Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

basga pisze:Ale ładny...ja na pewno takiego nie mam,przynajmniej nic o tym nie wiem :P choć dziś mnóstwo listków dostałam!
weżmiesz razem z mleczakiem jak się zjawisz ;oP mam ich 6 ale tynko jeden kwitnie ;o((
w bloku przed przeprowadzką kwitły wszystkie a teeraz buuuu....
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:
agaxkub pisze:Obrazek

o tym mówie
Aaaaa, tak. Rzeczywiście. To jeden z ostatnich "nabytków"z końca października.
W ogóle coś mnie ostatnio naszło i zaczęłam systematycznie rozglądać się za nowymi odmianami Fiołków. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić ponad 7 tyś. odmian, które ponoć są uprawiane przez kolekcjonerów w Stanach. Teraz mam jeszcze jedną nową odmianę , na razie w formie listków- dobrzy ludzie dali :D )I tak się cieszę ,że nareszcie przestałam je " zabijać" (czytaj "topić"). Rosną u mnie dość dobrze i właściwie przez okrągły rok któryś kwitnie :D

Tu listki Fiołeczka o ciekawie pofalowanych brzegach-kwitł pełnymi , blado - rózowymi kwiatuszkami, podobnymi do maleńkich różyczek.

Obrazek
mam listek podobny do tego Twojego pofalowanego w środku liścia ma żóltawą plamkę a kwiaty bladofioletowe i dość spore - też dostałam końcem lata
jest dość oryginalny - ale to dopiero listek - szansa że się uda jest chyba spora bo od końca sierpnia siedzi w ziemi i wygląda nieźle - korzonki miał ale roślinki coś nie widać
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No właśnie...nadchodzi pora "próby cierpliwości" dla nas. Kari ma rację , teraz roślinki o wiele gorzej się ukorzeniają , najlepiej było by im dać aż do wiosny święty spokój...Też jestem ciekawa ile z posadzonych przeze mnie listków fiołków, odnóżek sukulentów i innych takich się przyjmie ? Ale trzeba być dobrej myśli , prawda?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Tak, tak, musimy wziąść na wstrzymanie i czekać wiosny heh :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje od połowy września sobie stoją i.. i nic

pare padło ale reszta sie dzielnie trzyma - moze do wiosny wytrzymają i wtedy coś bedzie rosło
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

W takie ponure dni , jak dzisiejszy, świat za oknem nie nastraja optymizmem...Jednak roślino i gleboterapia , nawet w domowym wydaniu "mini" świetnie zapobiegają jesiennej depresji. Wystarczy domowe roślinki pooglądać , podlać , spryskać , poobrywać , co suche i nacieszyć oczy , jeśli jakaś ładnie rośnie lub kwitnie... I od razu jest dobrze !
Obrazek
Tu Hebe , której pobyt w mieszkaniu niezbyt służy- zgubiła trochę liści, bo chyba ma za ciepło...

Obrazek Obrazek
a tu Eszeweria, z której po kwitnieniu pobrałam listki

Obrazek
- ciekawe, czy wreszcie coś wypuszczą , bo jak dotąd tylko siedzą w ziemi i nic :(

Obrazek Obrazek
A tutaj jeszcze jedna roślinka, której nazwy nie znam- może ktoś pomoże ją zidentyfikować?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moja hebe zrzuciła połowe liści ale z każdego miejsca po liściu wypuszcza zalążek pędu - do wiosny się chyba odrodzi

mam taką ciut inną bardziej żółtawą - śliczna
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Śliczne hebe i eszewerka - nie mam jeszcze tych kwiatków, ale chyba zapiszę się dopiero na wiosnę :D :P
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Jezu...ale mi się zachciało kawy jak zobaczyłam tę filiżanę! :P śliczna.
Ten ostatni to może być cylindropuntia subulata,mam podobne tylko maciupkie.
Czy z eszewerii ukorzeniałaś już listki w ten sposób?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

