Cymbidium - uprawa
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cymbidium
Ingga...ja bym dolała tej wody do miski...Tak ok. 2/3 doniczki musi być zanurzone. Moje cymbidium moczę rzadko<choć u mnie szybko wysycha, wystarcza moczenie raz na 10 dni> ale za to długo. Nawet do 4 godzin. Ale każdy musi sobie wypracować swój sposób na moczenie i dostosować do warunków w swoim mieszkaniu 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Cymbidium jest o tyle łatwe, że ciężko je zamordować. Moje jeszcze rok temu było na granicy śmierci prawie bez korzeni, teraz ma ich mnóstwo (oczywiście już dzięki dobremu traktowaniu). Cymbidium wymaga jednak dość specyficznych warunków, by zakwitnąć, a czasami mimo starań się to nie udaje.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie, ja miałem problem, w poprzednim roku 2009. wiosną zakupiłem duże cymbidium za uwaga 18 zł, bez kwiatków, wystawiłem na dwór i stało aż do pierwszych przymrozków, a gdy wypuściło pęd ok 20 cm z pączkami, to zaczęły one żółknąć i opały co robię nie tak, stało na parapecie południe zacienione, wilgotność 45 % ??
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdopodobnie - było mu za ciepło.Ono jednak lepiej toleruje chłód niż ciepło.Chociaż u mnie dosłownie zmarzniete raczyło wypuścić tylko pseudobulwy
.Okres spoczynku tez był zachowany i wydaje mi się,ze wyczerpała się moja chęć bycia z nim.

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Mam nadzieję, że moje cymbidia kiedyś zakwitną. To ładne storczyki, ale podobno trudne w uprawie. Jeszcze nie miałam okazji się przekonać, bo mam je dopiero parę miesięcy, a poprzednie miałam 4-5 lat temu i dość krótko (jedno moja B. przelała jak byłam na wakacjach, wróciłam i było już całe uschnięte). Chciałabym, żeby puściły choćby po 5 kwiatków.
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Moje cymbidium rośnie w dużej doniczce. Ma ona średnicę 28cm.
Cymbidium rośnie w ziemi do storczyków,w której prawie nie ma grubszych kawałków np.kory.
Cymbidium rośnie w ziemi do storczyków,w której prawie nie ma grubszych kawałków np.kory.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
No i może Danusiu w tym tkwi tajemnica kwitnienia Cymbidium.Wszędzie piszą,ze ma mieć ciasno,mój też tak ma i może dlatego nie kwitnie.Jeszcze raz gratuluje!!!!
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Właśnie moje gamonie tez mają ciasno ,że same korzenie tylko widać i już sie zastanawiam czy teraz czy dopiero jak się ociepli przesadzić je .Zastanawiam się tylko czy do takiej samej doniczki ,czy może je wszystkie wsadzę do jakiegoś wielkiego garnca .Mam 5 sztuk ,dwie duże doniczki i trzy takie 11 chyba .Danusiu może mi pomożesz w podjęciu decyzji ,po tym kwitnieniu jesteś dla mnie ekspertem 

zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
moje też rośnie w większym koszu wiklinowym, zdecydowanie nie ma ciasno. Kwitło na trzech pędach po 10 kwiatów na kazdym pędzie.
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Grymasella wklej fotki proszęęęęęęę
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam Agnieszka
-
- 200p
agnieszka__ pisze:Grymasella wklej fotki proszęęęęęęę
nie mam, aparat nie żyje

A ma takie kwiaty; to zdjęcie z poprzedniego kwitnienia:

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Widzę, że prawie wszystkie kwitnące forumowiczkom storczyki mają biały kolor; Danusi, Grymaselli, Gogi... Może one są łatwiejsze w uprawie, jak myślicie?!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- 200p
Agita, właśnie się nad tym zastanawiam od jakiegoś czasu. W zasadzie odkąd mam cymbidia to zawsze bez problemu kwitna mi właśnie białe. Teraz tez - biały szaleje a drugie ani myśli marnego pędu puścić choć krzak jak byk.
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Grażynko...ja jednak jestem przekonana,że cymbidia powinny mieć dość duże doniczki,bo ich system korzeniowy jest potężny. Do tego pełne słońce,do którego stopniowo je przyzwyczajamy. Chronimy tylko doniczkę,by nie ugotowały się korzenie.Grażyna Widera pisze:No i może Danusiu w tym tkwi tajemnica kwitnienia Cymbidium.Wszędzie piszą,ze ma mieć ciasno,mój też tak ma i może dlatego nie kwitnie.Jeszcze raz gratuluje!!!!
Moje rosły w pełnym słońcu i deszczu.Nie raz były przesuszone i nie raz przelane przez deszcz. A do tego niewiele nawozu.Na pewno nie zniosłyby przelania w zimie.Miałam jeszcze dwa,które wzięła ze sobą córka,przeprowadzając się do swojego domu.Jedno jest bordo,drugie seledynek. Niestety nie mogę zrobić zdjęć,bo za daleko mieszka.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.