypocinami ;:306 . No w końcu trzeba od czegoś zacząć prawda ?? Postanowiłam, że kupimy odpowiedni sprzęt i będziemy próbowali sami robić niektóre rzeczy do ogródka.

Skoro już jesteśmy przy temacie stodoły to może podpowiecie mi jakie róże ewentualnie tam widzicie ?? Jakie kolory ?? Może odmiany?? Niestety ta ściana z oknem jest od południa czyli delikatnie mówiąc patelnia. Nie wiem czy coś tam będzie chciało ładnie rosnąć. Posadziłam jesienią Rosarium pnącą ale czy to był dobry wybór ?? Na takiej ścianie to może lepiej jakieś wielkie ramblery ale one chyba kwitną tylko raz. Będę musiała bardziej się nad tym zastanowić i poszukać .

Muszę jeszcze się Wam przyznać ,że od kilku dni choruję na drewniane koła takie stare od powozów. Marzą mi się takie koła w ogrodzie, chociaż dwa w towarzystwie roślin albo porośnięte delikatnie jakimś pnączem ;:167 . Zobaczymy co z tego wyjdzie może uda mi się je nabyć gdzieś w okolicy i ewentualnie odnowić.

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko - naprawdę sama zrobiłaś tę donicę :shock: No jestem pod wrażeniem. Jesteś bardzo zdolną i pracowitą dziewczyną.
Podziwiam! Ja tylko pomalować potrafię ale własnoręcznie zrobić donicę - to nawet by mi do głowy nie przyszło.....
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko donica super ci wyszła. Wcale nie widać że krzywa.... Jak ją obsadzisz kwiatuszkami to dopiero pokaże nam swoje piękno. ;:138
Ale ty pokazałaś mężowi że potrafisz sama coś zrobić , to już przepadłaś....
Teraz to się już niczego możesz nie doprosić bo sama doskonale wiesz jak zrobić.Zauważyłam że najlżej to się mają te kobitki co udają że nic nie umieją.... ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No, Ewelinka, ależ z Ciebie zdolna dziewczynka! ;:138
W życiu bym takiej donicy nie zrobiła. Jeśli ona jest krzywa, to ja jestem pochyłe drzewo. :;230 :;230
Gdy obsadzisz ją kwieciem, będzie naprawdę cudna. ;:215
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Ewelinko wpadłam z rewizytą. Pięknie u Ciebie.
Na tę ścianę przemyśl jakąś pnącą kremową lub żółtą, może fajnie wyglądać na cegle. Różowa czy czerwona może być na tym tle słabo widoczna i nie będzie zamierzonego efektu.
Co do kocura to mój jest 5 lat po kastracji i wciąż jest kochanym przytulakiem, łagodnym jak baranek w domu. Zaraz za progiem zmienia się w walecznego tygrysa broniącego terytorium i tłucze się z kotami sąsiadów jakby buzował w nim testosteron. Już parę razy skończyły się takie walki wizytą u weterynarza.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko zobaczyłam, że wreszcie założyłaś własny wątek, więc czym prędzej przybiegłam. Z wielkim zainteresowaniem przejrzałam twoje poczynania i jestem pod ogromnym wrażeniem ;:333 . W ogrodzie wykonałaś ogrom pracy, uwielbiam takie zdjecia "przed" i "po". Hrabia przeuroczy. Ja też swojego sierściuszka często nazywam książątkiem, bo jak nikt inny potrafi znaleźć najwygodniejsze miejsce w domu ;:306 Na widok własnoręcznie zrobionej donicy oniemiałam z wrażenia ;:oj Często muszę sobie dawać radę sama z "męskimi" zajęciami, ale zabawa w stolarza nie przyszła mi do głowy :wink: Jeśli pozwolisz będą wiernym kibicem powstawania twojego ogrodu :wink:
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Kochana, donica pierwsza klasa ;:333
Ale facetom właśnie nie można za bardzo chwalić się naszymi możliwościami, niestety- wiem coś na ten temat ;:108
A już pewnie jest jakiś plan, co w tej donicy będzie rosło :?:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam Wszystkim ;:196 . Fajnie, że podoba Wam się moja donica. W połowie pracy miałam lekkie załamanie ale stwierdziłam, że jak już zaczęłam to i skończę ;:333 .

Marysiu sama ;:108 , nie wciskam Wam tutaj kitu, uwierz ;:196 .

Olu jeszcze nie wiem co tam posadzę, a Mój stwierdził, że widzi tam miętę. W tym problem, że Mój wie, że ja jak tylko chcę i się uprę to potrafię dopiąć swego ale prawdę mówiąc od tej strony o tym nie pomyślałam ;:306 . No masz Ci los teraz to rzeczywiście może być ciężko ;:306 . Małżonek nabijał się ze mnie cały dzień, że nie dam rady i to mnie tak motywowało chyba. Jak zrobiłam stwierdził , że całkiem nieźle mi poszło :wink: .

Lucynko dziękuję , deski są lekko krzywe ale powiedzmy, że tego nie widać :wink: .

Kasiu witam Cię serdecznie u mnie. Rzeczywiście jasna róża na tej ścianie będzie lepszym pomysłem. Szkoda, że ja o tym wcześniej nie pomyślałam. Na szczęście jeszcze mogę to zmienić i Rosarium przesadzić. Mam nadzieje, że mój kocur nie będzie dostarczał mi tyle emocji i będzie wszystko dobrze. W sumie to jest młody a jak dorośnie to może być inaczej.

Małgosiu witaj u mnie . Dziękuję za miłe słowa. Ja też lubię zdjęcia "przed" i " po " bo bardzo mnie motywują ;:108 i aż chce się cokolwiek robić widząc efekty. Zapraszam kiedy tylko zechcesz .

Andzia a właśnie planu jeszcze nie mam. Wszystko jak zwykle wyjdzie " w praniu " .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”