basga pisze:Jezu...ale mi się zachciało kawy jak zobaczyłam tę filiżanę! :P śliczna.
No nie wiem...gdybyś łyknęła taaaaką filiżankę kawy, to obawiam się ,że Twoja "pikawka" mogłaby tego nie wytrzymać...Ma pojemność ok. 1-1,5l. :shock:
A kaktusik jest dziwaczny , dostałam takiego pojedynczego, potem obcięłam ( tak radziła koleżanka) -wypuścił kilka wyrostków. Te tez po pewnym czasie ścięłam. Ma paskudne , miękkie kolce, które trudno zauważyć , ale swietnie wbijają się w skórę ! Trzeba bardzo przy nim uważać - taki " niedotykalski" !
Co do listków Eszewerii to w ogóle jeszcze nigdy ich nie ukorzeniałam , ale tak mi ktoś poradził. Tymczasem siedzą w ziemi już ok. miesiąca i nic!Nie wypuszczają , nie schną i nie gniją , po prostu sobie siedzą.

Aga, moja właśnie też powoli tak "łysieje", ale trochę mnie pocieszyłaś - jeśli w miejsce opadłych listków pojawią się nowe, to jakoś to przetrzymam. (A mąż się śmieje, że opadają jej listki , bo przecież jesień :wink: )

Buniu- jeśli Hebe przeżyje zimę, to wiosną spróbuję ukorzenić sadzonki i chętnie Ci podeślę :D A jeśli Eszeweria coś "wypuści" też mogę Cię sadzoneczką obdarować -tylko niech się wreszcie ruszy!
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podaj mi maila to coś fiołkowego podeślę...
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:
basga pisze:Jezu...ale mi się zachciało kawy jak zobaczyłam tę filiżanę! :P śliczna.
No nie wiem...gdybyś łyknęła taaaaką filiżankę kawy, to obawiam się ,że Twoja "pikawka" mogłaby tego nie wytrzymać...Ma pojemność ok. 1-1,5l. :shock:
A kaktusik jest dziwaczny , dostałam takiego pojedynczego, potem obcięłam ( tak radziła koleżanka) -wypuścił kilka wyrostków. Te tez po pewnym czasie ścięłam. Ma paskudne , miękkie kolce, które trudno zauważyć , ale swietnie wbijają się w skórę ! Trzeba bardzo przy nim uważać - taki " niedotykalski" !
Co do listków Eszewerii to w ogóle jeszcze nigdy ich nie ukorzeniałam , ale tak mi ktoś poradził. Tymczasem siedzą w ziemi już ok. miesiąca i nic!Nie wypuszczają , nie schną i nie gniją , po prostu sobie siedzą.

Aga, moja właśnie też powoli tak "łysieje", ale trochę mnie pocieszyłaś - jeśli w miejsce opadłych listków pojawią się nowe, to jakoś to przetrzymam. (A mąż się śmieje, że opadają jej listki , bo przecież jesień :wink: )

Buniu- jeśli Hebe przeżyje zimę, to wiosną spróbuję ukorzenić sadzonki i chętnie Ci podeślę :D A jeśli Eszeweria coś "wypuści" też mogę Cię sadzoneczką obdarować -tylko niech się wreszcie ruszy!
tam się pojawiają nei tyle listki co pączki zwiastującenowe gałązko - odnóżki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A, to idę sprawdzić , czy u mojej coś się "pojawia" ;:65
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak nie pojawia to pojawi - a jak dodatkowo tym bardziej łymym, których póki co nie widze zetniesz głowy to polecą dopiero w boki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A więc na razie nic się nie pojawia :( Ale dam jej jeszcze trochę czasu...

Tymczasem kolejne moje zielone zakątki i ich mieszkańcy :

Obrazek Obrazek
Rezydenci południowego parapetu:Eszeweria i Dracena a obok kilkuletnia Aglaonema "Silver Queen"

Obrazek Obrazek
Tu raz jeszcze Aglaonema i Yucca
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”